fredag 8 januari 2010

Om J själv får välja...


...klär jag mig i min hamburgar-klänning. Nej, förresten, någon sådan har jag inte, så jag lagar istället egna hamburgare som vi äter med hemlagad klyftpotatis och en hel liten kollektion olika kalla öler att välja mellan.

Hamburgerbiffarna är köttfärs från Bonden Bosse (snart sista paketen från frysen). Färsen blandas med rökig chipotlesås, salt och peppar. Stek i panna tills burgarna fått fin stekyta, men fortfarande är lite rosa i mitten.

Bröden grillas i panna för att bli riktigt frasiga.

Little gem-sallad, tomat och gul lök hamnar i burgarna. Saltgurka skuren på längden vid sidan om. En enkel och mycket god dressing får man genom att blanda gräddfil (gärna avrunnen i kaffefilter någon halvtimme) med Heinz chilisås, hp-sås och pressad vitlök. Lite senap, t ex dijonsenap kan vara gott att breda på bröden.

Min "nya" fantstiska klyftpotatis är lätt att göra. Små potatisar kokas ett par minuter med skalen på. Smält under tiden några rejäla matskedar ankfett i en ugnsform. Klyfta potatisarna. Häll i ugnsformen, skaka runt så att ankfetter fördelar sig. Salta och peppra och tillaga i 225 graders ugn. Tar ca 20-25 minuter beroende på hur stora klyftorna är. Njut av de frasiga klyftorna till hamburgarna.

Bilden är lånad.

9 kommentarer:

Martina sa...

Mmm, dom hemmagjorde hamburgarna är dom klart godaste. Av någon anledning så blir det nästan bara av på sommaren för oss.

Mikaela Mars sa...

Den klänningen borde hänga i min garderob. Särskilt som min man sneglat på en taco-outfit inför nästa maskerad vi får glädjen att bjudas på.

Anna sa...

Åh vad gott det låter med chipotlesås i färsen! Måste prova! :-)

Johnny sa...

Hemgjorda burgare är riktigt gott och potatisklyftor till är inte fel. Men.. Måste jag köpa en flock ankor för att smälta ner till potatisstekandet? Eller kan man köpa ankfett någonstans? Har dock aldrig hört talas om att går.

Johnny sa...

Och Johnny heter egentligen Eva. Så går det när man skriver på makens dator..

Annika sa...

Det blir hamburgare till middag på söndag, god damn! Tjusig outfit. Alla har sina fetisher ;).

Hoppas du och J har en riktigt trevlig kväll!

Kryddburken sa...

Gokväll i stugan! Ville bara kika in och se hur du har det, hade visst lite att läsa ikapp nu! :-) Må så gott och hoppas allt är väl med dig! Kram Linda

(mat för) fyra i huset sa...

haha vilken klänning :-) Den skulle mina barn gilla om inte annat. Tack för tips på goda hamburgare, det äter man alldeles för sällan.

Har hittar man ankfett? Har inte sett det någonstans.

/Nina

Fröken Dill sa...

Martina, hamburgare från utegrillen är inte dumt.
Mikaela, visst var den söt? Taco-outfit, KUL!
Anna, ett bra sätt att få det lite rökigt utan att grilla, chipotle är vanebildande!
Johnny/Eva; man KAN ta hand om fettet från stekning av t ex ankbröst, men annars finns färdigt flott att köpa. Nu vet jag inte var du bor, men i Stockholm är t ex NK ett inköpsställe och häromdagen såg jag en burk på ICA i Liljeholmen också, så det finns säkert på fler ställen.
Annika, visst var den fin. Blev lite sugen på att skaffa en nästan. Teatern var riktigt bra, men OJ vilken nattsvart pjäs det är.
Linda, välkommen, välkommen!
Nina, som sagt, jag blir mer och mer övertygad om att det är vårmodet 2010! Se ovan om ankfett!
Hälsar fröken Dill