fredagen den 30:e oktober 2009

Publunch hemma


J brukar säga att han ska öppna en pub när han blir gammal. ”Sura gubben” ska stället heta, J ska stå bakom bardisken och hälla upp öl och hans f d elever ska vara stammisar. Själv antar jag att jag får stå för maten. I vilket fall har jag en idé om den perfekta publunchen. Vad sägs om krämig, vitlöksstinn potgrat, kryddig, saftig pastrami, syltlökar och cornishoner? Jag är svår på pastrami, även om den godaste sorten, baserad på oxkött, inte är så lätt att få tag på. Jag är förresten svår på allting som passar till syltlökar och cornishoner.

Potatisgratäng (2 portionsformar)
4 -5 potatisar
1 gul lök
10 cm purjolök
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
Salt och nymald svartpeppar
Färsk timjan
Ströbröd
Smör

Skala och skiva lök, potatis och purjo och varva i smörjda portionsformar. Salta och peppra mellan lagren och strö på blad av färsk timjan. Koka grädden försiktigt några minuter med pressad vitlök i. Häll på vitlöksgrädden på gratängerna. Strössla på lite ströbröd och toppa men några små klickar smör. Grädda i 225 grader 35-40 minuter.

Drömfrukost - varma mackor


På vardagarna äter jag knappt någon frukost alls. Te förstås och möjligen tvingar jag i mig en bit hårt bröd och i yttersta nödfall en avocado. Jag är helt enkelt inte hungrig vid sex, sju-tiden.

En ledig dag däremot, då finns tid att vänta in hungern. Vid nio frossar jag gärna på härliga varma mackor och juice. Det har skrivits mycket på bloggarna om varma mackor på sista tiden. Min favorit är en klassiker - rökt skinka, lagrad ost, dijonsenap och tomatskivor, gärna med lite oregano sprinklad på. Brödet ska helst vara ett grovt formbröd och så grillar jag mina mackor i ett våffeljärn. Jag tycker att det blir godare än smörgåsgrillen eftersom det pressar ihop brödet mer och bildar ett rutmönster som gör mackorna frasigare.

GOD MORGON!!!

torsdagen den 29:e oktober 2009

Frasiga gratinerade musslor och matnostalgi


När vi var barn brukade vår mamma under vardagsveckorna ofta ge oss systrar middag tidigt på kvällen när vi kom hem från dagis och skola. När sena Aktuellt började klockan nio låg vi sedan länge nerbäddade och godnattsagelästa. Efter Aktuellt dukade mamma upp vuxenmaten. Det kunde vara ostar, krabba, räkor eller frasiga gratinerade musslor. Jag som var kvällspigg smög ibland upp i mitt blommiga flanellnattlinne och slank tyst som en mus in på min plats vid matbordet. Om jag lovade att bortsta tänderna igen kunde jag få någon krabbklo eller en tefatsportion med musslor. Jag minns de tända ljusen och den mysiga stämningen när de vuxna pratade om allt som hände på deras jobb.

Igår testade jag mammas musselrätt, denna gång i min egen tappning, och den var verkligen mycket god.

Frasiga, vitlöksgratinerade musslor

15-20 färska musslor per pers
1 dl vitt oekat vin per pers
En liten skvätt vinäger, t ex champagnevinäger
Vitlöksklyftor, 1-2 per pers
Shalottenlök, 1 per pers, skalad hackad
Färsk persilja, finhackad
Salt och nymald svartpeppar
Lite skal och saft från citron
Ströbröd
Några rostade hasselnötter, hackade
Smör

Borsta musslorna under rinnande vatten. Kolla att de lever, d v s är stängda eller stänger sig när man knackar på dem.

Hacka hälften av vitlöken och fräs tillsammans med shalottenlöken i smör. Späd med vin lite vatten och en skvätt vinäger. Låt lagen koka ett par minuter. Häll ner musslor så att det täcker botten av kärlet, höj värmen, sätt på lock och koka 1-2 minuter tills alla musslor öppnat sig. Ta upp musslorna, släng de som ev inte öppnat sig. Koka återstående musslor i omgångar på samma vis. Spara spadet. Det är jättegott i vilken fisk- eller skaldjurssoppa/gryta som helst.

Mosa smöret med persilja, salt, peppar, skal och saft från citron. Riv i vitlök. Lägg musslorna i en ugnssäker form, strössla lite ströbröd på varje, klicka på kryddsmöret och lägg lite hasselnötshack på toppen. Tillaga under ugnens grillelement tills smöret smält och musslorna fått fin färg.

Njut med bröd och kanske ett glas vitt vin.

onsdagen den 28:e oktober 2009

Inlagda vitlöksklyftor


Populäriteten för olika tapas/snacks varierar verkligen. För några (hm, ganska många...) år sedan var inlagda vitlöksklyftor supertrendigt. Numera är de nästan lite svåra att få tag på. Om man ändå gillar dem som tilltugg eller i mat är de lätta att göra själv. Jag köper färska vitlökar till min inläggning.

