Luncherna hemma hos mormor och morfar i Ekhagen var lite enklare i jämförelse med middagarna. Oftast serverades husmanskost, någon soppa eller stuvning. Det kunde vara paltbröd med fläsk och vit sås, kåldolmar, kroppkakor (mormor var ju småländska), stekt salt sill med korintsås, fläsk med löksås, wallenbergare, oxsvanssoppa eller omelett med svampstuvning.
Vardagsmaten och därmed luncherna lagades alltid av mormor. Hon var inte bara uppväxt på en stor gård utan hade också gått i hushållsskola och var därför mycket duktig på att ta hand om råvaror och laga mat med fokus på husmanskost. Många av de rätter som åts skulle jag inte vilja ha över huvud taget, men jag tror ändå att mormor lagade dem helt fantastiskt.
Vardagsmaten och därmed luncherna lagades alltid av mormor. Hon var inte bara uppväxt på en stor gård utan hade också gått i hushållsskola och var därför mycket duktig på att ta hand om råvaror och laga mat med fokus på husmanskost. Många av de rätter som åts skulle jag inte vilja ha över huvud taget, men jag tror ändå att mormor lagade dem helt fantastiskt.
Till skillnad från mig gillar J husmanskost. Till söndagslunch gjorde jag honom helt lycklig genom att premiärlaga småländska kroppkakor.
Småländska kroppkakor, ca 16 stycken
1 kg potatis av sorten King Edward
2 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk socker
2-3 dl vetemjöl
Vitpeppar
300 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
Svartpeppar, kryddpeppar och några få nejlikor
Rårörda lingon
Smör
Koka potatisen mjuk och skala medan den ännu är ljummen. Låt ligga i kylskåp tills den blir kall, helst över natten.
Finhacka den gula löken och stek i smör. Finhacka sidfläsket och stek även detta. Låt det mesta fettet rinna av. Blanda med lök och nymalen nejlika, svart- och kryddpeppar. Smaka av och justera kryddningen som du vill ha den.
Pressa potatisen. Vispa ihop äggen och rör ner i potatispresset. Blanda i salt och socker och dra några tag med vitpepparkvarnen över degen. Rör i mjöl, lite i taget och spara minst 1/2 dl till utbaket. Det ska vara en ganska lös deg.
Dela upp degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll, tryck ner en fördjupning, lägg i fyllning och återförslut. Rulla kroppkankan i lite mjöl så klibbar den inte.
Koka upp en stor kastrull med vatten och 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp och lägg ner ca 5 kroppkakor i taget. När kroppkakorna flyter upp ska de koka i 5 minuter. Ta upp med hålslev. Servera varma med skirat smör och rårörda lingon. Om det blir kroppkakor över blir de goda att steka.
Även om kroppkakor inte är något jag direkt längtar efter blev de faktiskt väldigt goda. Kanske kommer även jag kunna bli en husmanskostentusiast med lite träning?
6 kommentarer:
Mums vad gott det låter! Var motståndare till att ens smaka något med ett så vidrigt namn (kropp låter som lik i mina öron), men när jag väl smakade fastnade jag för den härliga husmanssmaken. Vill förstås gärna steka mina ganska hårt redan första gången. Ditt recept får provas till lunch en av mina "hemmadagar" den här veckan. Tack!
Du har alltså lagat till så kallade (åtminstone på Öland) "fina" kroppkakor, till skillnad från "grova" som görs på råriven potatis. Trots att jag bodde många år först på Öland och sedan i Kalmar lärde jag mig aldrig att uppskatta vare sig fina eller grova kroppkakor. Jag lärde mig däremot mycket om hur, när och var man äter dem. Kokta, skivade kalla, stekta hela, stekta i halvor och STUVADE! Om man skulle tråna efter stuvade kroppkakor skär man dem i bitar, steker bitarna i smör och häller på grädde eller gräddmjölk. Av naturen stuvar de sig själv! Jag trånade aldrig...
Min gamla mamma fick, när hon gick en bokbindarkurs, uppleva att de övriga deltagarna till fikat hade med sig "fina" kroppkakor som tilltugg till kaffet i stället för kakor. Mamma rös.
På Öland och i Kalmar finns kroppkaksstillverkningsställen där man kan tillfredsställa sin längtan efter de grå klumparna... Märkligt nog har jag de senaste månaderna funderat på om jag skulle testa det där med att laga egna kroppkakor.
Trots allt..
Du är på god väg att börja uppskatta Husman tror jag ;)
Det finns mycket gott att välja bland. Dina kroppkakor ser väldigt goda ut.
Härligt att se att vår fina gamla mat sprids både här och där nu.
Och jag i min tur helt lycklig bara av att se kroppkakorna. Jag vill också ha!
Håller med Tina. Åh, jag vill också ha! Såå gott.
Mimmi; det var väl därför man vägrade smaka som barn KROPPkakor låter som urk.
Eva; vi brukar äta den Öländska varianten när vi är på Öland på somrarna. Jag tycker inte att skillnaden är så stor. Fast lika stor kroppkakeentusiast dom de infödda kommer jag aldrig att bli. Stuvade - blä!
Birgitta; jag ska i alla fall testa det som verkar hyfsat gott!
tina och Remsan; ja, det var inte så dumt fast nästa gång gör jag nog också några fyllda med rökt lax...
Planerar fröken Dill
Skicka en kommentar