fredag 9 oktober 2009

Underbara ingefära!


Det finns knappt någon hejd på ingefärans goda effekter. Ingefära lär vara bra för matsmältningen och motverka illamående. Den sägs dessutom verka värmande och kan användas för att lindra förkylningsbesvär. Dessutom är den god både till mat och i godis/efterätter och till bakning. Jag är en svår fantast av den härliga ingefärsroten.

På asiatiska affärer, som t ex China Li vid Skanstull kan man köpa ett väldigt gott ingefärsgodis. Det är härligt kådigt i konsistensen och smakar underbart av ingefära. Mycket godare och bättre än vanliga halstabletter om ni frågar mig.

När jag hade ett växthus odlade jag faktiskt min egen ingefära. Tidigt på våren planterade jag några fina knölar i hinkar med jord. När frosten var över fick plantorna flytta till växthuset. Växterna var lättskötta, riktigt dekorativa och blommade vackert, nästan orkidéliknande på sensommaren. Till senhösten grävde jag upp en stor mängd, mjälla fina ingefärsknölar. De smakade ljuvligt gott och var perfekta att lägga in.

Min hemodlade ingefära

9 kommentarer:

Martina sa...

Det har jag aldrig tänkt på att man kan odla sin egen ingefära. Det måste jag komma ihåg att göra till våren...

Helena Ljunggren sa...

Det är något man som balanssjuk, menierepatient får lära sig att ingefäran även stillar yrsel. Många med meniere har alltid lite riven ingefära i fick att ha till hands när
anfallen kommer. Jag har aldrig lyckats mota bort några anfall, säkert min dubbelsidiga sjukdom som ställer till det, med det men många har klarat sig långt och brukar få ordning på sin yrsel.

Ingefära ÄR bra och väldigt välfigt gott :)

Lotta sa...

Ja, ingefära är både gott och nyttigt och bra för matsmältningen (har jag lärt mig av fru Skipper). En vän till mig gör supergoda grekiska köttfärs-grillspett med riven ingefära som jag brukar äta alldeles för många av!

Vilka fina och smakfulla bilder du har! Matlagning ser så enkelt ut här på din fina blogg!
Hälsningar Lotta

Mian sa...

Åååå - såna där kådsega (och ganska starka) ingefärskarameller är helt underbara. Finns dessvärre inte att köpa här i småstaden där jag bor.

Anna sa...

Jag älskar också ingefära! När jag är riktigt nyttig och gör mina morots-, äpple- och pärondrycker brukar jag också ta i lite ingefära. ;-) Gott med tabletterna kan jag tänka mig och vad härligt att kunna odla själv! :-)

Ormen sa...

Snälla du, var hittar jag dessa knölar, Jag vill oxå odla.....

Fröken Dill sa...

Martina; det var inte ens svårt!
Helena; ännu en bra sak med ingefära.
Lotta; spetten lät hur goda som helst. Tack!!!
Mian; du får passa på att shoppa upp ett lager vid tillfälle!
Anna; drycker med ingefära lät gott. Jag har bara provat att göra te.
Ormen; Det går troligtvis bra att använda ingefärsknölar från vanliga mataffären, men de man hittar på asiatiska affärer brukar vara färskare. Januari/februari är en bra tid att starta odlingen.
Hälsar fröken Dill

Annika sa...

Vilken fantastiskt vacker ingefära! Du kan känna dig stolt, vilken odlingsperstation.
Ingefärsgodiset är en stor favorit även hos mig, men det ska kopnsueras med måtta. Har man en gång ätit för mycket av det, så gör man inte om detta misstag :/.

Maja sa...

Hej! Jag står inför att börja odla chili bla. Men är nyfiken på ingefära, kan du ge tips om förodling, jordkvalité mm. Jag har fin svart jord att tillgå och ett rymligt växthus. Jag har även en stor källare som jag tänkte använda till att förvaring, förså mm. Jag har beställt ca 4-5 sorters chili, hade funderingar på att så de redan nu i växthuset och övervintra plantorna...vad tror du om det?
Många frågor blev det:-) men den som inte frågar - får inga svar!!
Mvh Maja