lördag 6 februari 2010

Extraprisbonus - Indisk curry med räkor


Nu när ni ändå har ett extraprisköpt paket med stora räkor i frysen rekommenderar jag att ni lagar indisk curry på dem.

Fröken Dills räk-curry (2 port)
250 g räkor
Fiskfond (vatten + fondkoncentrat från flaska)
Koncentrerad räkbuljong kokt på räkskalen
1 gul lök, grovt strimlad
1 liten aubergin, skuren i kuber
Smör
1 liten burk kokosmjölk
2 msk god curry (jag blandar Santa Marias vanliga med Hot Madras från Rajah)
Salt och peppar
2 msk mango chutney

Fräs löken i smöret, låt curryn fräsa med och tillsätt sedan auberginkuberna. Häll i kokosmjölken och buljongen. Låt koka ihop tills löken är mjuk. Smaka av med ev mer curry, kycklingfond, mango chutney, salt och peppar. Skaka och lägg i räkorna på slutet.

Servera med basmatiris, gärna kokt enligt nedanstående tips och ställ fram skålar med bananskivor, gurkbitar, gula russin, mango chutney, yoghurt, rostade kokosflingor som tillbehör. Naanbröd är gott till.

Tips: fräs gul lök, tillsätt gurkmeja, hela kardemummakapslar, kanelstång och några nejlikor. Häll på vatten och koka basmatiris enligt instruktion på förpackningen tillsammans med kryddorna och löken.

10 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vad gott det här låter. Kardemummakapslar är riktigt gott i mat.
Kul idé med extraprisrecepten :)

Lena sa...

Sagolikt gott låter det! Extrapris är bra pris! Det är något jag ständigt letar!

Susie i köket sa...

Låter inte dumt alls. Extrapris är ju dessutom aldrig fel:)

Anonym sa...

varför förpesta med fiskbuljong på flaska när du har riktig buljong gjort på räkskal? Sen banan i mat har väll aldrig varit riktigt gott, eller?

/Hans

Fröken Dill sa...

Birgitta; Tack. Ja det är lite konstigt, men just i indisk mat fungerar kardemummakapslar fint!
Lena och Susie; visst ÄR det lite bra med extrapriser.
Hans; ALLRA godast är det såklart med hemkokt fisk- och räkbuljong. Svårt att få tag på rätt sorts fiskrense bara... Vill nog gärna ha lite fiskbuljong också även om man får ta till den på flaska, men det är naturligtvis en smaksak! Jag gillar vanligtvis inte heller banan i mat, men just till curry fungerar de, tycker jag (och stekta bananer till en riktig Nasi goreng förstås!) Som sagt, smaken är olika och tack och lov för det!
Tycker fröken Dill

Skogseva sa...

Det där med frukt i mat kan tyddligen få känslorna att svalla. Det finns många som tycker att det är riktigt skånskt "räligt" med banan eller ananas i mat. Själv tycker jag det är gott! kanske inte gärna ananas, men banan. Det som många gör helt galet dock, är att man använder bananer som inte är ordentligt mogna! Att använda söta ingredienser för att balansera andra smaker gör vi ganska ofta i det svenska köket. Vem kan tänka sig att äta köttbullar eller fläskpannkaka utan lingonsylt? Räkor, curry och banan är definitivt ocskå smaker som gifter sig väldigt väl. Men naturligtvis en smaksak som så mycket annat,

Lena sa...

Jag har aldrig lingonsylt till varken köttbullar eller fläskpannkaka för jag gillar inte sylt till mat. Banan i mat går bort men ananas till rökt kassler funkar. Ja, Fröken Dill, tur att smaken är olika för alla! :)

zelca sa...

Det lät gott, nu får jag passa på att leta upp en påse räkor!

Karin sa...

Oj vad gott det ser ut!

Fröken Dill sa...

Eva och Lena; konstigt, för jag gillar inte köttbullar eller fläskpannkaka med lingonsylt. Tråkigt nog! Var och en för sig fungerar men för mig är de ingen hit tillsammans med sylt. Aprikoser och russin i mat gör mig också skeptisk och inte ens gelén till söndagssteken lockar mina smaklökar.
Det bästa med curry är att den kan lagas på många olika råvaror och att man kan välja själv vilka tillbehör man vill ha!
Hälsar fröken Dill