lördag 16 januari 2010

Lyxig meny och eloge till Coop Gröndal
För att kunna laga den tänkta menyn behövdes en del råvaror som inte var helt lätta att få tag på; fräsch färsk sparris, pilgrimsmusslor, matvete, lammkött, gojibär mm.

Vi plockade åt oss varorna i nya Liljeholmstorgets stora Ica-butik. När vi kom till kassan, eller rättare sagt hundra meter FRÅN kassan fick vi en chock. Köerna ringlade sig genom hela butiken och vi konstaterade att runt två timmar av vår fredagskväll skulle gå åt för att vänta i en usel kö. Den här Ican är hopplös, visst har de stort utbud, men det är dyrt och köerna är nästan alltid hemska.

Vi gav upp och åkte hem till min lokala Coop i Gröndal. Jag var beredd att tänka om hela menyn, men döm min förvåning när de visade sig ha ALLA de lite ovanliga råvarorna som behövdes, och dessutom de flesta några kronor billigare jämfört med Ican. Kön i kassan var obefintlig. Den här Coop-butiken är suverän på att öppna nya kassor och undvika köer. Tack, Coop Gröndal!

Maten smakade toppen. Det var ingen meny jag hade tänkt ut själv, men ibland är det spännande att prova andras idéer.

De råa pilgrimsmusslorna fungerade fint i sin citronmarinad med strössel av knaperstekt rökig bacon och söt- syrliga sega gojibär. Spännande!

Grönärtsoppa är en av mina storfavoriter och med getostkräm i togs den till nya höjder. Även här ett smaskigt och snyggt strössel av rostade pumpafrön och klippt kryddkrasse.

Lamm är ju alltid gott. Jag vill helst köpa svenskt lamm och här valde jag lamminnanlår istället för den dyrare filéen. Inte alls ett dåligt beslut! Köttet var riktigt, riktigt gott. Rödvinssås är ju givet till och det lite ovanligare tillbehöret matvete fungerade fint med gremolata, frästa sparrisknoppar och blomkålsbuketter.

Middagen avslutades med tre sorters ostar med fikonmarmelad. Den godaste osten var en suverän vällagrad skotsk cheddar som J köpt på Taylor & Jones.

Vi drack Frexinet till de två första rätterna, mest för att det var det enda moussernade vinet i lagom prisklass som fanns på halvflaska. En liten skvätt vin hamnade i grönärtsoppan.

Till köttet drack vi fantastiska Bin 28, en verklig favorit bland röda viner.

9 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Jag brukar köpa ett underbart gott finsk rågbröd med surdeg i på just COOP .Dessutom är jag rysligt förtjust i gröna äret sådan däringa torra som jagt blötlägger , kokar och äter med lite flingsalt.

Sofia sa...

Jag håller med, ICA Liljeholmen är inte alls så bra som folk tycks tro... hemska köer. Det är många ggr jag går till Konsum Liljeholmen istället, miindre, mer överskådlig och trevligare på nå vis...Känns ju oxå bättre att stödja kooperationen istället för någon redan galet rik ICA-chef....

Birgitta Höglund's Mat sa...

Pilgrimsmusslorna låter väldigt läckra. Ja resten ser ju också suveränt ut :)

Lena sa...

Grön ärtsoppa på det här sättet lät gott. Getostkräm till. Mums! Vilken middag!

Emmas Kök sa...

Allting ser ju helt fantastiskt gott ut!!

gladjeamnen sa...

För att inte tala om Gröndals grova. Mitt favorit bröd alla kategorier.

kristin sa...

Vad fint!

Filippa sa...

Fröken, i fredags hade ICAs dataserver lagt ner och ingen ICA hade kontakt med bankerna. Det gick alltså bara att betala med kort om du hade legitimation. Och du vet ju hur snabba folk är....jag fastnade i likadana köer i Bromma...men Gröndal är trevligt i alla fall :-)

Fröken Dill sa...

Lyxpiraya, torra gröna ärtor ska jag titta efter. Låter gott!
Sofia; håller med om koperationen, men Coop i Liljeholmen är inget vidare heller, tyvärr. Eller, vissa saker har de, men ingen vettig färsk fisk eller färskt kött.
Birgitta; jag har till och med varit lite skeptisk mot pilgrimsmusslor, men dessa var väldigt goda.
Lena; grön ärtsoppa är god på många olika sätt!
Emma, det var det, verkligen!
gladjeamnen; Varmt välkommen hit (från NY, spännande!). Gröndals grova gillar vi skarpt!
Kristin; både snygg och god meny. Tack DN!
Filippa; varmt välkommen du också! Jag misstänkte nästan att det var något specialkrångel i fredags, men hur mycket förståelse har man för det en trött fredagskväll?
Hälsar fröken Dill