tisdag 30 mars 2010

Lergrytekyckling


De ekologiska kycklingarna från Bosarp är verkligen goda. Saftiga med mycket smak. Ett bra sätt att tillaga kyckling är att använda lergryta. Glöm inte att blötlägga lergrytan 1 timme innan tillagningen.

Lergrytekyckling med citron och cidersås
valfria rotfrukter och grönsaker: Broccoli, lök, purjo, potatis, morötter, paslsernacka rotselleri
1 Bosarpkyckling styckad i delar
smör
hackad färsk timjan och rosmarin
1/2 citron
salt och svartpeppar
vitlöksklyfta
torr cider från systembolaget
kycklingfond
idealmjöl

Skala och ansa grönsaker och rotsaker. Skär i rätt stora bitar och lägg i botten på lergrytan. Salta och peppra.

Mosa smör med färska örter, riven vitlök och rivet skal från citron, salta och peppra. Fördela smöret under skinnet på kycklingbitarna. Bryn kycklingbitarna i en stekpanna så att de får färg. Lägg dem sedan i lergrytan tillsammans med den halva citronen. Sätt på lock, ställ in i kall ugn med termostaten på 200 grader. Efter ca 1 timme och 20 minuter var vår kyckling färdig.

Ta upp kycklingbitar, grönsaker och rotsaker och häll spadet som bildats i lergrytan i en kastrull. Häll på cider, ev lite vatten och koncentrerad kycklingfond. Koka ihop några minuter, smaka av, red med idealmjöl och koka ytterligare några minuter. Servera kycklingen med grönsaker och rotsaker och cidersåsen därtill.

12 kommentarer:

Mikkan sa...

Åh, lergrytemat är helt ljuvligt, saknar min gryta massor! Den står i Göteborg och bara väntar på mig. :)

Lena sa...

Det är något sådan jag tänkte laga i min gryta! Synd att vi inte har Bosarp-kycklingar här.
Tack för inspirationen! :)

/Lena

Mamma Mimmi sa...

Låter supergott med cider! Jag har också gett mammas gamla lergryta en andra chans och det är verkligen sant att kycklingen blir så mycket saftigare...och så gollar jag idén med att det köter sig själv i ugnen - bara lite tråkigare att diska lergrytan...

Husmodern sa...

Mmmm, jag marinerar min i soya, smör, vitlök och sherry, också gott!

Skogseva sa...

Måste köpa en ny lergryta. Nackdelen med dem är att vid minsta lilla vanskötsel blir de ganska oaptitliga..
Vi har tillgång till närproducerad tupp så jag måste nog övertala maken som är lite tveksam till lergrytan ur hygienhänseende. Det blir ju faktiskt väldigt gott...

Erka Perka sa...

jag måste verkligen införskaffa en lergryta-

Remsan sa...

Jag älskar min (hrm... min mammas) lergryta. Maten sköter sig själv och blir dessutom så god. Skogseva, det där med hygienaspekten på lergryta förstår inte jag. Allt kokar ju i grytan.

Fröken Dill sa...

Mikkan; den är värd att hämta!
Lena; fungerar med vanliga kycklingar också, även om de från Bosarp är lätt vanebildande.
Mimmi; den tillagas ju varsamt i sitt eget spad, helt enkelt.
Husmodern; den smaksättningen blir det nästa gång!
Eva; vet vad du menar, men det är lätt att hygienisera grytan genom att först diska ur den noga, sedan ställa in öppen i kall ugn som värms upp rejält. Sätt på fläkten för det kommer lukta när det grytan är inpyrd med går upp i rök.
Erika, de är inte alls dumma, lergrytorna.
Remsan; håller med om man vid behov rengör den enligt ovan!
Hälsningar från fröken Dill

Red Scream sa...

Kul med lergryta! Kom att tänka på att det finns ett gammalt Tore Wretmanrecept med hermetiskt insluten kyckling, du gör en mjöldeg som du använder för att innesluta allt och så in i ugnen... ska prova! :-)

Lena sa...

Klart det funkar med vanlig kyckling men jag förstår att Bosarp är ovanligt god! Har kollat och upptäckt att den finns på Coop i Borlänge. Nu gäller det att fjäska för smabon som befinner sig där två dagar i veckan ;)

Kram och GLAD PÅSK!

Mårtenssons kök sa...

Lergryta är det perfekta sättet att laga mat, vi använder vår ganska ofta. Vi gör en Mexikansk gryta på högrev som är jättegod.

Fröken Dill sa...

Red Scream; jag har en bok med det Wretman-receptet, men har aldrig testat själv. Måste göras!
Lena; man blir lätt beroende av eko-kycklingarna...
Håkan och Anki; Det lät spännande. Jag hoppas få köpa 1/4 ko från bonden på landet under våren och då ska jag definitivt testa högrev i lergryta.
Hälsar fråken Dill