Inlagda vitlöksklyftor
3 färska vitlökar
Lika delar olivolja, rödvinsvinäger och vitt vin
Salt och nymald svartpeppar
Färsk timjan, oregano och persilja

Skala klyftorna. Repa bladen från de färska kryddorna. Blanda lag så att det täcker klyftorna. Salta och peppra i lagen och lägg i stjälkarna från de färska kryddorna. Koka 1-2 minuter, tills klyftorna blivit lagom mjuka. Ta bort stjälkarna. Rör i hackade timjan-,oregano- och persiljeblad. Häll upp på rena burkar och slå på olivolja så att ytan blir täckt.

tisdagen den 27:e oktober 2009

Laxwallenbergare med sauce verte, sockerärtor och dillslungad potatis


Bilden blev verkligen inte bra. Nu när dagsljus lyser med sin frånvaro är det nästan omöjligt att ta vettiga bilder. Enligt J, med förflutet som proffsfotograf, ska man inte pulicera dåliga bilder. Jag håller i princip med, men om man ända vill berätta om väldigt god mat? Vad säger ni, kära läsare? Och hur gör ni andra matbloggare? Bloggar bildlöst? Avstår helt om ni inte fått till en perfekt bild? Eller publicera med dålig bild?

Efter en lång utläggning kommer jag in på gårdagens väldigt goda och dessutom, tro mig, SNYGGA middag. På något konstigt sätt har wallenbergare dykt upp på alla möjliga ställen på sista tiden. När jag såg den rejäla biten laxfilé som skulle bli middag var svaret givet: laxwallenbergare!
Detta var mitt allra första försök att laga en rätt med fiskfärs och det föll verkligen väl ut. Fiskbiffarna blev saftiga, fluffiga och mycket goda!

Laxwallenbergare (2 st)
250 g laxfilé
1 äggula
2 msk vispgrädde
Citroncest
Lite färsk dragon
Salt och peppar

Mixa ingredienserna med mixerskålen nedsänkt i is. Stek en liten provbit för att stämma av kryddningen. Forma smeten till biffar. Stek i smör.

Sauce verte
Ca 2 dl färska spenatblad
1 liten knippa färsk persilja
1 dl matyoghurt
Salt och peppar

Doppa spenaten snabbt i kokande vatten. Kyl med kallt vatten. Mixa med yoghurt och bladen från persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt våra wallenbergare med nättkokta sockerärtor (några av dem var hemodlade!) och kokt potatis som vänts i smält smör, klippt dill, salt och peppar.


måndagen den 26:e oktober 2009

Runt Fridhemsplan



På helgerna försöker vi komma ut och promenera. Det är inte helt lätt att komma iväg på långpromenad när vädret är regnigt och gråkallt, men väl ute brukar det kännas skönt.

Igår befann vi oss vid Fridhemsplan ungefär i lunchtid. Fridhemsplan är inte alls någon dum plats om man vill äta gott. Vi besökte två favoriter. Först åt vi bagel och kaffe på mysiga Bagel Deli på St Göransgatan. Ett populärt ställe med väldigt goda baglar, t ex min favorit med rökt lax, philadelphiaost och avokado på det varma, lite sega brödet bemängt med sesamfrön. Som efterrätt delade vi på en glass på Gelateria Italiana (Drottningholmsvägen precis vid T-banenedgången), stans bästa glasseri, om ni frågar mig. Man står till och med ut med den urtrista omgivningen för att få njuta av hemlagad italitensk glass och sorbet. Mina favoriter är citronsorbet, hasselnötsglass med massor färska nötter och chokladglass, en riktigt mörk och härlig variant.

Andra tips runt Fridhemsplan är såklart populära Café Fix, där J och jag hade vår första dejt, men även J:s båtklubbs stammispub Mackinlay's Inn, med både spännande öler och riktigt god pubmat. Klassiska finkonditoriet Thelins är heller inte så dumt. Jag brukade tycka att lilla sushihaket Sushibar Hokkaido var rätt bra, men jämfört med den sushi vi äter till lunch på Tezukuri Sushi i Hammarby Sjöstad ligger Hokkaido i lä. På kort promenad avstånd från Fridhemsplan finns vinoteket Terrenos, Mamas and Tapas, där jag var stammis under studenttiden och Kungsholmens Texas Longhorn. Nu har jag smakat deras margarita och den var toppen! Tack för tipset, husmodern!!!

söndagen den 25:e oktober 2009

Welcome to INDIA!


När det är höstmulet ute passar det väl bra att värma sig inomhus med en indisk curry? Inte heller denna gång lagade vi efter Jamie Olivers recept, där man gör curry-kryddblandningen själv. Vi tog färdigt currypulver och om man väljer en bra sort blir det väldigt gott ändå. Mitt tips är att ha både en mild och en stark curry att tilllgå så att man kan få till lagom styrka och mustighet.

Under matlagningen mumsade vi på papadums, indiska chips/bröd som man köper färdiga och friterar.Vi dippade våra papadums i mango chutney.

Till curry är det gott med lite plock och såser att välja på. Det optimala tillbehöret är rabarberchutney gjord efter min gamla släkting S:s recept. Tyvärr är det inte säsong för rabarber just nu, men nästa år ska jag koka sådan chutney.

Fröken Dills kyckling-curry
2 hela kycklingar, bröst och lår borttagna (kan användas till annat)
Kycklingfond (vatten + fondkoncentrat från flaska)
3 gula lökar, grovt strimlad
1 aubergin eller squash, skuren i kuber
Smör
1 liten burk kokosmjölk
2 msk god curry (jag blandar Santa Marias vanliga med Hot Madras från Rajah)

Stycka kycklingskroven, lägg i en kastrull och fyll på med fond tills det täcker. Koka i 20 minuter. Ta upp skroven och rensa bort köttet. Lägg tillbaka kycklingbenen och koka i ytterligare minst en halvtimme. Låt reducera tills ca 3 dl buljong återstår.

