tisdag 19 januari 2010

Risottorenässans


Grått, grått grått ute. Jag har jobbat alldeles för mycket, men hann i alla fall med en tur långfärdsskridskor med några av kollegorna i helgen. Skönt att komma ut även om det vinterglittriga lyser med sin frånvaro.

För att pigga upp sig på matfronten får man satsa på färgglad mat. När jag växte upp var risotto en otäckt torr resträtt med Uncle Ben ris, några torra gamla skinkslamsor och ev lite gröna ärtor. (Min mamma påminner om att det inte var hon som lagade detta, snarare dagis och skolan...) Det var INNAN man kom på att risotto är en krämig, vinstinn, kärleksfullt lagad rätt från Italien. Sådan lagade vi igår med vitt vin, saffran och sparris. Risotton kokades tills den var precis aningen al dente och avnjöts till chèvregratinerad lax och en blandad grönsallad. Risotto är en utmärkt rätt i matlådan. Färsk tillagad lax blir däremot inte bra att värma, men risotton är minst lika god med kallrökt lax!

Fröken Dills uppiggande saffransrisotto med sparris (4 port)

4 dl ris
1 finhackad shalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 pkt saffran
2-3 msk skvätt olivolja
1 knippe sparris
2 dl vitt oekat vin
Ca 8 dl varm fiskfond (hemkokt eller från flaska)
½ kuvert saffran
1 knivsudd cayennepeppar
Salt och svartpeppar
1 dl riven lagrad ost (om man vill vara okonventionell, det passar inte till fisk enligt italienarna…)

Fräs lök och vitlök i olivolja. Låt riset fräsa med tills det blir vitt och ogenomskinligt. Stöt saffran i mortel med lite salt. Häll i pannan och tillsätt vinet. Koka långsamt, rör och tillsätt fond vartefter det behövs. Fortsätt tills riskornen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 min. Smaka av med kryddorna och smält ner eventuell riven ost. Sparrisen skär jag i bitar och fräser i olivolja på sidan om. Blanda ner i risotton på slutet så blir den inte sönderkokt.

7 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Mums och helt rätt i den kalla grå vintern. Har själv Jamie Olivers underbara Pecorina/Proscuitto-risotto på menyn för den här veckan.

Skogseva sa...

Jo du, jag minns när man skulle vara originell (för min del redan på 60-talet) och göra risotto. Tärnad falukorv och ärtor som rördes ner i kokt ris var då lika med italiensk risotto! Den hade verkligen inte mycket med äkta risotto att göra. Långt, långt från min käre makes långsamt tillagade och skvättvis med vin spädda risotto! Med nyriven parmesan i som ger den stöd. Gott till det mesta...

Martina sa...

Mmm, va smarrigt, måste testa på risotto snart....

Anna sa...

halvt off topic, men åkte ni skridskor på något bra ställe? Vi har fastnat i Norrviken, Edsviken, Brunnsviken-loopen. Och Vallentunasjön ibland men den isen var helt värdelös för två veckor sedan när vi var där.

Anna sa...

Riktig god och italiensk Risotto är verkligen supergott! Och härligt det ser ut med saffransfärgen - och gott! :-)

Fröken Dill sa...

Mimmi; Jamie O är alltid rätt!
Eva; låter som en bra make.
Martina; risotto är gott och passar till mycket!
Anna; Man måste ju hålla sig till plogade banor p g a snön. Denna gång blev det Hellasgården eftersom en av tjejerna behövde hyra skridskor. Mycket folk, lite väl kort bana, men väldigt trevligt fik med spakande brasa vilket var bra eftersom picknickväder saknades. Kul att kolla in alla modiga vinterbadare också. Nästa gång åker vi nog på Magelungen. OM det någon gång blir snöfria isar är Mälaren min favorit.
Anna; risotto med saffran KAN nästan inte bli annat än gott.
Tror fröken Dill

Susanne sa...

Mmmm, saffransrisotto (a la Milanese) är min klart lysande favorit. Får vem som helst att dra på smilbanden!