lördag 27 februari 2010

Från Valpolicella till Amarone


Vin är toppen! Jag kan nog säga att jag har ett rätt stort vinintresse och har till och med gått ett par olika vinkurser. Där lärde jag mig en hel del teoretiskt och fick väl också en viss koll smakmässigt, men är inte i närheten av att kunna gissa rätt druva eller region vid en total blindprovning. Därmot vet jag rätt väl vilka viner jag föredrar, även om det också beror på vad som ska ätas till såklart.

I veckan var jag på en vinprovning som hette ”Från Valpolicella till Amarone”. Temat var röda viner från Veneto i Italien.

Vår guide, Marcus Dahlin från Systembolaget, berättade om Italiens väg från producent av rätt mediokra viner till en rejäl kvalitetssatsning, vilket har ökat italienska viners populäritet mycket.

Venetodistriktet är Italiens tredje största vinregion. Här tillverkas årligen lika mycket vin som i hela Sydafrika.

Vanliga druvor i Veneto är Corvina, men också Rondinella och Molinara . Viss inblandning av Cabernet sauvignon eller San Giovese i vinerna är vanligt. Den förra bidrar med ton av svarta vinbär och strävhet, den senare med strävhet, syra och mörk färg. Corvina känner jag väl till eftersom vi ofta brukar köpa vinet Corvina Veronese. Just detta vin är tydligen mycket populärt just i Stockholmstrakten.

Venetiens röda viner är bardolino och valpolicella. Amarone, omåttligt populärt i Sverige är faktiskt inte alls lika stort i Italien. Amarone görs helt eller delvis på torkade druvor som ibland är angripna av ädelröta. Förr torkde vinmakarna druvorna på luftade vindar, men numera sker torkningen oftast i moderna torkanläggningar. Ripasso, ”lätt-amarone” är valpolicellaviner som fått jäsa en andra gång tillsammans med jäsresterna från amarone-tillverkning. Ricioto är ett rött, sötare vin från trakten som liksom amarone görs på torkade druvor.

Provningen gick från lättare till tyngre viner.

Masi Valpolicella
Valpolicellavinerna är traditionellt enkla, lätta, röda viner. Masi Valpolicella beskrivs som ”ungt och fräscht med liten körsbärsartad frukt”. Detta var väl inte det mest spännande vin jag provat, men jag kan tänka mig att det passar bra till ljust kött, pizza eller pastarätter. Flaskan är stilren och snygg.

Monti Garbi Ripasso
Det här vinet har härliga toner av fat, choklad och rostat kaffe i doft och smak. Mulligt och helt i min smak. Detta vin kommer jag definitivt att köpa igen! Jag tror att det kommer att vara toppen till de flesta kötträtter.

Amarone della Valpolicella från Luigi Righetti
Amarone är alltid amarone. 168 kronor är dessutom förhållandevis billigt (för att vara en amarone). Den här har också mer strävhet jämfört med de flesta andra amaroneviner vilket gör den mer lämpad att dricka till mat. Kraftfulla kötträtter eller lagrade hårdostar tror jag på till detta goda vin.

Amarone della Valpolicella Classico
Provningens “lyxvin” för 379 kronor, är inget jag kommer att köpa igen. Mycket smak, nästan lite ton av grappa. En sådan här extrem amarone är svår att kombinera med mat, men skulle kunna passa till salta, lagrade hårdostar typ parmesan eller peccorino.

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classsico
Själv har jag lite svårt för söta viner, men det var ändå spännande att få prova en recioto och denna kan säkert göra sig bra till osten som omväxling till portvinet.

12 kommentarer:

Elin sa...

Åh vad kul med vinprovning! och tips! Jag har dock en annan ripasso hemma som inte var drickbar och som jag ska orka reklamera någon dag. Lite trist. Men jag sparar dina tips!

Erka Perka sa...

Det här var verkligen matnyttigt för mig. Jag uppskattar verkligen goda viner men kan väldigt, väldigt lite och har aldrig tagit tag i det kunskapsproblemet - vilket i sig är en gåta eftersom mat och vin är ett lyckat äktenskap och mat både kan och älskar jag ju. hursomhelst, jag tackar för utbildningen :-)

Mamma Mimmi sa...

Mumsfillibabba vilken helkväll ni måste haft. Häromåret fick jag en Amaroneprovning på Systemet (låter i stora delar likt denna)av snälle maken i julklapp och jag var verkligen imponerad av att "gamla Systemet" kunde snurra ihop en så inspirerande session. Ju mer jag lärt mig om vin desto mer uppskattar jag amarone och ripasso - tror faktiskt att de är mina favoritröda i sitt rätta sammanhang. Favoriten är Masi Amarone Costasera (nr 2345) 269 kr - men bara vid mycket speciella tillfällen, till "vardags" blir det Campolieti Ripasso (nr 6792) för prisvärda 87 riksdaler. Fram för fler lättillgängliga vintips i bloggosphären.

Anna sa...

Åh vad trevligt och mysigt med vinprovning! Älskar vin och så inspirerande att få veta mer om varje sort :-)

Åsa sa...

åååååhh, vilken trevlig syssla du haft för dig! Nu vattnas det i munnen min! Drack vin för första gången förra helgen sedan historien med pinjenötterna men det var inget "fancy". Nu blev jag riktigt sugen på ett sådär vansinnigt gott glas rött - helt utan tilltugg. Bara jag och ett glas "extrem amarone" :-)

Annika sa...

Så trevliget!
Det sistnämnda exemplet är för övrigt en av mina absoluta favoriter. Så grymt god med tiramisú, eller ost!

Fru Matglad sa...

Så mysigt och kul med provning...jag ska spara dina tips!
Amaronevinerna är heeelt fantastiska tycker jag. Vi fick en flaska Amarona första gången i present, som jag för tillfället inte minns namnet på. Vi delade den och bara njöööt..skulle sedan köpa en likadan nästa gång själva, då vi såg att den kostade ca 280:- Men kan lova; den var värd varenda krona!...

Fröken Dill sa...

Elin; ALLA Ripassos behöver inte vara bra.
Erika; Kul attt det uppskattades, men jag är verkligen en glad amatör, vinkurser till trots!
Mimmi; Campolieti är en favorit även här. Om vi ska slå på stort blir Tommasi.
Anna; super att blogga om dem också så att man kommer ihåg namnen!
Åsa; vi kan tacka Systembolaget för att det finns många jättebra viner som inte är svindyra. Skönt att pinjenötsyndromet är över, det lät för hemskt!
Annika; kul! Jag ska testa att servera det efter ditt tips.
Fru Matglad; de är verkligen otroligt mulliga, Amarone-vinerna!
Hälsar fröken Dill

Julia sa...

Åh, det är den bästa present att ge bort ett fint vin och jag brukar slå till med ett Amarone vin förutsatt att personen är vin intresserad. Tycker det är fiffigt att många amarone viner finns på halvflaska, blir att jag köper det oftare då och så passar det så bra till två personer.

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Tack för info och intressant att ta del av. Kan aldrig få för mkt info. Älskar Toscana och hela italien!
Hej från norr
Carin

Fröken Dill sa...

Julia; ett amaronevin är en perfekt present!
Carin; kul att du gillade rapporten från vinprovningen! Jag älskar också Italien, även om det var några år sedan jag senast var där.
Hälsar fröken Dill

tove sa...

jäklar vad jag skulle vilja gå på en sån vinprovning. var du/ni just på systembolagets egen vinprovning eller via nån annan? såg att ni hade en "ifrån" systembolaget, men var det liksom i deras egen regi? väldigt tacksam för svar!! tovisens.blogg.se