Fräs löken i smöret, låt curryn fräsa med och tillsätt sedan aubergin- eller squashtärningarna. Häll i kokosmjölken och buljongen. Låt koka ihop tills löken är mjuk. Tillsätt kycklingköttet, smaka av med ev mer curry, kycklingfond, salt och peppar.

Servera med basmatiris, korianderdipp enligt Jamie Olivers recept och ställ fram skålar med bananskivor, gurkbitar, gula russin, mango chutney, rostade kokosflingor som tillbehör. Naanbröd är gott till.

lördagen den 24:e oktober 2009

Halloween och den godaste pumpasoppan



Snart är det Halloween och vad kan då passa bättre än att laga en riktigt god pumpasoppa. Pumpa och/eller vintersquash är lite knepigt att tillaga. De har snyggt fruktkött, men det är samtidigt lite sött, smaklöst och mjöligt. Trots detta kan det bli fantastiskt gott med de rätta recepten!

Pumpaskörden blev inte stor i år. En frukt på varje planta är verkligen inte ens värt besväret! Jag tror växterna chockades av den kalla våren och sedan kom de aldrig riktigt igen. Mer sol hade de säkerligen velat ha. Under vintern ska tre stora tallar fällas så att jag får mer sol i köksträdgården. Pumpor och deras släktningar har också nästan omättliga behov av näring. Trots att årets odling fick hela innehållet i komposten och mängder med kogödsel, kunde det ha varit ännu mer. Den enda pumpan av sorten Ushiki kuri blev i alla fall dubbelt utnyttjad. Skalet blev till lykta och innehållet njöt vi av som en god pumpasoppa med inspiration från södra Gotland, en soppa med tryffelolja droppad i. En sopp-topping av rostade frön (jag tog pumpafrön) och stekta trattkantareller blev kronan på verket.

Mustig pumpasoppa med tryffelolja
1 klyfta pumpa eller 1 hel liten pumpa (ca 1/2 kg)
1 shalottenlök
1/3 purjo (det vita)
1 liten bit rotselleri
1 potatis
1 palsternacka
6 dl färdig kycklingfond
1 dl oekat vitt vin
1 dl grädde

Valfri topping; t ex rostade pumpakärnor, sesamfrön, riven lagrad ost, knapersktekt svamp, krutonger m fl

Ingredienserna till soppan skalas och skärs i bitar och fräses i smör utan att det tar färg. Kycklingfond hälls på och så får det hela koka tills det är mjukt. Soppan mixas, vin och grädde hälls i. Späd med vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer vin och kycklingfond. Servera med tryffelolja ringlad över. Strössla på valfri topping. Jag tog rostade pumpakäronr och knaperstekta trattkantareller.

onsdagen den 21:e oktober 2009

En räklig sallad till lunch


Det har kommit en fiskvagn till Hammarby Sjöstad. Ett par dagar i veckan fäller den upp sin lucka alldeles i närheten av jobbet. Jag har slagit mina lovar runt vagnen, men häromdagen kunde jag inte motstå de färska Smögen-räkorna. Ett halvt kilo fick följa med hem och de var toppengoda!

Räkor är allra bäst i sällskap med hemlagad majonäs, gärna med chipotle i. Men om man vill göra en sallad på räkorna blir det väldigt mastigt med majo-dressing över hela salladen. Ett tips är därför att göra som jag: Blanda sallad av allt gott grönt du gillar (jag tog rödgrön huvudsallad, champinjoner, avokado, gurka, tomat, rödlök). Sprinkla en lätt vinägrett över det gröna. Skala räkorna och lägg dem i en hemlagad majonäs, smaksatt med chipotle eller citron. Toppa salladen med de goda majoindränkta räkorna. Lite lättare, lite smartare!

tisdagen den 20:e oktober 2009

Värmande, solgul soppa med sting och premiär för foccacia



Soppa smakar härligt och värmer gott på hösten. Min morotssoppa är billig, nyttig, god och blir dessutom vackert solgul! Med sweet chilisås och matyoghurt i får man fram ännu fler dimensioner.

Jag har aldrig bakat foccacia, men blev inspirerad när Tareq bakade det vackra brödet i Trädgårdsfredag häromdagen. Tareq gjorde både traditionell foccacia med soltorkad tomat, oliver och rosmarin och på en annan del av brödet la han blåmögelost, päron och valnötter. Halva brödet fungerar perfekt till maten och den andra halvan är en färdig ostbricka. Smart, tyckte jag och provade samma knep.

Morotssoppa med sting
2-3 morötter
1 stor potatis (eller 2 mindre)
1 liten palsternacka
1 tumsstor bit färsk ingefära
1 stor gul lök (eller 2 mindre)
Grönsaksbuljong
Pressad saft från 1 apelsin
1 röd chilifrukt

Skala morot, potatis, palsternacka, lök och ingefära. Skär i ganska stora bitar. Lägg i ugnsfast form. Sprinkla över lite olivolja och rosta i 225 graders ugn ca 30 min. Lägg grönsakerna i en kastrull. Slå på vatten så att det täcker. Lägg i buljongpulver/tärningar. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa med stavmixer. Tillsätt pressad apelsin, riven vitlök och finhackad chili. Späd med vatten till önskad konsistens. Koka ytterligar några minuter och smaka av med salt, peppar, ev mer chili, apelsin eller buljongkoncentrat. Servera med matyoghurt, swet chilisås och färsk koriander.

