Italiensk mat är toppen och en av mina favoriter är Delize del Piemonte, de goda pastastubbarna med skinka och squash. Jag hade en arbetskompis som var helt galen i denna rätt. Hon åkte runt i Stockholm och åt Delize på olika ställen för att utse den allra godaste. Tyvärr minns jag inte vilken vinnaren var, men jag tror att mina hemlagade är ännu godare! Receptet nedan tar lite tid att laga efter. Det går såklart att förenkla t ex genom att använda en färdig tomatsås! Det går också att göra rätten i lager på lager som lasagne, men stubbarna blir väldigt fina.
Delizie del Piemonte
1 gul lök
6 stora färska tomater
1 burk mutti konserverade tomater
1,5 dl vitt oekat vin
En nypa råsocker
1 vitlöksklyfta
En skvätt grönsaksfond
1 dl grädde
Salt och peppar
1 paket färsk utkavlad lasagnedeg
1 paket ricottaost
God olivolja
1 kruka färsk oregano
Salt och nymald svartpeppar
1 paket italiensk KOKT skinka
1 bit emmemtaler, ca 200 g
1 grön squash
Parmesanost
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skala och hacka löken, fräs i olivolja utan att den tar färg. Rör i färska och konserverade tomater och vin. Koka minst en halvtimme, helst längre. Riv i vitlök, slå i grädde och smaka av med socker, salt. Peppar och grönsaksfond.
Mosa ricottan med klippt färsk oregano, olivolja, salt och peppar. Bred smeten på lasagnedegen, spara en bit i kanten så att rullarna kan förslutas. Lägg skinka, emmentalerost i skivor och squash i tunna skivor skurna med osthyvel ovanpå smeten. Skär i ca 10 cm bitar, rulla ihop, svep in i folie och vila en stund i kylskåp (för att få rullarna att bättre hålla ihop). Skär rullarna till stubbar, beroende på ugnsform kan de vara 5 eller drygt 3 cm höga. Häll ett lager tomatsås i botten av en ugnsform. Ställ i stubbarna. Fyll på med tomatsås mellan stubbarna och riv över parmesan. Grädda i 225 graders ugn 25-30 minuter. Garnera med färsk oregnao och servera med ett gott pastavin.
Delizie del Piemonte
1 gul lök
6 stora färska tomater
1 burk mutti konserverade tomater
1,5 dl vitt oekat vin
En nypa råsocker
1 vitlöksklyfta
En skvätt grönsaksfond
1 dl grädde
Salt och peppar
1 paket färsk utkavlad lasagnedeg
1 paket ricottaost
God olivolja
1 kruka färsk oregano
Salt och nymald svartpeppar
1 paket italiensk KOKT skinka
1 bit emmemtaler, ca 200 g
1 grön squash
Parmesanost
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skala och hacka löken, fräs i olivolja utan att den tar färg. Rör i färska och konserverade tomater och vin. Koka minst en halvtimme, helst längre. Riv i vitlök, slå i grädde och smaka av med socker, salt. Peppar och grönsaksfond.
Mosa ricottan med klippt färsk oregano, olivolja, salt och peppar. Bred smeten på lasagnedegen, spara en bit i kanten så att rullarna kan förslutas. Lägg skinka, emmentalerost i skivor och squash i tunna skivor skurna med osthyvel ovanpå smeten. Skär i ca 10 cm bitar, rulla ihop, svep in i folie och vila en stund i kylskåp (för att få rullarna att bättre hålla ihop). Skär rullarna till stubbar, beroende på ugnsform kan de vara 5 eller drygt 3 cm höga. Häll ett lager tomatsås i botten av en ugnsform. Ställ i stubbarna. Fyll på med tomatsås mellan stubbarna och riv över parmesan. Grädda i 225 graders ugn 25-30 minuter. Garnera med färsk oregnao och servera med ett gott pastavin.
12 kommentarer:
Åh vilka goda minnen du väcker hos mig. Denna rätt har jag ätit flera ggr i Stockholm med min farmor under våra kulturresor dit (=museum & bra restaurang). Ska ta och laga din fina rätt snarast.
Jag vill minnas att Ciao Ciao uppe vid Vanadisplan gör en supersmarrig Delizie, prova gärna den!
...eller Chow Chow som jag jämt tänker på när någon föreslår pizza på Ciao Ciao... ;-)
Mmm.. ett nytt pastarecept att testa - det låter väldigt gott! Att det tar tid att laga till gör inget, mat får ta tid...
Mmmm...en italiensk favorit! Alltid velat testa att göra detta hemma, äter nästan alltid detta på mitt lokala kaffehak, Tintarella di luna, som gör den helt utmärkt!
Har faktiskt aldrig ätit Delizie så det är dags nu!
Rebecca; vilken underbar farmor!
Red Scream; tack för tips, chow chow - KUL!
Skogseva; exakt vad jag tycker, om matlagning är ett stort intresse så får det ju ta tid!
Niklas; tack för tips och den blir väldigt god hemma också.
Anna; du måste testa, det är verkligen något speciellt med squashens milda smak mot den pikanta osten, lite salta skinkan och mustiga tomatsåsen!
Hälsar fröken Dill
Det där vill jag testa att göra, brukar göra fyllda canneloni med lasagneplattor men det där ser mycket finare ut! Lyx med den där fina fisken också, gissa om jag vill bo närmare de där matlådorna?!
Det ser väldigt gott ut, jag tänker pröva på receptet.
Jättefina bilder på din blogg
Karin; Fyllda canneloni är också jättegott. Årstidernas fisklåda är nästan som fisk på västkusten!
Monkan; stort tack och varmt välkommen hit!
Hälsar fröken Dill
Det där låter ju bara hur gott ut som helst.
Tack för ett fantastiskt recept, provade igårkväll och familjen jublade!
Vad kul att det blev gott och gillades av familjen, Nathalie! och varmt välkommen hit!!!!
Jag tycker ju inte ens om KOKT skinka, men i denna rätt är den fantastisk.
Tycker fröken Dill
Skicka en kommentar