lördag 20 februari 2010

Bokcirkelmeny från Rumänien


I torsdags var det dags för bokcirkeln att träffas och prata om boken ”Hjärtdjur” av nobelpristagaren Hertha Müller. Jag stod för mat och dryck, men hemma hos mig får inte 11 personer plats att sitta bekvämt så vi träffades istället på K:s kontor som ligger i urmysiga lokaler i Gamla stan. På kontoret fanns en liten micro och två kokplattor vilket innebar att maten måste vara sådan att den kunde värmas med hjälp av dessa.

Boken ”Hjärtdjur” som handlar om några vänner i Ceausescus Rumänien inspirerar inte direkt till matlagning. Ät- och drickbara saker som förekommer i boken är mest slakteriavfall, omogna plommon och öl.

Jag ville ändå ha någon koppling mellan maten och boken. Rumänsk mat lät svårt, men spännande. Efter ett tips från signaturen ”agnetasch” på matforum.nu fastnade jag för en lammgryta, Tocana. Jag har länge velat långlaga lamm och detta var ett utmärkt tillfälle. Jag hade helst velat använda fina lammläggar, men eftersom de var svåra att få tag på blev det istället lammbog med ben. Jag lagade ungefär enligt receptet, men de färska tomaterna fick sällskap av Muttis krossade. Min gryta fick mer smak av de brytna och långkokade lammbenen. En vitlöksklyfta hamnade också i grytan och crème fraichen som skulle blandas i serverade jag vid sidan om istället.

Lammgrytan fick sällskap av polentabröd med fetaoströra (extra fin fetaost rörd med crème fraiche). Jag serverade också lite goda oliver, syltlökar och smågurkor till maten. Kanske inte så rumänskt, men jag tyckte det kunda passa. En stor sallad fanns också.

Trots att Rumänien tydligen är en ganska stor vinproducent fanns tyvärr inga lämpliga rumänska viner på systemet så vi drack två röda italienare, Velletri och Corvina veronese. För vitvinsdrickare fanns chardonnayen Fleur du Cap.

Efterättens rumänska pannkakor med rom och citron hade säkerligen varit ännu godare nylagade. Men de var faktiskt även riktigt smaskiga värmda serverade med lite extra rom där plommon i bitar fått ligga och dra, lite nykokt jordgubbssylt, några färska bär, rasp av citron och vaniljglass.

Särskilt med tanke på utmaningen - rumänientemat, uppvärmningsmöjligheterna och att mat och vin skulle forslas på tunnelbanan och genom ett totalsnöigt Gamla stan - tycker jag att det blev en väldigt god middag.


Till sist borde jag kanske berätta vad vi tyckte om boken, ”Hjärtdjur”. Själv tycker jag att den var väl tung, oerhört poetiskt, vackert och symboliskt skriven förstås, men för mig blir detta nästan ett hinder för att förstå handlingen. Den är nämligen interessant och förskräckande!
I boken får man följa ett antal vänner från studietiden tills dess att de skickats ut till arbetsplatser, bestämda av myndigheterna, och arbetat ett par år. Allt är grått, hopplöst och fattigt. Hela tiden finns rädslan för att bli påkommen av Ceausescus hemliga polis. Vännerna vet att risken finns att alla brev man skickar läses av myndligheterna. I brevet lägger de ett hårstrå för att veta om det blivit läst. Att veta vem som är en riktig vän att lita på och vem som egentligen står på myndligheternas sida är inte lätt.

Flera av tjejerna hade inte alls gillat boken och inte heller läst ut den. Ändå blev det väldigt intressanta diskussioner. En av tjejernas man hade rumänsk släkt och mindes att de alltid måste skriva sina brev på kodspråk för att inte riskera att råka illa ut. En annan av bokcirkeldeltatagran berättade om när hennes familj flydde från Chile.

Trots att boken inte var någon storfavorit fick den mig att förstå hur fruktansvärt Rumänien var under Ceausescu-tiden och hur otroligt bra vi har det här i Sverige idag.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Din mat ser inbjudande ut. Verkar som ett trevligt tema ni samlas runt.
Boken av Herta M är väl så där. Korta meningar och plommon i all ära men mätt blir man inte.

Trevlig fortsättnin på helgen hälsar Mimmi

Anonym sa...

Din mat ser inbjudande ut. Verkar som ett trevligt tema ni samlas runt.
Boken av Herta M är väl så där. Korta meningar och plommon i all ära men mätt blir man inte.

Trevlig fortsättnin på helgen hälsar Mimmi

Mikaela Mars sa...

Snacka om en bokcirkel i min smak!

Erka Perka sa...

Hej, visst är det toppen med långlagat lamm!?! Jag är helt inne på det just nu och på måndag ska jag långlaga en stek igen. Den där Tocana-grytan ska jag lägga på minnet. Få ingredienser och snabblagat (i arbetstid oavsett om man långlagar eller ej).

Anonym sa...

Den där desserten med pannkakor såg verkligen inte ut att gå av för hackor måste jag säga! Nu blev jag gottesugen :-)

Nässelblom och choklad sa...

Vilken middag du fixade. Att sedan ta med allting på tunnelbanan är en bedrift i sig. Låter som en supertrevlig bokcirkel, diskutera böcker och äta god mat - kan det bli bättre?

Fröken Dill sa...

Mimmi; det var ingen riktig favoritbok, men kanske är andra Hertha M böcker lite lättare att ta till sig?
Mikaela; det är riktigt kul med cirkeln!
Erika; det är Deinitivt inte sista gången jag långlagar lamm. Men skulle vilja lägga vantarna på några läggar...
Karin; jag kommer säkerligen att laga något liknande igen!
Nässelblom; det blir mer mat och dryck än man tror till 11 personer. Men kul när det fungerar.
Hälsar fröken Dill

Erika sa...

Hej, det lät som en otroligt trevlig tillställning. Fast att dricka italienskt och sydafrikanskt vin kändes lite fel i sammanhanget. För visst sjutton finns det väldigt fina rumänska viner på Systembolaget. Men man måste beställa dom via beställningssortimentet. Både Sec de Murfatlar och Trei Hectare är två viner jag varmt kan rekommendera och som visar på vilket högklassigt vin som kan producerar i Rumänien. Tyvärr finns de tydligen bara i vita varianter i Sverige än så länge.

Fröken Dill sa...

Tack för vintips! Det hade varit toppen med rumänska viner, men tyvärr hade jag också konstaterat att röda inte ens finns i beställningssortimentet. Trist!
Sedan måste jag erkänna att vinfrågar panik-löstes kvällen innan träffen varför beställningssortimentet inte hanns med...
Hälsar fröken Dill