Foccacia, grunddeg
25 g jäst
2,5 dl 37-graders vatten
½ tsk salt
½ dl olivolja
6-7 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör i mjölet och berabeta till en smidig deg. Den ska vara rätt lös, annars blir brödet torrt. Jäs 30 min. Olja en ungsform. Hälli degen och tryck ut till en rektangel med oljade händer. Jäs 30 minuter.

Tryck i fyllning. Jag tog soltorkade tomater, oliver, rödlök, rosmarin och flnigsalt över på ena halvan och ädelost i bitar, päron och valnötter på den andra. Grädda i 225 graders ugn 15-20 minuter.

måndagen den 19:e oktober 2009

Hemmapizza - godare än proffsens


Hemgjord pizza är bland det godaste som finns! Och smart eftersom de kan varieras i det oändliga och var och en kan bestämma vad han eller hon vill ha på just sin pizza. Jag använder Anna Bergenströms recept på pizzabotten, men jag har hört att botten på surdeg blir ÄNNU bättre. Undrar just när man ska våga begå surdegspremiär?

Det är inte svårt att göra egen tomatsås, men den färdiga pizzasåsen från Mutti är faktiskt riktigt bra. Just nu är min favoritpizza täckt med kronärtskocksbottnar, örtinlagda vitlöksklyftor, sardeller, svarta oliver, mozzarella, parmesanost och persilja som strös på innan servering! Jag gräddar pizzan på min pizzasten, en kalkstensplatta som jag fick gratis på stensågeriet i Burgsvik i somras. Pizzastenen lägger jag på ett galler i ugnen och när den är uppvärmd ger den pizzorna perfekt krispisg botten.

Ett annat pizzatips är att göra som Jamie Oliver, en rårörd tomatsås! Jamie hackar ett halvt kilo tomater, med 2 hackade vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 2 tsk oregano, salt och peppar. (Man brukar behöva sila bort lite vätska för att få en fastare sås.) Jamie gräddar pizza med mozzarella och lägger på godasker som färsk basilika, parmesan och parmaskinka när pizzan är färdiggräddad.

lördagen den 17:e oktober 2009

Frasig äppelpaj bara till mig!


Nästan varje helg hitintills har varit späckad med aktiviteter och minst en kväll och natt på landet har varit nästan självklart sedan maj. Men efter en iskall, regngrå vecka känns staden som ett väldigt bra alternativ. Ta det lugnt, sticka och läsa bok uppkrupen i soffhörnet.
J försvann iväg till varvet. Jag bryggde en kopp kaffe och fixade lite gott förmiddagsfika bara till mig!

Frasig äppelpaj med filodeg
2 äpplen
smör
mörkt muscavadosocker
5 bitar filodeg, ca 10x25 cm
mandelflagor
Skala och klyfta äpplen. Smält smör i en stekpanna. Häll av ett par matskedar i en kopp. Tina filodegen. Ta ut bitar en och en från rullen (förvara under fuktig handuk, den torkar blixtsnabbt). Pensla arken med det smälta smöret och lägg på hög i en ungsfast form. Grädda i 200 graders ugn, ca 10 min. Stek under tiden äppelbitarna i smöret som finns kvar i pannan. Strössla över muscavadosocker och låt allt puttra en stund. Rosta mandelflagorna i en torr panna. Lägg de stekta äppelklyftorna på filobotten och strössla över rostade mandelflagor. Klart!

fredagen den 16:e oktober 2009

Säg, säg, sej..


..vad ska jag laga på dig?

När jag kommer hem ikväll står förhoppningsvis en låda med toppenfina filéer av gråsej från Årstiderna vid dörren. Sej är en klart underskattad fisk. Om man får pinfärska filéer är de fantastiskt goda. Men vad ska man laga på dem? Jag är så kluven när det gäller fin fisk, å ena sidan vill jag tillaga den superenkelt med bara smör, salt, peppar och kanske lite citron. Å andra sidan finns många spännande fiskrätter som borde testas. Har ni några förslag?

Undrar fröken Dill

Uppdaterat 091017
"Asiatiskt!" sa J glatt, men jag var mer inne på smör, citron och örter. Tur att det finns foliefisk! I J:s paket fick sejfilén sällskap av citrongräs, limeblad, chili, fisksås och klyftor av lime. I mitt paket polade firren med smörklick, en skvätt av det vita fredagsvinet, dill, färsk dragon, salt och peppar. Båda paketen stoppades in i ugn 200 grader tills fiskbitarna var just genomlagade. Jasminris passade till den asiatiska fisken, kokta potatisar och citronklyftor till min örtiga. Båda glada, båda nöjda!

torsdagen den 15:e oktober 2009

Den allra godaste Delizien


Italiensk mat är toppen och en av mina favoriter är Delize del Piemonte, de goda pastastubbarna med skinka och squash. Jag hade en arbetskompis som var helt galen i denna rätt. Hon åkte runt i Stockholm och åt Delize på olika ställen för att utse den allra godaste. Tyvärr minns jag inte vilken vinnaren var, men jag tror att mina hemlagade är ännu godare! Receptet nedan tar lite tid att laga efter. Det går såklart att förenkla t ex genom att använda en färdig tomatsås! Det går också att göra rätten i lager på lager som lasagne, men stubbarna blir väldigt fina.

