tisdag 23 mars 2010

Hasselnötspanerad plattfisk med fänkålssallad


I fredags kom äntligen något annat än de eviga sejfiléerna i fisklådan från Årstiderna. Med flundrefilé, eller skrubbskädda som den också kallas, bröts sejtrenden. Om jag har förstått rätt är flundra en av få (den enda?) svenska plattfisken som är OK ur ett hållbarhetsperspektiv. Filéerna är små, men har god smak, bara man lagar dem snabbt, snabbt så att de inte blir torra.

Trots att minst varannan dag fortfarande bjuder på vinterrusk försöker vi tänka vårmat. Lite lättare, lite färggladare!

Jag saltade, pepprade och panerade flundrefiléerna i hackade, rostade hasselnötter innan de stektes. Fisken serverades på en en bädd av grönsallad, tunnstrimlad färsk fänkål, apelsinfiléer och rödlök drisslad med en dressing med olivolja, pressad apelsin, salt, peppar och italiensk salladskrydda.

Paneringen blev härligt knaprig och nötsmaken passade utmärkt till fisken. En sallad med min favorit - fänkålen och vackra, sötsyrliga apelsinfiléer är inte fel. Vi hade ingen potaits till eftersom en delad fetaostpizza avnjutits på den lokala pizzerian några timmar tidigare. Om man är mer hungrig passar fina små kokpotatisar och kanske en hollandaisesås smaksatt med pressad apelsin säkert också till de hasselnötspanerade firrarna.

5 kommentarer:

Anna sa...

Ser jättegott och somrigt ut! :-) Och skönt med något annat än sej i fisklådan!

Remsan sa...

Vis testade också hasselnötter sompanering på fisk för ett tag sedan och det var över förväntan gott. Men sen gillar jag ju alla sorters nötter och fisk... Trevlig sallad du har till!

Ias matblogg! sa...

Gud vad gott. Nötter till fisk måste jag testa!

Åsa sa...

OMG! Hade jag ätit fisk (vilket jag efter detta recept kanske bara helt enkelt inte kan låta bli!) låter detta som världens godaste! Hasselnötter är min absoluta favorit för att inte tala om fänkål! Kan inte bli bättre än så :-)

Fröken Dill sa...

Anna; jag var nästan på väg att sluta med fisklådan eftersom J sa att han aldrig mer ville ha sej, men nu finns det hopp!
Remsan; det finns lite nöt- eller mandeltoner i många sorters fisk, tror att det är därför det passar så bra.
Ias; ja det måste du!
Åsa; jag vill inte verka övertalande, men det är gott med fisk och nyttigt också! Hos dig på västkusten kan man ju dessutom köpa fisk av riktigt bra kvalitet.
Hälsningar från fröekn Dill