måndag 12 oktober 2009

Lammracks med tabbouleh och höstsallad


För några dagar sedan fick J syn på ett paket lammracks i affären. "Det ska jag köpa och laga till fredagsmiddag!" bestämde han.

Lammracks
Olivolja mortlas med färsk rosmarin, vitlök, skal och saft av citron samt salt och peppar. Pensla blandningen på köttet. Stek i en varm panna för att ge färg. Låt lammet gå färdigt i ugn 150 grader tills det har en innertemperatur på 62 grader. Vila en stund i aluminiumfolie innan det skärs upp. En god sås till får man om man kokar balsamvinäger med rött vin och hunung till en simmig konstistens.

Tabboleh
Vi har börjat använda hel bulgur. En god tabbolesallad får man om bulguren kokas enligt instruktionen på paketet. Häll gärna en skvätt grönsaksfond och salt och peppar i kokvattent. De färdigkokta grynen rörs med olivolja och pressad citron. Blanda i tomathack och klipp över färsk mynta och bladpersilja.

Höstsallad
På hösten passar lite matigare sallader. I den vanliga grönsalladen kan man t ex blanda strimlad rödkål, morötter strimlade med potatisskalare, skivade champinjoner, finskivard rödlök, knaperfrästa trattkantareller, tändsticksstora bitar av rotselleri, slantar av palsternacka frästa i lite smör eller olja eller kuber av pumpa. Glöm inte en god dressing på salladen.

5 kommentarer:

Anna B sa...

Så gott! Tyvärr är det svårt för butikerna att få in lammracks regelbundet, så man får vara snabb och hugga dem man ser!

Emil O. sa...

J och jag är kanske själsfränder, hade exakt samma infall några dagar sen med just lammracks. Får iofs alltid infall när jag ser nått jag inte prövat =)
Jag försökte stekta dom endast i panna, inte att rekomendera då det är svårt att få bensidan lika stekt som köttsidan. Ugn är helt rätt.

Fröken Dill sa...

Kul att det finns fler som gillar lammracks. Kan man tänka sig en godare eller snyggare styckdel? Ugn eller grill är bra om man vill tillaga.
Tror fröken Dill

Anonym sa...

Lammracks skall grillas och marineras med papaya/kiwi passar väldigt bra med en exlusiv frukt salsa till, något att rekomendera fram till sommargrillningen ! :)

Fröken Dill sa...

Spännande med fruktmarinerat lamm. Det låter väldigt gott och ska absolut testas. Tack för tipset.
Hälsningar från fröken Dill