Delizie del Piemonte
1 gul lök
6 stora färska tomater
1 burk mutti konserverade tomater
1,5 dl vitt oekat vin
En nypa råsocker
1 vitlöksklyfta
En skvätt grönsaksfond
1 dl grädde
Salt och peppar

1 paket färsk utkavlad lasagnedeg
1 paket ricottaost
God olivolja
1 kruka färsk oregano
Salt och nymald svartpeppar
1 paket italiensk KOKT skinka
1 bit emmemtaler, ca 200 g
1 grön squash

Parmesanost

Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skala och hacka löken, fräs i olivolja utan att den tar färg. Rör i färska och konserverade tomater och vin. Koka minst en halvtimme, helst längre. Riv i vitlök, slå i grädde och smaka av med socker, salt. Peppar och grönsaksfond.

Mosa ricottan med klippt färsk oregano, olivolja, salt och peppar. Bred smeten på lasagnedegen, spara en bit i kanten så att rullarna kan förslutas. Lägg skinka, emmentalerost i skivor och squash i tunna skivor skurna med osthyvel ovanpå smeten. Skär i ca 10 cm bitar, rulla ihop, svep in i folie och vila en stund i kylskåp (för att få rullarna att bättre hålla ihop). Skär rullarna till stubbar, beroende på ugnsform kan de vara 5 eller drygt 3 cm höga. Häll ett lager tomatsås i botten av en ugnsform. Ställ i stubbarna. Fyll på med tomatsås mellan stubbarna och riv över parmesan. Grädda i 225 graders ugn 25-30 minuter. Garnera med färsk oregnao och servera med ett gott pastavin.

onsdagen den 14:e oktober 2009

Egen paprika i specialsallad


Jag har skördat ett antal paprikor från mina plantor som växt i kruka utomhus, men det var först när de kom in i köksfönstret som en av frukterna blev helt moget röd och därmed gjorde skäl för sortnamnet, Lipstick.

Det är inte så jättestor skillnad i smak på köpt och hemodlad paprika, men just Lipstick har ett ganska tunt och krispigt fruktkött som jag gillar. Paprikan är lite för liten för att fyllas så jag skivar den tunt och låter den förgylla en ”Förstärkt grekisk sallad”.

Det är en middagsanpassad sallad med fetaost och oliver som dessutom innehåller ett par olika sorters sallad, rödkål, avokado, rödlök, sockerärtor, knaperstekt bacon och brödkrutonger. Vinägrett sprinklas över. Salladen går snabbt att laga och är tillräckligt mättande för att fungera när man kommer hem från jobbet.

tisdagen den 13:e oktober 2009

Bästa långkoket - Boeuf Bourgignone


En av de allra godaste köttgrytorna, om ni frågar mig, är Boeuf Bourgignone. Faktum är att jag en gång för länge sedan blev bjuden hem till en kille på just denna rätt och blev kvar i hela sex år! Då förstår ni vilken gryta jag talar om. Särskilt god blir Boeuf såklart om den lagas på kött med ben. Bourgognevinet Bourgogne Rouge Pinot Noir är inte alls särskilt gott att dricka, men passar utmärkt i grytan.

Boeuf Bourgignone
2 kg oxkött med ben, t ex högrev
1 flaska rött vin, t ex bourgogne
2 tsk timjan
4 lagerblad
Vit- och svartpeppar
Några kryddnejlikor
4 klyftor vitlök, krossade
1 purjolök
150 g rökt sidfläsk
15 små gula lökar
3 morötter
10 champinjoner
5 soltorkade tomater
2 msk tomatpuré

Bryn köttbitarna runt om i smör så att de får rejält med färg. Häll på vin och vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddor och purjo i bitar. Koka 1 timme. Ta upp köttbitar och skär bort köttet från benen. (För att det inte ska bli helt sönderkokt). Lägg tillbaka benen och koka ett par timmar. Ju längre desto bättre! Sila buljongen.
Fräs sidfläsket. Lägg ner i buljongen. Halva champinjonerna, skär morötterna i rätt stora bitar, skala smålökarna och bryn allt så att det tar färg. Lägg ner i grytan tillsammans med oxköttet och de soltorkade tomaterna. Smaka av med tomatpuré och ev extra kalvfond från flaska.
Koka tills lök och morötter blivit lite mjuka men ändå har rejält med spänst kvar. Om man vill ha en simmigare konsistens kan man reda grytan med lite idealmjöl utrört i vatten. Servera med nykokt tagliatelle eller pressad potatis.
Boeuf blir bara godare om man sparar den i kylskåp några dagar och rätten går också utmärkt att frysa. Räkna med avundsjuka sniffningar från dina arbetskompisar när du värmer din låda med Boeuf till lunchen!

måndagen den 12:e oktober 2009

Bananglass som smakar BANAN


De flesta bananglassar innehåller snarare bananessens än riktig banan. Man få nästan en chock när man äter glass med riktig banan! En av mina favoriter var pinnglassen ”Banan” från danska Hansens. Tyvärr finns den inte längre, men jag har en etikett med innehållsförteckningen sparad. Med denna som utgångspunkt gjorde jag egen bananglass. Det finns många avancerade sätt att göra glassmet, men om glassen ska ätas direkt blir det bra att göra enligt nedan.

