torsdag 18 mars 2010

Jorden runt på 80 restaurangbesök


Som gäst har jag fått äran att delta på ett hörn i ett kul projekt. J:s fina arbetskompisar har bestämt sig för att äta sig genom världen utan att lämna Stockholm. Takten är ungefär ett restaurangbesök i månaden så det kommer nog att ta sin lilla tid. Jag tycker det är ett verkligt kul projekt! Det finns såå många spännande och ofta dessutom riktigt prisvärda krogar här i stan.

Hittills har ett par länder "besökts". Jag har varit med när gänget var i Belgien och Thailand.

I februari besökte vi Belgien i form av Duvel Cafe på Vasagatan 50. Trots att miljön var trevlig och belgiska öler alltid är goda kan jag absolut inte rekommendera stället. Alldeles för hög prisnivå för högst medioker mat. Mina musslor var knappt, nej förresten INTE godkända, jag kunde lagat dem tusen gånger bättre själv. Musslor och belgisk öl avnjuts förslagsvis istället på Belgo Bar eller Akkurat.

Men skam den som ger sig. Thailand var resmålet häromdagen. Thailändsk mat med härlig chilihetta, syra från tamarind och lime, mild kokosmjölk och pikant färsk koriander har ju nästan blivit "den nya husmanskosten" med alla thaikiosker som växer upp som svampar ur jorden. För tisdagens besök övervägdes Koh Phangan, men eftersom vi var ett sällskap på sju personer fungerade inte ett ställe där man inte kan boka bord. Vi fick skippa de härligt kitschiga djungelljuden till förmån för mycket prisvärda Thailändska Tigern på trista adressen Hornsgatan 126. Maten var toppen och verkligen inte dyr. Jag njöt av en illstark tom yum-soppa med räkor följd av en mildare phad thai med kyckling. Alla var mer än nöjda med maten och av den raggning på thailändskor som ryktena säger ska bedrivas på stället såg vi inget denna tisdagskväll. Vi hade en verkligt kul stund där det pratades om allt från skolvärldens mysterier till reseminnen från Asien.
Resten av gänget har även "beökt" Persien i form av Kharazmi på Dalagatan 44. Från detta besök rapporterar J att han åt lamm, Kababe barre, grillad lammfilé som var något av det godaste han någonsin ätit.


Nästa "resa" går till Etiopien. Mitt föslag var Abbyssinia i Vasastan som jag har god erfarenhet av, men numera finns ju även ett Abbyssinia på söder och kanske någon mer etiopisk restaurang. Har ni läsare några erfarenheter?

11 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Gud vilken trevlig idé! God tur!

Anonym sa...

Goja Fasika på Ringvägen 161 är ett mysigt alternativ om du är på jakt efter en bra etioper.
Hälsningar Anna

Frida sa...

Åh som jag önskar att jag också hade ett kompisgäng som ville ägna sig åt sådan projekt. Tyvärr så uppvisar mina jämnåriga inte alls samma entusiasm över kulinariska äventyr...jag skulle väl på sin höjd få med dem jorden runt på 80 coctails dårå. Hmm..undra vad Etiopien skulle bidra med där?

Skogseva sa...

Ja, ja, ni lyckligt lottade storstadsbarn! En sådan jordenruntmatresa hade varit snabbt avklarad i vår lilla by. Ett enda land är representerat - det som tillverkar pizzor.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vilken härlig matresa. Ska bli intressant att följa med, även om det tar tid. Vem har bråttom när det gäller att njuta av god mat?

Remsan sa...

En sån trevlig idé. I vår lilla stad (Kalmar) har vi rätt gott om restauranger, men varför måste alla ha samma mat... En kollega är med i ett gäng av 3 par som fixar middagar hemma med tema "olika länder", med mat, dryck och quiz.

Erka Perka sa...

Verkligen trevlig idé. Jag har också ätit på Abessynia, god men lite märklig mat. Speciellt den där "pannkakan" var skum ... fast jag gillade den :-)

Fröken Dill sa...

Mamma Mimmi; visst är det en kul idé?
Anna; tack för tips, jag vill jättegärna testa något nytt ställe!
Frida, lugn, det kommer! Så länge får du nöja dig med Singapore Sling, Manhattan, Cuba Libre o s v.
Eva; absolut en fördel med att bo i storstad, men ofta en fördel som man inte utnyttjar. Tur att det finns folk som tar initiativ!
Birgitta; förväntan är halva nöjet.
Remsan; det är också min erfarenhet när jag hälsar på mina föräldrar som är "sommar-kalmariter". Trist, hoppas det snart öppnar något mer spännade ställe.
Erika; jag har en kompis som hatar, ja faktiskt HATAR den etiopiska pannkanan. "Sur disktrasa" fräste hon när vi besökte ett underbart etiopiskt ställe i London. Själv är jag väldigt förtjust i den disktrasan.
Hälsar fröken Dill

Åsa sa...

Nämen du, vilket kul projekt! Åh, nu blev jag sugen på det. Kanske skulle man göra ett försök här i Göteborg...

Kommer de dokumentera projektet på något sätt? En särskild blogg kanske :-) Låter verkligen kul.

Trevlig resa önskar jag dig!

Fröken Dill sa...

I Göteborg borde man definitivt kunna göra något liknande!
Jag tror att det kommer att bli spridda inlägg i denna blogg om projektet. Fast det roligaste vore ju om initiativtagarna startade en blogg. Jag är ju bara med på ett hörn av projektet och man kan ju tänka sig att det finns tillfällen då J:s arbetsgäng kanske helst träffas själva...
Funderar fröken Dill

Anonym sa...

Väldigt trevlig idé. Undrar hur många länder Malmö håller för. Tål att undersökas!