onsdag 7 oktober 2009

Thaidoftande lax


Laxfilé för 79 kr kilot är verkligen prisvärt. Både J och jag gillar lax och den härliga fisken kan varieras i det oändliga. På köksbänken hemma stod några egenskördade citrongrässtjälkar och inspirerade. På vägen hem från jobbet passerade jag China Li vid Skanstull och köpte jasminris, röd thaicurry, kokosmjölk, fisksås och limeblad. Thailändsk curry är lätt att laga och det tar ungefär lika lång tid som riset behöver koka vilket är praktiskt.

Thailändsk curry på lax 2 portioner
2-3 msk röd thaicurry (mer om den inte är superstark)
1 shalottenlök, strimlad
1 liten aubergin, i kuber
5 champinjoner, kvartade
2 msk smakneutral olja
1 burk kokosmjölk
Fisk- och skaldjursfond från flaska
Ett par limeblad
2-3 stjälkar citrongräs
Ett par tsk fisksås
Ett par msk pressad lime
En nypa socker
3 salladslökar, i bitar
1 näve färska sockerärtor
200 g laxfilé, i stora kuber
Färsk koriander
Jasminris till servering

Skölj riset, häll på vatten och låt koka under lock.
Hetta upp oljan i en panna. Fräs röd curry, lök, champinjoner och aubergin utan att de tar färg. Häll i kokosmjölk och fond från flaska. Banka citrongrässtjälkarna med baksidan av en kniv och tillsätt tillsammans med limebladen. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med fisksås, lime och socker. Ev kan mer fond behövas. Tillsätt salladslökar, sockerärtor och lax. Låt skjuda sakta tills laxen är nätt färdig. (Överkokt fisk är en styggelse.) Peta bort citrongräs och limeblad. Servera med riset och klipp över rejält med koriander.

Ont om tid? Även om det känns lite konstigt med en mjölkbaserad thaisoppebas är Keldas Spicy Thai riktigt god. Koka grönsaker och fisk tills de är nätt färdiga i soppbasen. Tillsätt ev fisksås och klippt koriander. Det här fungerar även bra att göra direkt i micron till jobblunchen. Den uppmärksamme ser att bilden är tagen på min lunchportion och att en kvist persilja får spela rollen som koriander. Den är bara lik till utseendet. Man kan inte ersätta koriander smakmässigt med persilja.

3 kommentarer:

Anna sa...

Åh vad gott det låter! Thaikyckling är verkligen gott och ja det måste jag göra mer här hemma.

Frida sa...

Jag som älskar både lax och thaimat! Det här känns som en lite annorlunda variant av mustig höstgryta, ska provas omgående!

tina sa...

Mums! Något liknanade står på min kvällsmeny, nu längtar jag ännu mer. :-)