torsdag 29 oktober 2009

Frasiga gratinerade musslor och matnostalgi


När vi var barn brukade vår mamma under vardagsveckorna ofta ge oss systrar middag tidigt på kvällen när vi kom hem från dagis och skola. När sena Aktuellt började klockan nio låg vi sedan länge nerbäddade och godnattsagelästa. Efter Aktuellt dukade mamma upp vuxenmaten. Det kunde vara ostar, krabba, räkor eller frasiga gratinerade musslor. Jag som var kvällspigg smög ibland upp i mitt blommiga flanellnattlinne och slank tyst som en mus in på min plats vid matbordet. Om jag lovade att bortsta tänderna igen kunde jag få någon krabbklo eller en tefatsportion med musslor. Jag minns de tända ljusen och den mysiga stämningen när de vuxna pratade om allt som hände på deras jobb.

Igår testade jag mammas musselrätt, denna gång i min egen tappning, och den var verkligen mycket god.

Frasiga, vitlöksgratinerade musslor

15-20 färska musslor per pers
1 dl vitt oekat vin per pers
En liten skvätt vinäger, t ex champagnevinäger
Vitlöksklyftor, 1-2 per pers
Shalottenlök, 1 per pers, skalad hackad
Färsk persilja, finhackad
Salt och nymald svartpeppar
Lite skal och saft från citron
Ströbröd
Några rostade hasselnötter, hackade
Smör

Borsta musslorna under rinnande vatten. Kolla att de lever, d v s är stängda eller stänger sig när man knackar på dem.

Hacka hälften av vitlöken och fräs tillsammans med shalottenlöken i smör. Späd med vin lite vatten och en skvätt vinäger. Låt lagen koka ett par minuter. Häll ner musslor så att det täcker botten av kärlet, höj värmen, sätt på lock och koka 1-2 minuter tills alla musslor öppnat sig. Ta upp musslorna, släng de som ev inte öppnat sig. Koka återstående musslor i omgångar på samma vis. Spara spadet. Det är jättegott i vilken fisk- eller skaldjurssoppa/gryta som helst.

Mosa smöret med persilja, salt, peppar, skal och saft från citron. Riv i vitlök. Lägg musslorna i en ugnssäker form, strössla lite ströbröd på varje, klicka på kryddsmöret och lägg lite hasselnötshack på toppen. Tillaga under ugnens grillelement tills smöret smält och musslorna fått fin färg.

Njut med bröd och kanske ett glas vitt vin.

3 kommentarer:

Emmas Kök sa...

Ser ju riktigt gott ut, även om jag inte gillar musslor så mycket.. Skall dock testas nån dag för min pojkvän gillar det!

Fröken Dill sa...

Dessa är värda att prova även om man inte är musselfantast. Känns lite mer "lagade" än sådana som bara är kokta. Man kan också strössla lite parmesan på. Annars är jag väldigt förtjust i chèvremusslor. En rätt konstig kombination egentligen men sååå gott!
Tycker fröken Dill

Martina sa...

Mmmm, älskar musslor!