I J:s familj serveras ibland det goda och lite ovanliga snackset, dukkha. Det är en nordafrikansk krydd- och nötblandning som äts genom att bröd först dippas i en blandning av lika delar olivolja och röd balsamvinäger och sedan i dukkhan.
J, som är lärare, brukar också inleda sin första lektion om buddhismen med att servera dukkha till eleverna. Ordet dukkha är det buddistiska ordet för lidande. J förklarar att för buddhister är lidande lika med livstörst och begär. Nöt- och kryddblandningen får symbolisera människans omåttliga begär. (Förstod jag det där rätt, J?)
Dukkha
Hasselnötter (gärna utan skal)
Mandel (skållade)
Skalade sesamfrön
Rosta nötter, mandel, solrosfrön och sesamfrön i en stekpanna tills de får lite färg. Passa noga så att det inte bränns. Rosta även spiskummin och koriander. Kör i mixer till små bitar, men inte så länge att det blir ett mjöl. Smaka av med timjan, salt och peppar.
J, som är lärare, brukar också inleda sin första lektion om buddhismen med att servera dukkha till eleverna. Ordet dukkha är det buddistiska ordet för lidande. J förklarar att för buddhister är lidande lika med livstörst och begär. Nöt- och kryddblandningen får symbolisera människans omåttliga begär. (Förstod jag det där rätt, J?)
Själv tycker jag det är svårt att associera till lidande när de underbara dofterna av rostad dukkha sprider sig. Detta måste vara det ultimata partysnackset!
Dukkha
Hasselnötter (gärna utan skal)
Mandel (skållade)
Skalade sesamfrön
Solrosfrön
Spiskummin, gärna hel
Korianderfrön
Torkad timjan
Spiskummin, gärna hel
Korianderfrön
Torkad timjan
Salt och svartpeppar
Rosta nötter, mandel, solrosfrön och sesamfrön i en stekpanna tills de får lite färg. Passa noga så att det inte bränns. Rosta även spiskummin och koriander. Kör i mixer till små bitar, men inte så länge att det blir ett mjöl. Smaka av med timjan, salt och peppar.
Häll ut häll lika delar olja och röd balsamvinäger på fat. Dippa bitar av bröd eller pitabröd i oljeblandning sedan i dukkhan. Nöt- och kryddblandningen kan också fungera som topping på t ex grillad fisk.
11 kommentarer:
Hej, vilken kul grej! Det där måste jag prova, både med bröd och till fisk.
Det ser jättegott ut. Väldigt bra alternativ till fredagsmyset. Vad rekomenderas att man byter ut om man inte tål nötter?
/Nina
MUMS! Så gott det verkar! :-) p.s. plusgrader och snösmältning här i söder och nu ska jag ut och köpa ECO såjord ;-)
Den kryddblandningen vill jag gärna smaka. Låter mycket god. Trevlig helg :)
Låter jättegott! Ha en skön söndag!
Har faktiskt allt hemma i skåpen så jag blir ju lite frestad! Låter kanon!
Kram från Alma Mater
Måste prova till helgen. Tack för en fin och inspirerande blogg. // Sandra
Åååh Dukkha som är så gott! Jag brukar strö den över sallader, mums!
Erika; nu har jag testat, det var toppen på fisk också!
Nina; jag har inte testat men man kan såkert utesluta nötter och välja t ex solrosfrön istället. Kokos har jag sett att en del använder, men det är kanske också en nöt? Pinjenötter (som väl inte är nötter) borde fungera bra.
Anna; hoppas våren kommer SNART!
Birgitta; den är värd att testa, smakar lite speciellt på ettpositivt sätt.
Susie; detsamma!
Lena; härligt när det finns massa gott och användbart i skåpen.
Sandra; tack själv för beröm!
Katja; det måste vara gott till sallad. Det ska jag prova.
Hälsar fröken Dill
Oh, vad spännande! Alltid lär man sig något nytt. Jag får nog ta och läsa på mer om Buddismen tror jag. Kanske medan jag doppar en bit bröd i den till synes supergoda nöt- och kryddblandningen!
Inte dumt. Buddhismen verkar vara en bra religion. Poppis också! Eller?
Filosoferar Dillen
Skicka en kommentar