tisdag 20 oktober 2009

Värmande, solgul soppa med sting och premiär för foccacia



Soppa smakar härligt och värmer gott på hösten. Min morotssoppa är billig, nyttig, god och blir dessutom vackert solgul! Med sweet chilisås och matyoghurt i får man fram ännu fler dimensioner.

Jag har aldrig bakat foccacia, men blev inspirerad när Tareq bakade det vackra brödet i Trädgårdsfredag häromdagen. Tareq gjorde både traditionell foccacia med soltorkad tomat, oliver och rosmarin och på en annan del av brödet la han blåmögelost, päron och valnötter. Halva brödet fungerar perfekt till maten och den andra halvan är en färdig ostbricka. Smart, tyckte jag och provade samma knep.

Morotssoppa med sting
2-3 morötter
1 stor potatis (eller 2 mindre)
1 liten palsternacka
1 tumsstor bit färsk ingefära
1 stor gul lök (eller 2 mindre)
Grönsaksbuljong
Pressad saft från 1 apelsin
1 röd chilifrukt

Skala morot, potatis, palsternacka, lök och ingefära. Skär i ganska stora bitar. Lägg i ugnsfast form. Sprinkla över lite olivolja och rosta i 225 graders ugn ca 30 min. Lägg grönsakerna i en kastrull. Slå på vatten så att det täcker. Lägg i buljongpulver/tärningar. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa med stavmixer. Tillsätt pressad apelsin, riven vitlök och finhackad chili. Späd med vatten till önskad konsistens. Koka ytterligar några minuter och smaka av med salt, peppar, ev mer chili, apelsin eller buljongkoncentrat. Servera med matyoghurt, swet chilisås och färsk koriander.

Foccacia, grunddeg
25 g jäst
2,5 dl 37-graders vatten
½ tsk salt
½ dl olivolja
6-7 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör i mjölet och berabeta till en smidig deg. Den ska vara rätt lös, annars blir brödet torrt. Jäs 30 min. Olja en ungsform. Hälli degen och tryck ut till en rektangel med oljade händer. Jäs 30 minuter.

Tryck i fyllning. Jag tog soltorkade tomater, oliver, rödlök, rosmarin och flnigsalt över på ena halvan och ädelost i bitar, päron och valnötter på den andra. Grädda i 225 graders ugn 15-20 minuter.

8 kommentarer:

Nyberg's story sa...

Foccaccian ser hur god ut som helst. Den ska jag prova att göra!

Hallon & Blåbär sa...

Soppa serverad med foccacia, det är grejer det!

Lotta sa...

När den här veckan är över med diverse möten på kvällarna, ska jag plocka fram de här härliga recepten och sätta igång! Åh, så gott det låter med morotssoppa och hembakad foccaccia!
Hälsningar Lotta

Kalasgott sa...

Ser underbart ut! Värmande och gott!

Skogseva sa...

Jag har hemmbakad foccacia (utan smaktillsats) i frysen så då återstår bara att laga till morotssoppan. är den svår att tvinga i en soppovillig man?

Emmas Kök sa...

Så gott så gott det ser ut!! Blir bara mer och mer frustrerad över att jag inte har tillgång till en ugn här i Frankrike så jag kan baka. Jag får ta igen allt i jul :)

Monkan sa...

Morotsoppa är väldigt gott.
Foccaccian skall jag ge mig på idag.
Snygga bilder

Fröken Dill sa...

Tack, alla!
Foccacia var faktiskt överaskande lätt att göra och snabbt gick det också. Jag gillar små degar, inte mer än 7 dl mjöl. De fungerar fint att bearbeta med handkraft.
Eva; ...soppovillig man... Svårt att säga, ogillar han verkligen alla sorters soppor? Morotssoppan är lite annorlunda, rätt söt och syrlig och om maken gillar stark mat kan du spica upp den ordentligt med chili! Man kan också servera den med kycklingspett till så blir det lite mera "osoppigt".
Emma; trist att inte ha ugn, tur att det löser sig till julbaket!
Hälsar fröken Dill