Bananglass
2 mogna bananer (jag väljer ekologiska)
2,5 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
1 ägg
1/2 dl socker

Vispa grädden i ett kärl. Vispa socker och ägg pösigt i ett annat. Skala och mixa bananerna med citronsaften. Blanda alla ingredienser. Kör i glassmaskin, alternativt ställ i frysen och kör i smeten med elvisp någon gång i halvtimmen under infrysningen.

Bananglass får inte den snyggaste färgen, men det uppvägs av den väldigt goda smaken.

Lammracks med tabbouleh och höstsallad


För några dagar sedan fick J syn på ett paket lammracks i affären. "Det ska jag köpa och laga till fredagsmiddag!" bestämde han.

Lammracks
Olivolja mortlas med färsk rosmarin, vitlök, skal och saft av citron samt salt och peppar. Pensla blandningen på köttet. Stek i en varm panna för att ge färg. Låt lammet gå färdigt i ugn 150 grader tills det har en innertemperatur på 62 grader. Vila en stund i aluminiumfolie innan det skärs upp. En god sås till får man om man kokar balsamvinäger med rött vin och hunung till en simmig konstistens.

Tabboleh
Vi har börjat använda hel bulgur. En god tabbolesallad får man om bulguren kokas enligt instruktionen på paketet. Häll gärna en skvätt grönsaksfond och salt och peppar i kokvattent. De färdigkokta grynen rörs med olivolja och pressad citron. Blanda i tomathack och klipp över färsk mynta och bladpersilja.

Höstsallad
På hösten passar lite matigare sallader. I den vanliga grönsalladen kan man t ex blanda strimlad rödkål, morötter strimlade med potatisskalare, skivade champinjoner, finskivard rödlök, knaperfrästa trattkantareller, tändsticksstora bitar av rotselleri, slantar av palsternacka frästa i lite smör eller olja eller kuber av pumpa. Glöm inte en god dressing på salladen.

fredagen den 9:e oktober 2009

Underbara ingefära!


Det finns knappt någon hejd på ingefärans goda effekter. Ingefära lär vara bra för matsmältningen och motverka illamående. Den sägs dessutom verka värmande och kan användas för att lindra förkylningsbesvär. Dessutom är den god både till mat och i godis/efterätter och till bakning. Jag är en svår fantast av den härliga ingefärsroten.

På asiatiska affärer, som t ex China Li vid Skanstull kan man köpa ett väldigt gott ingefärsgodis. Det är härligt kådigt i konsistensen och smakar underbart av ingefära. Mycket godare och bättre än vanliga halstabletter om ni frågar mig.

När jag hade ett växthus odlade jag faktiskt min egen ingefära. Tidigt på våren planterade jag några fina knölar i hinkar med jord. När frosten var över fick plantorna flytta till växthuset. Växterna var lättskötta, riktigt dekorativa och blommade vackert, nästan orkidéliknande på sensommaren. Till senhösten grävde jag upp en stor mängd, mjälla fina ingefärsknölar. De smakade ljuvligt gott och var perfekta att lägga in.

Min hemodlade ingefära

torsdagen den 8:e oktober 2009

Pytt är pytt


Nej, förresten, pytt kan ju varieras i det oändliga! Det är bara att lägga i det som finns hemma. Igår blev det en vegetarisk variant utan potatis, men med rotselleri, palsternacka, champinjoner, rödlök, squash och morot i tärningar som stektes i smör. Några skurna vitlöksstänger blandades också i. För att korta stektiden är det smart att låta pytten gå färdigt i 200 graders ugn ca 10 minuter. Om man har en stekpanna som tål ugn kan den stoppas in hel och hållen i värmen för att spara disk. Kryddorna till gårdagens pytt var salt, peppar och worcestershiresås. Vi åt pytten till möra lövbiffar och färskost rörd med riven pepparrot.

Mitt allra bästa pytt-minne är när min mamma hade rester av pastrami och grillad kyckling. Tillsammans med stekt potatis, lök och kanske några andra ingredienser blev det en väldigt god pytt. Eftersom det var min mamma som lagade den strösslade hon säkerligen på hackad persilja och tärnade tomater vid serveringen.

Gårdagens förrätt var värdens enklaste soppa:

Brysselkålsoppa
Brysselkålhuvuden ansas och klyftas varefter de mjukkokas i en god buljong. Soppan mixas med mixerstav och smakas av med salt och peppar. Om man vill kan man ha i en liten skvätt grädde men det är inte nödvändigt.

onsdagen den 7:e oktober 2009

Thaidoftande lax


Laxfilé för 79 kr kilot är verkligen prisvärt. Både J och jag gillar lax och den härliga fisken kan varieras i det oändliga. På köksbänken hemma stod några egenskördade citrongrässtjälkar och inspirerade. På vägen hem från jobbet passerade jag China Li vid Skanstull och köpte jasminris, röd thaicurry, kokosmjölk, fisksås och limeblad. Thailändsk curry är lätt att laga och det tar ungefär lika lång tid som riset behöver koka vilket är praktiskt.

