tisdag 27 oktober 2009

Laxwallenbergare med sauce verte, sockerärtor och dillslungad potatis


Bilden blev verkligen inte bra. Nu när dagsljus lyser med sin frånvaro är det nästan omöjligt att ta vettiga bilder. Enligt J, med förflutet som proffsfotograf, ska man inte pulicera dåliga bilder. Jag håller i princip med, men om man ända vill berätta om väldigt god mat? Vad säger ni, kära läsare? Och hur gör ni andra matbloggare? Bloggar bildlöst? Avstår helt om ni inte fått till en perfekt bild? Eller publicera med dålig bild?

Efter en lång utläggning kommer jag in på gårdagens väldigt goda och dessutom, tro mig, SNYGGA middag. På något konstigt sätt har wallenbergare dykt upp på alla möjliga ställen på sista tiden. När jag såg den rejäla biten laxfilé som skulle bli middag var svaret givet: laxwallenbergare!
Detta var mitt allra första försök att laga en rätt med fiskfärs och det föll verkligen väl ut. Fiskbiffarna blev saftiga, fluffiga och mycket goda!

Laxwallenbergare (2 st)
250 g laxfilé
1 äggula
2 msk vispgrädde
Citroncest
Lite färsk dragon
Salt och peppar

Mixa ingredienserna med mixerskålen nedsänkt i is. Stek en liten provbit för att stämma av kryddningen. Forma smeten till biffar. Stek i smör.

Sauce verte
Ca 2 dl färska spenatblad
1 liten knippa färsk persilja
1 dl matyoghurt
Salt och peppar

Doppa spenaten snabbt i kokande vatten. Kyl med kallt vatten. Mixa med yoghurt och bladen från persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt våra wallenbergare med nättkokta sockerärtor (några av dem var hemodlade!) och kokt potatis som vänts i smält smör, klippt dill, salt och peppar.


15 kommentarer:

Rebecca sa...

Åh, så gott!
Ja, du vet ju hur jag gör. Jag publicerar usla bilder, för jag är ingen fotgraf utan matälskare. Och som matälskare vill jag på mer än ett sätt förmedla entusiasm - och jag tror halvbra bilder är bättre än inga alls. Jag röstar för att du publicerar även när du inte är nöjd.

Susanne sa...

Wallenbergare med lax ska härmed testas.
Det låter supergott!

Pinglan sa...

Oj, vad gott! Wallenbergare äter man ju inte så ofta, men det är sååå gott!

Anna sa...

Jag använder aldrig blixt när jag fotograferar mat, det blir verkligen inte snyggt ;-) så därför är det lite jobbigt nu när mörkret kommer så tidig :-/.
Blir fotot dåligt och maten inte kommer till sin rätt brukar jag strunta i inlägget faktiskt. Jag har sett många smaklösa bilder med jätteblixt på som tyvärr får hela receptet att falla trots att det säkert är jättegott. Till och med proffsbloggare på ex. Allt om Mat använder ibland blixt som verkligen förstör hela stämningen. Så tycker jag i alla fall ;-)Men din maträtt låter jättegod så här gör det inte något att bilden blev lite sämre än det brukar vara, vi vet ju vilka läckra matbilder det brukar vara i bloggen :-)

Red Scream sa...

Men har du ingen flyttbar bords- eller golvlampa? Typ Lersta

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00110640

Anna sa...

Det där är ju verkligen efter humör. Ibland avstår jag helt från att blogga om bilden blir för tråkig, ibland får det gå ändå. Blogga utan bild? Mja, endast i undantagsfall.
Och om inget annat hjälper: photoshoppa :) (eller i mitt fall, Picasa). Då kan man ju få det inte fullt så eländigt i alla fall.
Och jag håller med föregående talare, en strategiskt placerad golvlampa kan göra susen.

Anna sa...

Ps/ och vi är ju för fanken inga proffs-fotografer, lite får väl folk stå ut med :), det behöver inte bli perfekt varje gång :)

Red Scream sa...

Om du tycker att Lersta är tråkig finns ju alltid Bestlite ;-)

http://www.lannamobler.se/website2/sv/produkter/bestlite.php

Kricke Krok sa...

Det låter riktigt gott! Har aldrig vågat prova fiskfärs, men det kommer kanske efter den här inspirationen. Jag publicerar dåliga bilder, annars hade jag inte haft några kvar att publicera ..

Erka Perka sa...

Jag tycker det är helt ok att publicera en halvdan bild. Det är alltid trevligare med bild än utan. Fast jag bloggar ofta utan bild eftersom jag publicerar veckomenyer och recept som jag ännu inte hunnit laga. Då försöker jag lägga till bild i efterhand. Förresten ska jag kanske inte uttala mig i frågan eftersom det här med bloggeriet är lite nytt för mig. Jag använder t o m blixt ibland... :-)

Fröken Dill sa...

Kul med all respons på dilemmat att fota mat! Fler än jag har våndats över detta, tydligen.

Rebecca; tack för pepp, (kan behövas lite fotopepp när man är ihop med en fotograf)!
Susanne och Pinglan; varmt välkomna hit! Laxwallenbergare blev verkligen oväntat gott.
Anna; J bekräftar, blixtfoto är jättesvårt och ska det bli bra måste man verkligen vara proffs och ha en utrustning därefter.
Red Scream; tack för lamptips, men problemet med konstljus är inte kvantiteten utan kvaliteten. Kameran kan inte kompensera när bilden inte innehåller vissa delar av färgspektrat. Glödljusbilder blir hopplöst guljolmiga...
Anna2; jag phoptoshopar och photoshopar (ett underbart program), men för vissa blilder hjälper inte ens det!
Kricke; fiskfärs var verkligen en hit! Nästa gång gör jag queneller.
Kricke och Erika; fina bilder är ett plus i bloggar, men ett intressant innehåll är viktigare!
Tycker fröken Dill

Milla sa...

Ja, vi har ju alla en favorit skinka ;) laxwallenbergare lät spännande! kram

Annika sa...

Det är ett sabla dilamma. jag har inget bra svar, mer ä natt jag resignerat. Fotar på vita tallrikar, på vit duk och i hiusets bästa belysning - ofta under köksfläkten. Inte blir det fantastiskt, precis - men jag vägrar, vägrar blixt!

Emil O. sa...

Appropå fiksfärs så kan jag rekommendera Lisas laxbiffar med thaismak ( http://taffel.se/recept/laxbiffar-med-thaismak ). Väldigt gott.

Fröken Dill sa...

Milla; jag åkte förbi det underbara rökeriet häromdagen, men det var STÄNGT, vilken vånda!
Annika; blixt går bort men om nådon kunde tipsa om en lampa med vettigt ljus vore jag nöjd...
Emil; suveränt, det ska jag testa nu när jag fått upp ögonen för fiskfärs!