tisdag 9 mars 2010

Minnen från middagsklubben – Röding med jemtsås


När jag var singel var en av de absolut tråkigaste sakerna att äta middag själv. Många, många gånger bjöd jag hem mig själv till mina föräldrar. Tack för att jag fick komma, mamma och pappa! Ett annat knep var att åka hem till kompisar och laga mat åt både dem och mig själv. Det var ett uppskattat, men lite svåradministrerat tilltag. ( Det gällde att passa in tillfället mellan kompisarnas barns sjukdomar, besök av svärmor, fotbollsträningar, jobbstresser, resor mm mm…).

De bästa singelmiddagarna var när jag och min kompis L hade middagsklubb. Vi bestämde datum och lagade middag ihop, antingen hemma hos henne eller hos mig. Gäster var också välkomna. Den absolut godast rätten vi lagade i middagsklubben var röding med jemtsås. L hade fått både firren och receptet från sin mamma. Eftersom jag avskyr messmör var jag till en början rätt skeptisk. Döm min förvåning när den lilla mängden messmör verkligen höjde såsen till skyarna! Röding är en fantastiskt fin fisk och den här såsen matchar den verkligen perfekt!

Röding med jemtsås (4 port)
1 stor eller 2 små rödingar
Vetemjöl
Salt och vitpeppar
Smör
4 msk hackad gul lök
4 msk finklippt gräslök
3-4 dl vispgrädde
1 1/2 msk klippt dill
2 msk messmör

Sås: Fräs löken genomskinlig i smör. Tillsätt grädden och låt koka ihop något. Låt messmöret smälta ut i såsen och blanda i gräslök och dill. Smaka av med salt.

Vänd fisken i vetemjöl blandat med salt och vitpeppar. Skaka av överflödigt smör och stek fisken i smör på rätt svag värme. Servera med kokta småpotatisar.

6 kommentarer:

Julia sa...

Tack för ditt tips på lamm, det blir att handla portvin för min del!

Erka Perka sa...

Skojjigt med messmör. Blir sugen på att prova.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Så här lagar jag också röding, det blir så gott med messmöret i såsen.

Glada hälsningar från Jämtland

Kryddburken sa...

Så gott!! Röding är min favorit! Jemtsåsen måste jag prova fast jag inte är riktigt förtjust i messmör så tycker jag den lät spännande! Hoppas allt är bra med dig. Hälsningar från Ön...

Lena sa...

Röding är ju väldigt gott och med den såsen låter det extra spännande!
Hoppas vi fiskar upp en röding i sommar när vi campar, jag och sambon! Får ta jämtsåsreceptet med mig :)

Fröken Dill sa...

Varsågod Julia, hoppas det blir gott!
Erika; det smakar faktiskt vekligen mycket godare än det låter.
Birgitta; antar att idéen kommer från Jämtland. Bra idé!
Kryddburken; absolut värt att testa även om man svårogillar messmör. Frågan är bara vad man gör med resten av förpackningen?
Lena; egenfiska röding låter helt otroligt!
Hälsningar från fröken Dill