söndag 28 februari 2010

Ett tips nästan för bra för att dela med sig av


Jag gillar rökt skinka. Men det ska vara riktig skinka som blivit rökt på riktigt. Faktum är att de flesta produkter som kallas rökt skinka på förpackningen bara smaksatts med rökarom. Och sedan behövs såklart en massa konserveringsmedel eftersom rökningen, som är en metod att bevara maten, aldrig ägt rum. I värsta fall är det heller inte riktig skinka i förpackningarna utan malt, hoppressat fläskkött. Undra på att det inte alltid smakar gott!

Men det finns riktiga rökta skinkor som är så goda att man blir lycklig redan när man känner doften. Min absoluta storfavorit är Väddöskinkan från Musko rökeri! Denna vansinnesgoda charkprodukt kan köpas direkt på rökeriet på Väddö, i ett antal mataffärer i Norrtälje kommun och, håll i er, på ICA Brommaplan. Vi åker till denna affär enkom för att köpa Väddöskinka. Personalen rapporterar att det brukar vara rökmästaren från Musko själv som levererar skinkorna.
En bit gott bröd med smör, kanske lite hemlagad majo, några skivor Väddöskinka och gurka - mer behövs inte för att hamna i mathimlen.

Har ni läsare några tips om goda charkprodukter, bortom industriskinkan?

10 kommentarer:

Martina sa...

Jag kan tipsa om Ridderheims e-nummerfria skinkor ifrån Jokkmokks Korv och Rökeri, jättegoda!!!

Lena sa...

Det är så härligt med genuina produkter! Och jag blir ofta avundsjuk på er som bor i 08-området för ni har så många butiker att välja på. Jag har ju bytt från 08 till 023. Här i Dalarna finns naturligtvis bra varor men är svårt att hitta. Letar febrilt!

Anonym sa...

är skinkan nitritfri?
/Lars

Anna sa...

Jag lägger till NK saluhall och Dennis chark i Spånga, det här är också i princip den enda skinka jag äter, och om den inte finns tillgänglig får det bli Jokkmokks-skinka.

Förr fanns Väddö-skinkan även på Hemköp City, till hundra kronor mindre per kilo jämfört med NK, men inte längre. Charkpersonalen var lika besviken över detta som jag.

Helena Ljunggren sa...

Jag kan tänka mig att det är riktigt gott, själv så blir det inte att jag köper nån annan skinka än det där som säljs i charken på ica. Vi har inte så mycket att välja på här i bushen :)

Eva-Stina sa...

Förr oss norrlänningar (jag vet förvisso inte hur långt produkterna spridit sig) så finns det fantastiska Toppchark, utmärkta produkter som produceras i Bastruträsk, mina morföräldrars och mammas hemort. För övrigt också detta företag jag kommer skriva om i mitt ex-jobb :-)

Anonym sa...

toppchark från bastuträsk använder b.la kött från storbritannien, Irland eller skottland vilket uppdagades för något år sedan. Det skulle vara så lokalproducerat men de fick inte tag i nog med kött så de importerade från utlandet. Vilket de inte angav när det uppdagades på nyheterna och sedan dess köper jag aldrig mer deras produkter. Tycker det var riktigt lågt och falsk marnadsföring
/Ume

Fröken Dill sa...

Martina; den brukar man se i affärerna. KUL att den är god!
Lena; jag har hört om minst en fantastisk korvproducent i Dalarna. De gör tydligen en falukorv som är bättre än alla. Men Dalarna är stort förstås...
Lars; antagligen inte, eftersom den är "normalrosa".
Anna, tack för nya tips!
Helena; om man inte bor i storstad ska man ha tur om man bor i närheten av bra charkproducenter. Hoppas de blir fler!
Eva-Stina och Ume; tack för tips och antitips om Toppchark. Jag skulle nog ändå slå till om jag kunde lägga vantarna på deras produkter.
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

pröva domtas produkter, deras prinskorv finns det ingen som slår samt deras äppelökta skinka som röks 12 timmar med äppelträd. Inta att glömma, deras torrsaltade bacon. Krav- kött och allt slaktas på gården så det är inte några stressade grisar som transporteras 20-30 mil i trång lastbil som toppcharks grisar gör och använder griskött från skottland när det skall vara lokalproducerat

Linn sa...

Toppcharks skinkor har förekommit på Vi-butiken på gullmarsplan vid något tillfälle, och gissa om jag blev glad när jag såg den! Men väddö´n är helt enkelt godast. Den är precis som om man rökt den.

Lars, jag tror att den innehåller nitrit, med tanke på färgen. Väddö altså. Tyvärr är det inte många som skulle köpa en fläskprodukt utan den så karakteristiska ros färgen (konstigt eftersom folk är som tokiga när det gäller just samma färg när de äter fläskkött på krogen)