onsdag 24 februari 2010

Extraprisjakten – Getostfyllda lammfärsbiffar med rödvinssås


Veckans extraprisvara blir lammfärs för 89 kr per kilo på Daglivs och potatis från samma butik för 2,98 kr per kilo. Dessutom gjorde jag ett fynd i frysen - god buljong, kokt på lammben. Lammfärs är toppen, nästan lika gott som lammkött i hel form och färsen kan man dessutom fylla med godsaker (läs OST).

Getostfyllda lammfärsbiffar, potatisklyftor och rödvinssås

För den här rätten började vi med potatisen som skalades och skars i grova klyftor. Medan ugnen blev varm fick potatisklyftorna koka några minuter i en kastrull. Det kortar tiden i ugnen och ger lite annan konsistens på klyftorna, jämfört med rent ungsstekt potatis. Efter kokningen slungades klyftorna med smakneutral rapsolja och hackad mortlad färsk rosmarin. Potatisen saltades, pepprades, placerades i en ungsfast form fick gå färdigt i 225 graders ugn.

För såsen finhackades lite gul lök, morot och rotselleri som sedan fick fräsa i smör. Lammbuljong (kalvfond hade också fungerat) och rödvin hälldes på och det hela fick koka en halvtimme för att sedan silas, redas med idealmjöl och kokas några minuter till för att få bort mjölsmaken. Till sist blankades såsen av genom att en klick smör vispades i.

Lammfärsen kryddades med timjan, salt, peppar och vitlök. Smeten formades till biffar som fylldes med chèvreost. Biffarna stektes i varm panna tills de var lagom rosa inuti och osten hade smält.

Vi åt den goda rätten med sallad. På bilden ser ni den biff som fanns kvar till matlådan, fotad i det första morgonljuset. Tyvärr kom inte potatisen med eftersom den var uppäten.

13 kommentarer:

Chezsofia sa...

mm en rätt helt i min smak! Jag håller helt med lammfärs är fantastiskt. Uppkryddad med getost blir den ju inte sämre.. =)

Red Scream sa...

I det första morgonljuset - en tidig lunch? ;-)

Fröken Dill sa...

Sofia; eller blåmögelost, eller feta, eller västerbotten...
Red Scream; oj det blev otydlig! Det åts på kvällen när inget ljus fanns att fota i, men just innan jag stack iväg till jobbet imorse räckte morgonljuset för att plåta biffen som skulle hamna i matlådan. Vad gör man inte för att få drägliga matfoton? Idag har det förresten varit perfekt ljus hela dagen. Varför får man inte vara hemma och laga snygg mat istället för att idiot-stressa på jobbet.
Undrar fröken Dill

Fröken Dill sa...

Till chefen; jag menade inte det där sista RIKTIGT på allvar. Bara lite grand. Gillar jobbet också!
Hälsar flitiga jobb-Dillen

Red Scream sa...

Hahahaha!

Skogseva sa...

Jovisst är lammfärsbiffar gott. Färs över huvud taget är praktisk och bra mat, som alltid blir gott och som går att variera i det oändliga.
Numera steker vi alltid potatis med skalen på oavsett om vi steker hela små eller större i klyftor, tärningar eller i skivor. Det går utmärkt att koka potatisarna några minuter före ugnsstekningen trots att de är oskalade. Vi kallar det för "treminuterspotatis"!

Martina sa...

Visst är det jättegott med lammfärs. Brukar fylla mina biffar med fetaost, det är oxå gott!

Erka Perka sa...

Vacker bild, med små solstrålar ser det ut som

Helena Ljunggren sa...

Rödvinssåsen låter kanon. Jag är inget fan av lamm men det ser väldigt gott ut :)

Annika sa...

Låter grymt gott. Och viljet fantastiskt pris på färsen! Hade tänkt köpa lammfärs idag, men det blev inget med det, när detn kostade 129:-/kilot på ICA! Vanlig lammfärs, inte ekologisk. Hutlöst!

Åsa sa...

Oj oj oj vad gott! Det verkar som du fyndar riktigt bra bland extrapriserna :-)
Jag gjorde också lammfärsbiffar när jag åt kött. Gärna fyllda :-) Det var nog något bland det godaste jag själv lagat tror jag.

Lena sa...

Ojoj! Nu får man torka bort snålvattnet på hakan igen! Mums!

Fröken Dill sa...

Eva; knep och variationer är inte dumt att ha till hands!
Martina; feta och lammfärs är ju OCKSÅ gudomligt!
Erika; det var verkligen dagens första solstrålar som letade sig in i min lägenhet. Underbart!
Helena; gillar man inte lamm så gillar man inte lamm, men lammfärs är lite "lamm-light".
Annika; latinamerikanska i Hötorgshallen har bra pris såg jag idag!
Åsa; vilken ära med beröm från en veg-tjej!
Lena; bara att laga!
Hälsar Dillen