onsdag 3 februari 2010

Mormor och morfar


Jag tror att man får med sig intresset för mat hemifrån. Jag har en mamma som är suverän på mat, min syster likaså.

Om man tittar bakåt i tiden så hittar man min mormor, uppväxt på en stor gård i Småland, hushållsutbildad på 30-talet och helt fantastisk på husmanskost.

Min morfar lagade också mat. Han kom från en borglig, mycket matintresserad stockholmsfamilj och hade fått matlagningsintresset från sin mamma. (Hon såg dessutom till att han fick i sig rejält med mat som ni kan se på bilden.) Morfar samlade sina recept prydligt nedskrivna i små pärmar och anteckningsböcker som jag nu har framför mig. Vilken skatt!

Mormor Gerda och och morfar Stig träffades och gifte sig i slutet av 1930-talet.

Innan min morbror och mamma föddes gjorde mormor och morfar några för den tiden spektakulära resor. Bl a åkte de på en strapatsrik resa till Ungern. Där fotvandrade de på pustan och lärde sig laga gulasch över öppen eld. En kunskap som de omsatte i handling på ängen utanför mormors släktgård i Småland. Man får anta att en eller annan bybo höjde på ögonbrynen över detta upptåg. Min mamma trodde tills helt nyligen att berättelsen var en skröna, men härom året hittade hon bildbevis!

I en serie inlägg tänkte jag berätta lite om mormors och morfars mat, både sådant som min mamma har berättat och annat som jag själv minns från min barndom. Det är slående vad mycket som utvecklats vad gäller råvaror och exotiska maträtter när man jämför nu och då. Morfar älskade spännande utländsk mat och gjorde avancerade rätter med råvaror som då var mycket ovanliga, t ex paprika och exotiska kryddor.


Hoppas nu att detta är rätt version av receptet som finns på flera ställen i morfars böcker, en gång är det på ungerska (morfar kunde många språk). Jag skulle ju inte välja så fina köttbitar till ett långkok, men detta är morfars anteckningar:

Gulyáshus

Ingredienser:
1/2 kg svinfilé
½ kg oxfilé
1/2 kg fårfilé
Buljong
Potais
Rödlök, salt, paprika

Beredning:
Köttet sönderskäres i lagom stora tärningar som brynes tillsammans med rätt mycket rödlök.Man saltar därefter och kryddar med paprika samt påfyller god buljong så att det står över köttet. Det hela får puttra över svag eld i 1 ½ timme, locket bör vara på hela tiden. Efter dessa 1 1/2 timme iläggas potatisarna, som dessförinnan delats i fyra delar. Ragun får småskjuda lyckt ännu 1/2 timme, varefter den serveras så het som möjligt.

9 kommentarer:

Anna sa...

Jätteintressant och härligt matglada mormor & morfar. Och att min i sin mest tonårsupproriska tid inte hade lust att lära sig laga mat av mormor (dötrist då) - men mormor lärde motsträviga mig baka bröd och knåda deg och jag fick 5:a i hemkunskap. :-) Min mamma gick också på hushållsskola och gör världens godaste husmanskost. ;-)
Kul att följa mormor & morfars mat!

Monkan sa...

Precis som du hade jag en fantastisk matmormor,hon har lärt mig väldigt mycket. På sin tid hade hon betalande matgäster varje dag. Min mamma lagade jättegod husmanskost och jag har fått hjälpa till sen liten då lär man sig automatiskt

Anna sa...

Själv har jag inget sånt matintresse i släkten, även om min mor hellre skulle dö än köpa fiskpinnar ("sockerkaka" hör jag henne väsa föraktfullt mellan tänderna), burkravioli eller annat hel/halvfabrikat. Jag är uppvuxen på potatis och fläskkotletter, potatis och kyckling, potatis och falukorv, ugnspannkaka samt spagetti och köttfärssås.

Däremot blev vi syskon mer eller mindre tvingade att delta i hushållsarbetet, jag har minnen av att stå ensam i köket medan min mor låg i soffan i vardagsrummet och halvskrikandes pytsade ut instruktioner. Det var bra. Bevisligen lärde jag mig laga mat.

Jessica sa...

WOW, vårda recepten väl! Vilken guldgruva! Ska bli kul (som vanligt) att läsa dina inlägg framöver.

Mamma Mimmi sa...

Vilket supertrevligt initiativ - ser redan fram emot kommande inlägg! Hade själv en fantastiskt duktig matmormor från Österlen som varken sparade på grädden eller smöret. Allt var alltid supergott - inte undra på med de härliga "äkta" ingredienserna som de lärt sig laga mat på. Gud förbjude ett halvfabrikat i mormors kök.

Åsa sa...

Intressant! Det är nog inget ovanligt att många av de som gillar att laga mat, testar och prövar sig fram, har nog fått vara med i köket som yngre. Jag har absolut min mamma att tacka för alla timmar jag spenderar vid köksbänken. Såklart har jag med åren skaffat andra kockar och inspiratörer på olika håll men hon har bidragit i starten om man säger så.

Kul att få läsa fortsättningen!

Annika sa...

Otroligt kul läsning! Ska bli spänande läsning. Tack för att du delar med dig!
Jag fick förresten ett svar på både din och moin fråga om recept på mjuka tortillas. Finns tydligen ett på "Mimmis mat". LÄnken finns i en kommentar under quesadillas-inlägget hos mig (är trött och orkar inte kopiera...).

Ja tack sa...

Härligt! Fin bild på M & M också!!

Fröken Dill sa...

Anna; det är först senare i livet som man upptäcker vilken kunskap den äldre generationen hade. TUR att en del finns nedskrivet!
Monkan; jag lagade inte jättemycket mat hemma, men hela tiden fanns suget och en av de bästa sakerna med att flytta hemifrån var ett EGET KÖK!
Anna; det låter inte alls som dålig mat!
Jessica; jag tycker själv att det är spännande. Har en del anteckningar, men måste fråga min mamma om mer!
Mimmi; den äldre generationen kunde verkligen ta hand om råvarorna.
Åsa; matintresse i familjen måste vara största källan till eget matintresse!
Annika; här ska lagas tortillas!
Linn; visst var de fina! Mormor fortsatte att vara smal som en tråd, men morfar blev med tiden tämligen smällfet! Lite motion hade nog inte skadat...
Hälsar fröken Dill