Thailändsk curry på lax 2 portioner
2-3 msk röd thaicurry (mer om den inte är superstark)
1 shalottenlök, strimlad
1 liten aubergin, i kuber
5 champinjoner, kvartade
2 msk smakneutral olja
1 burk kokosmjölk
Fisk- och skaldjursfond från flaska
Ett par limeblad
2-3 stjälkar citrongräs
Ett par tsk fisksås
Ett par msk pressad lime
En nypa socker
3 salladslökar, i bitar
1 näve färska sockerärtor
200 g laxfilé, i stora kuber
Färsk koriander
Jasminris till servering

Skölj riset, häll på vatten och låt koka under lock.
Hetta upp oljan i en panna. Fräs röd curry, lök, champinjoner och aubergin utan att de tar färg. Häll i kokosmjölk och fond från flaska. Banka citrongrässtjälkarna med baksidan av en kniv och tillsätt tillsammans med limebladen. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med fisksås, lime och socker. Ev kan mer fond behövas. Tillsätt salladslökar, sockerärtor och lax. Låt skjuda sakta tills laxen är nätt färdig. (Överkokt fisk är en styggelse.) Peta bort citrongräs och limeblad. Servera med riset och klipp över rejält med koriander.

Ont om tid? Även om det känns lite konstigt med en mjölkbaserad thaisoppebas är Keldas Spicy Thai riktigt god. Koka grönsaker och fisk tills de är nätt färdiga i soppbasen. Tillsätt ev fisksås och klippt koriander. Det här fungerar även bra att göra direkt i micron till jobblunchen. Den uppmärksamme ser att bilden är tagen på min lunchportion och att en kvist persilja får spela rollen som koriander. Den är bara lik till utseendet. Man kan inte ersätta koriander smakmässigt med persilja.

Ett alldeles nytt mattempel


Bra inhandlingsställen för råvaror är viktigt när man gillar att laga mat. Saluhallar och specialaffärer i all ära, men särskilt viktiga är de affärer som har generösa öppettider och ligger på gångavstånd.

I nya Lindhagens centrum finns en alldeles nyöppnad Ica Maxi. Igår tog J och jag en promenad för att kolla in nytillskottet.

Byggnaden var tjusig och ovanligt nog ligger Ica:n ett par våningar upp. Enklast är att ta hissen. Man fick gå genom en stor avdelning med prylar för att komma till matavdelningen.

Matutbudet var jättelikt och den lilla manuella fisk-och skaldjursdisken såg mycket lockande ut.



Affärens delikatess- och köttutbud var stort, men tyvärr var det färdigpackat som gällde, inga manuella diskar (särskilt synd vad det gäller chark-smörgåsmat, som enligt mig, bör vara nyskivad). Extra plus för att det fanns en del vilt och ekologisk Bosarpkyckling.

Vi gjorde bara ett kort uppehåll i grönsaksavdelningen eftersom vi har så mycket hemodlat just nu, men de grönsaker vi såg verkade fina. Det fanns fräsch plocksallad i lösvikt och massor olika sorters potatis.



Butiken var toppenfräsch och dessutom erbjöds smakprover av flera brödsorter och en spännande ost. Hoppas de kan hålla den höga nivån. Ännu var kunderna påtagligt få, men de flesta har väl inte hittat hit ännu. Vi kommer säkerligen att bli stammisar!

tisdagen den 6:e oktober 2009

Gröndals Deli


Härom veckan blev det läge för att köpa med sig något gott till middag. Detta är ett rätt ovanligt tillfälle eftersom vi oftast LÄNGTAR efter att få laga mat själva. Men just den här kvällen hade varken jag eller J orken så vi bestämde oss för något som vi länge planerat: att handla lite godsaker på Gröndals Deli. Sagda inrättning, ägd av ett supertrevligt persiskt par fick jättefin kritik i DN i somras. Två dagar efter denna oväntade PR stängde delin några veckor för ombyggnad. Dåligt tajming, men lokalen har blivit väldigt fin.

Maten har alltid varit suverän. För 69 kronor får man välja sex olika mezerätter bland massor varianter och ALLA är jättegoda. Många är fantastiskt kryddade med kryddor man inte ens kan gissa vilka de är. Vi valde varsin röra. Jag tog hummos och J Baba ganouch. Båda ville ha taboulesallad, marinerade stekta kycklingbitar och vinbladsdolmar. Jag tog också lammfärskebeb och J valde falafel. Vi tog också varsin vårrulle, en var vegetarisk och den andra innehöll köttfärs.

Om ni befinner er i eller i närheten av Gröndal rekommenderar jag varmt ett besök på Gröndals Deli. De har även några bord där man kan sitta och äta. Och om ni befinner er på annan plats i Stockholm rekommenderar jag att ni åker till Gröndal för ett besök på delin!

måndagen den 5:e oktober 2009

Fröken Dills ratatouille


Nu är skördetiden på topp. Skogen är full av lingon och svamp, i trädgårdsland och växthus är det hög tid att skörda. Köket hemma hos J kom att digna av allt gott när jag kom hem från landet på söndagen.

Jag hade räddat systerns sista auberginer och squashar från förfrysning, de var lite frostskadade, men det gick att skära bort. Paprika, aubergin, squash och tomater i mängd är en perfekt grund för en hemlagad ratatouille. Lägg till rödlök, vitlök, lite palsternacka och rotselleri, grönsaksbuljong, en skvätt vitt vin, lagerblad, salt och peppar samt färsk basilika vid servering. Grönsakerna skalas och skärs i bitar, rätt stora utom palsternacka och rotselleri som finhackas. Sedan får de fräsa i olivolja och koka i sitt eget spad med buljong, vin och lagerblad.

