söndag 4 oktober 2009

SPA, svamp och lördagslunch på landetJobbtjejerna och jag fick en härlig fredag/lördag på landet.

SPA på Rånäs var hur lyxigt som helst. Efter att ha blivit uppmjukade av massage, promenerat i de fina omgivningarna och haft sjöbastun med bubbelpool på bryggan helt för oss själva gick vi upp till slottet. I den ostindiska matsalen blev vi serverade laxcarpaccio med sparris, black angusfilé med rödvinsås och pepparrotsmos och pannacotta med fruktkompott. Allt smakade otroligt gott och när vi, efter en kort bilfärd kom till mitt hus vid åttatiden sparkade brasan och alla ljus var tända. Våra arbetskompisar hade ätit soppa och alla fick vin och mumsade på chips, godis och popcorn.

Vädret var härligt soligt om än frostigt på natten och morgonen. På lördagsförmiddagen begav vi oss ut i skogen och hittade massor trattkantareller. C som aldrig plockat svamp förut hittade ett ställe med svart trumpetsvamp och blev helt biten av svampplockning. Det var svårt att få hem henne från skogen till förmiddagskaffet.

Till lunch wokade jag skurna grön- och rotsaker (paprika, squash, rödlök, palsternacka, broccolo, morot, m fl) och kyckling som marinerats med färdigköpt tandoripasta. Vi åt i pitabröd med en vitlökig yoghurtsås. Det här var en god och smart lunch eftersom den som inte ville äta bröd struntade i pitabrödet, den som var laktosintolerant valde en annan sås o s v. U som inte äter kött hade åkt hem, men annars går det jättebra att tandorimarinera räkor och woka på samma sätt.

Hemligheten med wok är att ha en rejält varm wokpanna. På landet har jag en wokbrännare som går på gasol. Den är perfekt, men om man ska woka på elspis gäller det att hetta upp pannan rejält innan neutral olja hälls i. Eftersom el brukar ha svårt att hålla värmen får man woka i omgångar och aldrig ha mer i pannan än att den håller sig rejält varm. En lyckad omgång wokade grön- och rotsaker får nästan lite grillsmak.

2 kommentarer:

Anna sa...

Vad underbart mysigt det ser ut! :-) Dags att unna sig en SPA helg. Och vilken god mat! Kram Anna

Annika sa...

Vilket trevligt initiativ! Låter som att ni hade det underbart.