tisdag 16 februari 2010

Citrusinkokt lax med spenat- och matvetesallad


Efter att ha följt ett hälsoreportage i DN har J har fastnat för medelhavsdieten. Att följa den innebär att man äter en kost som är rik på frukt, grönsaker, baljväxter, fisk, fullkorn, nötter och olivolja. Man bör i möjligaste mån undvika de mättade fetter som finns i mejeriprodukter, rött kött och fläsk och istället välja fisk och fågel.

Jag vet inte om man äter matvete vid Medelhavet, men häromdagen tolkade J medelhavsmaten genom att laga Citrusinkokt lax med spenat- och matvetesallad.

Jag tycker att det var ett intressant sätt att modernisera klassisk inkokt lax, genom att laga den i mindre bitar så att den inte alls behöver koka. Fiskbitarna blev härligt saftiga. Salladen var god, men jag saknade en skvätt olivolja på den. En kall sås hade också varit gott till, men de jag kom på innehöll mjölkprodukter eller hemlagad majonäs och levde inte upp till hälsokriterierna…

Idag ska J gå ut och då tänker jag passa på att äta lite härlig Shepards pie med gräddigt, ostgratinerat potatismos. Säkert inte alls hälsosamt, men GOTTT!

11 kommentarer:

Marys mat och vintips sa...

Mmmm! Tack för tipset, låter riktigt gott!

fröken elin sa...

MUMS!

Red Scream sa...

Ser gott ut!

Erka Perka sa...

Matvete är så gott tycker jag. Låter väldigt gott och ser gott ut.

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

ser kanongott ut! Måste verkligen bli bättre på både fisk och alternativ till pasta och potatis! =)

Kalasgott sa...

Din mat ser alltid lika fantastisk ut och jag kan tänka mig att den smakar underbart! :-) Citrusinkoktlax måste jag testa! Mums..

Birgitta Höglund's Mat sa...

Bra tips med citrus till inkokningen, ska jag testa på Öring nån dag.
Apropå Medelhavskost så äter folket kring Medelhavet väldigt mycket ost, yoghurt och andra mjölkprodukter. Det mättade fettet uppskattas mycket på lamm, nöt, kyckling och gris. Där skär de inte bort fettet, utan låter det ge smak och näring i grytorna.
Något som tyvärr glömts bort i den svenska tolkningen av Medelhavskosten.
Matvete används mycket, bulgur och cous-cous är krossat matvete.

Mian sa...

Men så smidigt. Jag älskar lax - detta skall testas pronto!

Lena sa...

Visst är det gott med lax som är lagad i citron! Det gjorde jag häromdagen och den fick en härlig smak!

Må gott!

mumsfillibaba sa...

Gillar medelhavskosten/dieten direkt!! Frächt och gott!! Då är det ju inte jobbigt att gå på diet;)

Fröken Dill sa...

Mary, elin, Red Scream, Mian och Niklas; testa rätten, den var helt klart värd att laga!
Erika; visst är det kul med alternativ till ris och pasta och det blir ju inte sämre om de är odlade i Sverige!
Kalasgott; tack snälla!
Birgitta; öring, mums! Det låter nästan lite FÖR med feta mjölkprodukter också!
Lena; jättesmart tillagningssätt, helt klart!
Sofie; det är verkligen en av de godare dieterna!
Tycker fröken Dill