Jag är ingen vinterfantast, men man kan ju inte deppa ihop helt nu under högvintern. Mina arbetskompisar C och V drar ut mig på långfärdsskridskoturer och nu har vi även några utflykter med långfärdsskidor inplanerade.
Man blir hungrig av vintersport! Jag föreslår en vinterpicknick med eld, både för värmen och för möjligheten att grilla. I matsäcken packar jag:
Värmande jordärtskocks- och skogssvampsoppa i termos
Piroger med chilihet köttfärsfyllningKöttiga grillkorvar med pinnbröd och good senap
Gurk- och morotsstavar, paprikabitar och blomkålsbuketter
Grillade kycklingklubbor
Dipp med medelhavssmaker till grönsaker och kyckling
Kaffe och chokladkakor
En rykande het soppa är ett måste. Jag testade ett recept från senaste ”Elle mat och vin” (med vissa ändringar) och blev MER än nöjd.
Köttfärspiroger är optimal utflyktsmat. Ät dem kalla eller värm i folie på grillen!
För att grilla korv och bröd i ett lindar man helt enkelt pinnbrödsdeg runt korven. En extra god och stark senap blandar man lätt själv, men gör den helst någon dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas.
Grönsaker bör vara av det robustare slaget, helst i ätvänliga bitar.
Färdiga grillade kycklingklubbor är inte så dumt. Linda aluminiumfolie runt handtaget så kan de ätas kladdfritt!
Jag tar med en yoghurtbaserad medelhavsinspirerad dipp som passar till både grönsaker och kyckling.
Jordärtskocks- och skogssvampsoppa (recept från senaste "Elle mat och vin", fast min variant) 2 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör
1 dl smörstekt svamp, jag tog trattkantareller från frysen
1 tsk timjan
1/4 finhackad spansk pepparfrukt
2 jordärtskockor, skalade och grovhackade
3 dl kycklingbuljong
2 dl torr cider (från systembolaget)
½ dl crème fraiche
Salt och peppar
Fräs lök och riven vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt stekt svamp, timjan, chili och jordärtskockor. Häll på buljong och cider. Koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 30 minuter. Blanda i crème fraiche och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och häll direkt i en förvärmd termos.
Man blir hungrig av vintersport! Jag föreslår en vinterpicknick med eld, både för värmen och för möjligheten att grilla. I matsäcken packar jag:
Värmande jordärtskocks- och skogssvampsoppa i termos
Piroger med chilihet köttfärsfyllningKöttiga grillkorvar med pinnbröd och good senap
Gurk- och morotsstavar, paprikabitar och blomkålsbuketter
Grillade kycklingklubbor
Dipp med medelhavssmaker till grönsaker och kyckling
Kaffe och chokladkakor
En rykande het soppa är ett måste. Jag testade ett recept från senaste ”Elle mat och vin” (med vissa ändringar) och blev MER än nöjd.
Köttfärspiroger är optimal utflyktsmat. Ät dem kalla eller värm i folie på grillen!
För att grilla korv och bröd i ett lindar man helt enkelt pinnbrödsdeg runt korven. En extra god och stark senap blandar man lätt själv, men gör den helst någon dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas.
Grönsaker bör vara av det robustare slaget, helst i ätvänliga bitar.
Färdiga grillade kycklingklubbor är inte så dumt. Linda aluminiumfolie runt handtaget så kan de ätas kladdfritt!
Jag tar med en yoghurtbaserad medelhavsinspirerad dipp som passar till både grönsaker och kyckling.
Jordärtskocks- och skogssvampsoppa (recept från senaste "Elle mat och vin", fast min variant) 2 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör
1 dl smörstekt svamp, jag tog trattkantareller från frysen
1 tsk timjan
1/4 finhackad spansk pepparfrukt
2 jordärtskockor, skalade och grovhackade
3 dl kycklingbuljong
2 dl torr cider (från systembolaget)
½ dl crème fraiche
Salt och peppar
Fräs lök och riven vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt stekt svamp, timjan, chili och jordärtskockor. Häll på buljong och cider. Koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 30 minuter. Blanda i crème fraiche och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och häll direkt i en förvärmd termos.
Pinnbrödskorvar
4 goda grillkorvar
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
1,5 dl mjölk
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda ner smöret och sedan mjölken. Dela degen i 4 bitar och rulla ut dem till stänger. Linda degstänger runt korvarna och grilla.
Egen senap
Rör Colemans senapspulver med lite grädde. Smaksätt med socker, salt, peppar och vitvinsvinäger.
Medelhavsdipp
Turkisk yoghurt
Soltorkade tomater, finhackade
Svarta oliver, finhackade
Färsk basilika, finhackad
Vitlök, riven
Salt och peppar
Blanda ingredienserna och smaka av.
Kaffe kan jag koka, men jag hoppas att någon av de andra bakar chokladkakor för där har jag inga bra idéer…
13 kommentarer:
Vad härligt det ser ut - och vilka fina bilder! Riktigt reportagigt. Jag har varit sugen på att åka skridskor hela vintern men antar att det är för sent nu - nästa år SKA jag köpa ett par och ge mig ut. och ta med mig soppa!
Mysigt med vinterpicnic.
Den där studenträddaren lät gott, tack för tipset.
Fantastiska bilder. trots att jag är magsjuk blir jag sugen på picknick.
Härligt! Soppan måste jag prova vid tillfälle!
Vinterutflykter är så kul!
Å vackra bilder, och vilken härlig picknickmat! Vi måste njuta av snön och kylan; vet ju inte hur länge vi får vänta till nästa riktiga vinter?
Vilka härliga bilder, ser mysigt ut men....kallt...brrr ;-)
Utflykt, picknick och eld det är vintern när den är som bäst!
Såg jättemysigt ut!
Får bli en mindre skidutflykt i helgen tror jag.
Ser supermysigt ut! Sånna vinterdagar är ju verkligen inget att deppa ihop för :-)
Ps. Du har fått en award av mig! Mer info på min sida :-) Ds.
Härliga bilder! Och pinnbröd - vilken nostalgitripp! :-)
Men vad härligt det ser ut!!!! Underbara bilder! Och dom där pirogerna såg riktigt goda ut, mmmmmm.....
Så herlig! Hege
Vilka jättehärliga bilder på er vinterpicknick! Det är nästan så att man blir sugen på att trotsa kylan och ge sig ut med en korg!
Ja, vinterpicknick borde man ha betydligt oftare. Det är ju jättemysig, bara man är varmt klädd. Vad mycket gott du föreslår. Skulle gärna ta med mig den där värmande soppan ut.
Skicka en kommentar