måndag 5 oktober 2009

Fröken Dills ratatouille


Nu är skördetiden på topp. Skogen är full av lingon och svamp, i trädgårdsland och växthus är det hög tid att skörda. Köket hemma hos J kom att digna av allt gott när jag kom hem från landet på söndagen.

Jag hade räddat systerns sista auberginer och squashar från förfrysning, de var lite frostskadade, men det gick att skära bort. Paprika, aubergin, squash och tomater i mängd är en perfekt grund för en hemlagad ratatouille. Lägg till rödlök, vitlök, lite palsternacka och rotselleri, grönsaksbuljong, en skvätt vitt vin, lagerblad, salt och peppar samt färsk basilika vid servering. Grönsakerna skalas och skärs i bitar, rätt stora utom palsternacka och rotselleri som finhackas. Sedan får de fräsa i olivolja och koka i sitt eget spad med buljong, vin och lagerblad.

Det finns massor olika sätt att äta ratatouille. Vi kokade spagetti, stekte underbar lokalproducerad bacon, strimlor av färsk salvia och rev parmesanost. (Tack för salviainspirationen, Kinna, jag har varit sugen på något med salvia sedan jag läste detta.) Vår ratatouillepastarätt blev något av det godaste jag ätit på länge (och då är nivån, som ni vet, hög och jämn)! En annan fördel med ratatouille är att den går utmärkt att spara. Några dagar i kylskåp gör att den blir nästan ÄNNU godare. Perfekt för matlådan alltså!

Ursäkta den usla bildkvaliteten. Akut ljusbrist råder!

3 kommentarer:

J sa...

Och gott av det...

Helena Ljunggren sa...

"rattatulle" är så fantastiskt gott!

tina sa...

Åh, jag tycker verkligen om ratatouille!