torsdag 21 januari 2010

Lunch i Hammarby sjöstad

Oftast äter jag medhavd låda till lunch på jobbet. Det går snabbare och så sparar man några kronor. Lunchmat på krogen är ju sällan optimalt god och så särskilt nyttig brukar den heller inte vara. Men ibland är det kul att variera sig genom att äta lunch utanför kontoret. I nybyggda Hammarby sjöstad där jag jobbar växer lunchkrogar upp som svampar ur jorden. Erfarenheter från uteluncherna har jag sammanfattat i en liten:

Lunchguide för Hammarby Sjöstad

Di Piu
Detta var tidigare vårt stamställe. En lite finare restaurang med trevlig, lite elegant miljö. Di Piu säger sig ha ”medelhavsmat”. Jag tycker nog att de lika ofta har husmanskost, men maten är alltid vällagad och smakar gott. Servicen är snabb, men ändå känns maten ofta nylagad. Möjligen är den lite i fetaste laget, med smöriga såser och stekt”restaurangpotatis”. Den stående rätten, lammfärsbiffar med tsatsiki och stekt ägg, rekommenderas! På fredagar brukar man kunna äta god biff med bearnaisesås här. Salladsbordet är väl förutsägbart.


Jimmys marina steakhouse
Till Jimmys brukar vi gå på afterwork med kontoret. Lokalen ligger fint invid kanalen och så här års kan man på kvällarna även njuta av värmande brasa i en stor eldstad. Till afterwork-vinet erbjuder Jimmys en del trevliga smårätter som inte alls är dumma. Luncherna har däremot aldrig varit särskilt bra och brukar dessutom vara lite dyrare än på andra ställen. Mycket fett, lite smak och fisk förstår de sig inte alls på. Den är alltid torr och trist.Tezukuri Sushi
Sushiställen finns det gott om i sjöstaden, men denna sushiria är den absolut bästa. Lite slamrig miljö med hårda ytskikt och ofta fullsatt på luncherna. Det tar en stund att få sin sushi, men den är värd att vänta på. Fräsch och mycket vacker, dekorerad bl a med en pikant röd sås och några klickar av god japansk majonäs. Salladen är mycket bra, fräsch med inblandning av bl a färska champinjoner. Om man har tur finns illstark asiatisk dressing till.Fryshuset
Om man står ut med den slamriga miljön på Fryshusets gymnasium så har de en riktigt bra lunchrestaurang. Maträtterna är kreativt sammansatta och smakar alltid gott, ibland väldigt gott. Salladsbordet är riktigt bra med stort utbud av olika bönor med goda kryddningar. Brödet är nybakat och varmt. Fiskrätterna brukar vara suveräna. I bästa fall kan man uppleva en spontan-konsert av musikelever på vägen in i matsalen, i värsta fall kan man få en boll i huvudet när basketeleverna rusar förbi.

Bara Beirut
Ett litet hål i väggen på Lugnets allé som erbjuder goda libanesiska mezerätter. För prisvärda 70 kronor serverar den trevliga personalen t ex köttfärs- eller kycklingspett med ris eller burgulsallad och två valfria meze.

Luma Park
Vårt allra närmaste alternativ är ingenting att rekommendera om man vill ha riktigt god mat. Vill man däremot äta mycket har de lunchbuffet där man kan äta hur mycket man vill av flera rätter, vilket verkar vara populärt hos t ex byggnadsarbetare och andra hungriga. Tyvärr är maten oftast bara snäppet över skolmatsalskvalitet…
Från lokalen är det fin utsikt över vattnet, men för övrigt är miljön hopplöst slamrig.

Spesso
Många av tjejerna på jobbet gillar denna café/deli/pasta- och salladsrestaurang. Jag tycker den är trevlig, men lite väl dyr i jämförelse med vad man får. Visst är pastan riktigt god, men den är ändå microvärmd och helt mätt blir i alla fall inte jag på Spessos portioner.

Max
Om man tar Max för vad den är, en snabb hamburgeria a la Mc Donalds är den inte så dum. Hamburgarna lagas direkt vid beställning och tillbehören är betydligt roligare än konkurrentens. Hamburgerior tycker jag är ett OK alternativ de gånger man är mycket hungrig och inte får sällskap med kollegorna.

3 kommentarer:

Kumminosten sa...

Café Spoon i närheten av Jimmys tycker jag är rätt schysst. Det är väl mer som ett fik men de har bra macor och lite mat också!

Linn sa...

Härlig lista, jag har inte ätit luncj på alla ställen, men håller absolut med dig. på fryshuset är maten faktiskt bra! Övriga ställen i sjöstaden är väl sådär matmässigt. Men square, har de slutat med lunch. Åt laxpasta fär en gång som var helt ok, och inte så dyr.

Fröken Dill sa...

Kul med nya tips och några till som äter i Sjöstaden ibland! Som arkitekt är det väldigt kul att jobba i en stadsdel som fortfarande är på tillväxt! Det händer saker varje dag.
Hälsar fröken Dill