söndag 25 oktober 2009

Welcome to INDIA!


När det är höstmulet ute passar det väl bra att värma sig inomhus med en indisk curry? Inte heller denna gång lagade vi efter Jamie Olivers recept, där man gör curry-kryddblandningen själv. Vi tog färdigt currypulver och om man väljer en bra sort blir det väldigt gott ändå. Mitt tips är att ha både en mild och en stark curry att tilllgå så att man kan få till lagom styrka och mustighet.

Under matlagningen mumsade vi på papadums, indiska chips/bröd som man köper färdiga och friterar.Vi dippade våra papadums i mango chutney.

Till curry är det gott med lite plock och såser att välja på. Det optimala tillbehöret är rabarberchutney gjord efter min gamla släkting S:s recept. Tyvärr är det inte säsong för rabarber just nu, men nästa år ska jag koka sådan chutney.

Fröken Dills kyckling-curry
2 hela kycklingar, bröst och lår borttagna (kan användas till annat)
Kycklingfond (vatten + fondkoncentrat från flaska)
3 gula lökar, grovt strimlad
1 aubergin eller squash, skuren i kuber
Smör
1 liten burk kokosmjölk
2 msk god curry (jag blandar Santa Marias vanliga med Hot Madras från Rajah)

Stycka kycklingskroven, lägg i en kastrull och fyll på med fond tills det täcker. Koka i 20 minuter. Ta upp skroven och rensa bort köttet. Lägg tillbaka kycklingbenen och koka i ytterligare minst en halvtimme. Låt reducera tills ca 3 dl buljong återstår.

Fräs löken i smöret, låt curryn fräsa med och tillsätt sedan aubergin- eller squashtärningarna. Häll i kokosmjölken och buljongen. Låt koka ihop tills löken är mjuk. Tillsätt kycklingköttet, smaka av med ev mer curry, kycklingfond, salt och peppar.

Servera med basmatiris, korianderdipp enligt Jamie Olivers recept och ställ fram skålar med bananskivor, gurkbitar, gula russin, mango chutney, rostade kokosflingor som tillbehör. Naanbröd är gott till.

5 kommentarer:

Anna sa...

Papadums funkar riktigt bra att köra i mikron. Full effekt och så får man stå och vakta tills de pyst upp, några stycken samtidigt går bra bara de inte ligger på varandra.

Skogseva sa...

Synd att jag inte gillar det lite gryniga pumpaköttet, soppan ser god ut! Däremot ska jag testa din indiska curry, den verkar väldigt enkel. För ett antal år sedan kunde man i kryddboden (finns inte längre) i saluhallen i Malmö sniffa sig fram till vilken currysort man ville köpa. De hade en fantastiskt god Madrascurry som jag fortfarande sörjer...
Trevlig söndag
Eva

Kricke Krok sa...

Det låter som en väldigt trevlig curry! Vi brukar ha naan eller chapati till men papadums är mycket enklare och hemskt gott. Får testa ditt recept nästa gång suget sätter in!

Anna sa...

Åh vad gott det låter! :-) Kan verkligen behövas lite indisk värme så här i vintertider!

Fröken Dill sa...

Anna; papadums i micron, vilket bra tips! Ska testas!!!
Eva; om du tänker ge pumpa en chans testa butternut- pumpa. de är bäst! Vilket underbart sätt att köpa curry, förresten.
Kricke; papadums är så trevligt knastriga!
Anna; det är en perfekt rätt så här års. Doftar gott i hela lägenheten också, när man lagar den!
Hälsar fröken Dill