fredag 5 mars 2010

Wok revival


Och så kom ljuset att fotografera i, men samtidigt fick jag såklart tokmycket att göra på jobbet. Det har varit helt galet, jobb dag och natt.

Tack och lov har det lugnat ner sig lite nu och här kommer dagens inlägg:

Man wokar för lite nuförtiden! Den gamla 1990-talstrenden är värd att få sin revival. Allra bäst är det att woka utomhus på en kraftig gasdriven wokbrännare, men med lite knep kan även en elspis producera acceptabla wokar. Om du inte har en wokpanna som är platt i botten rekommenderar jag en bra järnstekpanna. Woken eller stekpannan hettas upp tills den blir tokvarm, sedan hälls oljan i och det man vill woka körs i flera mindre omgångar så att pannan hela tiden håller sig riktigt het. Grönsakerna ska INTE bli genomstekta. De ska nästan grillas lite på utsidan, men fortfarande vara krispiga inuti.

Köttet kan vara kyckling, biff eller fläsk. Jag marinerar i halvtorr sherry, sesamolja, soya, riven vitlök och färsk ingefära. Woka grönsakerna först och avsluta med köttet. När detta börjar bli färdigt häll tillbaka marinaden i woken tillsammans med ostronsås och sweet chilisås. Smaka av med salt, peppar och lite buljongpulver om du vill ha det mustigare. Vill du ha en ”såsigare” wok kan du tillsätta vatten.

Till sist tillsätts de krispiga grönsakerna och allt får bli varmt.

Till woken kan man servera jasminris, men jag tycker nästan det blir ännu godare att istället blanda nudlar i woken. Välj äggnudlar som lämpar sig att woka. Tillaga dem mycket al dente och woka helt snabbt.

När jag var liten lagade min mamma något som gick under benämningen ”kinesiskt”. Det var väldigt spännande eftersom vi åt den i kinesiska skålar med pinnar. "Kinesiskt" var lite likt min wok och mamma serverade det med skållade rostade mandlar. Jag tror att dessa skulle fungera fint också till de flesta wokrätter.

J:s bror P, gör också väldigt goda woker, men han brukar smaksätta på annat sätt, kanske med kokosmjölk och thailändsk currypasta? Hur gör ni läsare era wokar?


Skiss på ingredienser till fröken Dills torsdagswok

Kycklinglårfilé i strimor
Röd paprika
Purjolök
Röd lök
Squash
Färska sockerärtor
Morot
Broccoli
Vitlök
Färsk ingefära
Halvtorr sherry
Soya
Sesamolja
Ostronsås
Sweet chilisås
(Buljongpulver)
Salt och peppar

Tillaga enligt ovan och glöm inte att ingredienserna kan varieras i det oändliga!

3 kommentarer:

Martina sa...

Vi har wokat idag, det blev en lövbiffswok! Mycket smarrigt!

Mikaela Mars sa...

Jag är med dig, wokpepp åt folket! Lite ostronsås, lite chili, sugarsnaps, purjo och biff så är man hemma. Mer behövs inte, snabbaste godaste maten!

Åsa sa...

Jag har en wok som jag aldrig packat upp och använt. Däremot gör jag väl mer eller mindre dagligen någon typ av "wok" i en vanlig stekpanna. Skivar/strimlar grönsaker och fräser i olivolja. Klart. Ofta med kokt fullkornspasta. Men till en riktig wok föredrar jag också nudlar. Kokade och sedan spolade i iskallt vatten för att blandas i precis på slutet med de wokade grönsakerna. Och så lite silkestofu och rostade sesamfrön på toppen.