lördag 6 mars 2010

Middagen fortsätter hos mormor och morfar

Mormor och morfar

Lånad bild på stuvad lake

Mormors petit chouxkrans

När smörgåsbordet avnjutits hemma hos mormor och morfar var det dags för huvudrätten. Det serverades mycket klassisk finmat som t ex stekt kyckling, fasan eller duva i sås, slottsstek, kalvstek, varm tunga med sås eller harsadel. Min mamma berättar att mormor gjorde världens godaste plommonspäckade fläskkarré som bara smälte i munnen.

Morfar lagade gärna franskt, bl a coq au vin och pommes alumettes, tändstiksstora, friterade potatisstrimlor. Italienska rätter som piccata milanese kunde förekomma. Mer exotiska rätter som biff stroganoff, indisk curry, judiska rätter, den ungerska gulaschen eller fyllda paprikor kunde också serveras. Paprika var mycket exotiskt, när min mamma var barn fanns det inte i vanliga affärer utan fick köpas på delikatessaffären Percy Luck eller liknande.

Morfar gillade att äta på krogen och efter besök på Berns kinesiska matsal blev han inspirerad att laga kinesisk mat hemma också. Inte mindre än fjorton olika kinesiska recept finns med i morfars anteckningar.

Ibland grillade man i öppna spisen (eller glödstekte som det kallades då).

Mormor var fantastisk på att steka biff. Snabbt, snabbt i supervarm panna på gasspisen.

På fredagarna serverades fisk. Den var ofta hemfiskad eftersom morfars pappa hade ett torp vid sjön Magelungen. Det kunde vara kokt gädda med pepparotsås, stekt abborrfilé med kantareller, torsk med äggsås, stekt spätta eller stuvad lake (mamma intygar att det senare var gott).

Tillbehör till maten var potatis och legymer från burk. Ris fanns inte och spagetti var väldigt exotiskt. Den köptes i avlånga lila förpackningar. Färsk grönsallad fanns bara på sommaren.

Vid finare tillfällen dracks franska slottsviner som morfar köpt i vinbutiken på Östermalm till maten.

Dessert kunde vara någon tårta eller mormors specialitet - en vacker petitchouxkrans fylld med punchgrädde och frukt eller bär (konserverad fruktsallad från burk, om det inte var säsong för färskvaror).

Efter maten drack morfar kaffe, ett glas likör och rökte en cigarr. Han ville också gärna ha fin mörk choklad.

Här kommer ett recept från morfars anteckningar:


Stuvad lake

Den rensade och styckade fisken sköljes i rinnande vatten. Levern lägges åt sidan och kokas för sig.

I den upphettade grytan lägges ett stycke smör. Grytan lutas åt olika håll så att den blir fullt smord invändigt, vartefter väggarna beströs med rivebröd. Lakbitarna nedläggas varvtals med smör och rivebröd mellan. Överst strös rivebröd. Inget mjöl får förekomma.

Över det hela hälls vitt vin, eventuellt utspätt med hälften vatten tills fisken är nätt och jämnt täckt.

Då stuvningen kommit i kokning minskas elden så att grytan får sakta puttra utan omrörning tills köttet lätt lossnar från ryggraden.

Nu upptagas lakbitarnaoch läggas i den uppvärmda serveringskarotten. Såsen avsmakas med citronsaft och rätt mycket socker. Den slås över fisken som garneras med citronskivor och den kokta levern.


Mormors petichoux-krans

Baka en petitchouxkrans, t ex efter detta recept. Vispa grädde. Smaksätt med socker och punch. Skär kransen. Fyll med grädde och tärnad frukt eller bär. Servera genast!

6 kommentarer:

Anna B sa...

Fantastiska beskrivningar, Fröken Dill. Och den där petitchouxkransen var bedårande! Det var längesedan jag bakade petitchouxer, skulle kanske...

Anna sa...

Dom är så söta din mormor och morfar och vad gott det låter med maten och allt som var ett måste runt omkrin. Min mamma gör också den godaste plommonspäckade fläskkarrén. Har provat själv men med det blev inge bra :-)

Skogseva sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Åsa sa...

Glödsteka - vilket bra ord! Varför ändrades det till grillning egentligen? Tycker Glödsteka är ett utmärkt bra och fint ord. Så kul att läsa din släkthistoria :-)

Annika sa...

Åh, min mamma bakade ofta petit choux-krans under min uppväxt, men nu var det längesedan. Nu väckte du min nostalgi, och gav mig en bra idé inför middagen vi ska ha på lördag.
Tack för att du delar med dig av detta, jag läser med största behållnin!

Red Scream sa...

Vilken underbar beskrivning, kul att läsa! :-) Håller med, den där petitchouxkransen ser riktigt supersmarrig ut!