måndag 1 mars 2010

Mellanspel


Jag har en hel del inlägg på gång, men ljus att fotografera i lyser med sin frånvaro. Det har varit en totalmulen helg och samma väder tycks fortsätta framöver.

Så länge får jag bjuda er bloggläsare på marinerad lammentrecot med rödvinssås och sallad med matkorn! (Bilden är ingen storsäljare, men det får ni stå ut med...)

J är inne i en lammätarperiod. I fredags när jag var på 30-årskalas berättade J stolt att han ätit 600 g lammentrecot själv! Och när vi skulle handla söndagsmiddag var lammentrecot det som J helst ville ha. Inte mig emot!

Vi köpte en fin färdigmarinerad bit av gotländskt lamm. J stekte det goda köttet till rosa perfektion.

Jag lagade en rödvissås och tillbehör fick bli en sallad med matkorn. De nya matgrynen har blivit storfavoriter hemma hos oss. De passar bra till lite mer rustika rätter. Extra roligt om de dessutom är odlade i Sverige. Klimatsmart dessutom, och så ska det ju vara numera. Matgrynen suger upp såser på föredömligt sätt och de blir extra goda om man marinerar dem i vinägrett.

Jag tycker inte att det blir gott att värma upp lammkött, men kan garantera att det inte är något som helst fel med att äta några skivor kallt lamm från matlådan.

6 kommentarer:

Erka Perka sa...

Hej, det är väl inget fel på bilden!?! Ser ju supersmarrigt ut. Jag är också inne i en lammperiod. Det är ju så gott! Men håller med, ingen höjdare att värma. Helt plötsligt kommer den där koftasmaken som många är rädda för. Funkar om lammet ligger i en mustig gryta men en stekbit blir verkligen inte bra.

Skogseva sa...

Bilden är bra. Så det så! Det är ju svårt när man inte vill ta till blixt - och det vill man ju inte...
Jag blev lamminspirerad så det får bli till helgen. Jag tycker själv att lammfärs går utanpå allt annat. Där är det definitivt ingen risk för koftbismak.

Systrarna Yster sa...

Lamm är ju så härligt gott! Önskar jag var bättre på att tillaga lamm! Blev lite inspirerad nu av din rätt. Är ju ledig i veckan så kanske vågar man sig på lammstek eller något! :)
Ha en fin kväll!

Hälsningar Carro

Karin / bevemyrs blogg sa...

Jisses vad det där ser gott ut! Sallad med matkorn måste jag absolut testa, vad glad jag blir att inspireras till något nytt i salladsväg!!:) Hälsar Karin

Fröken Dill sa...

Erika, tack! Smak av kofta går bort, men lammgryta verkar gå att värma och konstigt nog även lammfärsbiffar. Det måste vara något kemiskt...
Eva, tack! Det är så trist när man har riktigt vacker mat, men inget ljus att fota i...
Carro, lamm är toppen och inte svårt alls!
Karin; de här nya matkornen är fantastiska. Jag tänker på alla svenska åkrar med spannmål- De kanske kan bli fler om vi väljer matkorn istället för ris och pasta. Annars håller stora delar av sverige på att växa igen med granskog och det är ju lite trist.
Hälsar fröken Dill

Yasemin sa...

Jag som tyckte att bilden var jättefin. Så när du skrev att den var dålig titta jag igen. Men nej den är fin.
Jag älskar också lamm. Åt indiskt lamm till lunch idag, så mumsigt.