Det finns massor olika sätt att äta ratatouille. Vi kokade spagetti, stekte underbar lokalproducerad bacon, strimlor av färsk salvia och rev parmesanost. (Tack för salviainspirationen, Kinna, jag har varit sugen på något med salvia sedan jag läste detta.) Vår ratatouillepastarätt blev något av det godaste jag ätit på länge (och då är nivån, som ni vet, hög och jämn)! En annan fördel med ratatouille är att den går utmärkt att spara. Några dagar i kylskåp gör att den blir nästan ÄNNU godare. Perfekt för matlådan alltså!

Ursäkta den usla bildkvaliteten. Akut ljusbrist råder!

söndagen den 4:e oktober 2009

SPA, svamp och lördagslunch på landet



Jobbtjejerna och jag fick en härlig fredag/lördag på landet.

SPA på Rånäs var hur lyxigt som helst. Efter att ha blivit uppmjukade av massage, promenerat i de fina omgivningarna och haft sjöbastun med bubbelpool på bryggan helt för oss själva gick vi upp till slottet. I den ostindiska matsalen blev vi serverade laxcarpaccio med sparris, black angusfilé med rödvinsås och pepparrotsmos och pannacotta med fruktkompott. Allt smakade otroligt gott och när vi, efter en kort bilfärd kom till mitt hus vid åttatiden sparkade brasan och alla ljus var tända. Våra arbetskompisar hade ätit soppa och alla fick vin och mumsade på chips, godis och popcorn.

Vädret var härligt soligt om än frostigt på natten och morgonen. På lördagsförmiddagen begav vi oss ut i skogen och hittade massor trattkantareller. C som aldrig plockat svamp förut hittade ett ställe med svart trumpetsvamp och blev helt biten av svampplockning. Det var svårt att få hem henne från skogen till förmiddagskaffet.

Till lunch wokade jag skurna grön- och rotsaker (paprika, squash, rödlök, palsternacka, broccolo, morot, m fl) och kyckling som marinerats med färdigköpt tandoripasta. Vi åt i pitabröd med en vitlökig yoghurtsås. Det här var en god och smart lunch eftersom den som inte ville äta bröd struntade i pitabrödet, den som var laktosintolerant valde en annan sås o s v. U som inte äter kött hade åkt hem, men annars går det jättebra att tandorimarinera räkor och woka på samma sätt.

Hemligheten med wok är att ha en rejält varm wokpanna. På landet har jag en wokbrännare som går på gasol. Den är perfekt, men om man ska woka på elspis gäller det att hetta upp pannan rejält innan neutral olja hälls i. Eftersom el brukar ha svårt att hålla värmen får man woka i omgångar och aldrig ha mer i pannan än att den håller sig rejält varm. En lyckad omgång wokade grön- och rotsaker får nästan lite grillsmak.

fredagen den 2:e oktober 2009

SPA och hösthelg på landet



För att få ihop planeringen för SPA- och svamphelg med jobbtjejerna fick vi dela upp oss. Alla ville nämligen inte SPA:a.

De som inte ska på SPA åker istället direkt till mitt sommarhus. Jag har försett dem med nyckel till huset, instruktioner om hur man tänder brasa och förberett mat. En stor hemlagad, värmande tomatsoppa väntar på tjejerna. En skvätt grädde får var och en blanda i med tanke på ev laktosintolerans. Till soppan finns mängder olika tillbehör att stoppa i (perfekt när vissa är vegetarianer, andra laktosintoleranta o s v). Tillbehören är starka korvar i bitar, räkor, paprikabitar i tre färger, selleribitar, fetaoströra, oliver, färsk basilika, finhackad fänkål, örtkrutonger, grillad aubergin i bitar och skivade champinjoner. Till soppan finns baguetter och lite olika ostar.

Själv ser jag fram emot att bli lite bortskämd på SPA på Rånäs slott!

Filopaj med tomat- och chilimarmelad


Igår for jag ut på landet för att förbereda för jobbtjejerna att komma ut på svamphelg. Jag passade också på att rädda tomatplantorna undan den första frosten. Just nu finns det massor tomater, även om många är gröna. Chili har jag också gott om, de mognar på så att det står härliga till. Vad passar då bättre än att prova ytterligare ett recept från mina samlingar – Filopaj med tomat och chilimarmelad

Tomat- och chilimarmelad
4 röda pepparfrukter
4 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
½ kg tomater (jag tog röda, men det borde gå lika bra med gröna)
172 dl fisksås
1 dl rödvinsvinäger

Bakade tomater
8 mogna bifftomater
3 msk god olivolja
1 msk finhackad timjan
1 tsk rosmarin
1 msk socker
Flingsalt och peppar från kvarn

Frasig botten
3 ark filodeg
50 g smält smör

Kärna ur pepparfrukter och strimla fint. Skala och hacka vitlök och ingefära. Dela hälften av tomaterna och skär resten i tärningar. Blanda pepparfrukt, vitlök, ingefära, fisksås och tomathalvorna i en kastrull. Koka upp med socker och vinäger, sänk värmen och tillsätt tomattärningarna. Sjud under lock i 45 minuter. Rör om då och då. Fördela marmeladen på bukrar och förvara i kylskåp.

Dela tomater och lägg i eldsfast form. Rör olja, socker och örter och häll lite på varje tomat. Salta och peppra. Baka i 90 graders ugn ca 3 timmar.

Pensla varje filoark med smält smör. Lägg på varnadra på en plåt. Baka i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna. Bred på tomat- och chilimarmelad och tänk med bakade tomater. Servera som förrätt eller kvällsgott med ett glas öl eller vin. Överbliven marmelad är gott till räkor eller kyckling.