lördag 18 april 2009

Piråååger


Jag har ju helt glömt bort att blogga om piroger. Min mamma brukar baka piroger efter ett väldigt bra recept. Resultatet är både saftigt, mustigt och lite chilistarkt. Pirogerna lämpar sig utmärkt som utflyktsmat på picknicken eller varför inte ha med dem som ett första, färdigt mål när man kommer ut till sommarhuset? De kan ätas kalla eller värmas en stund i ugnen. Vill man ha någonting till så fungerar en soppa eller sallad finfint. Pirogerna går också bra att frysa och är perfekta att ha på lut i frysen om hungern skulle komma snabbt.

Kul det här med piroger förresten, olika kulturer verkar ha sina egna varianter. Vid lunchbordet på jobbet för några veckor sedan åt H med finskt påbrå sin mammas piroger med smält smör och hackat ägg till lunch medan C åt SIN colombianska mammas sydamerikanska empenadas.

"Mammas" piroger
100 g smör
2 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 7 dl vetemjöl
350 g köttfärs
3 lökar
1 paprika
1 klyfta vitlök
3 msk tomatpuré
Ca 15 oliver
2 msk chilipulver
Peppar
Oregano
Cayennepeppar

Fräs hackad lök, paprika och vitlök i en stekpanna. Bryn färsen och blanda med lökhacket. Tillsätt tomatpuré, hackade oliver och smaka av med kryddorna.

Smält smöret. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke. Häll på degspadet, tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Knåda degen och kavla ut på mjölat bakbord. Ta ut 16 rundlar. Fördela fyllningen på rundlarna och vik ihop. Nyp ihop skarvarna och gaffla dem. Jäs på plåt Ca 20 min. Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Om man vill kan man pensal pirogerna med ägg innan de gräddas och en strössla dem med sesamfrön.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Det där pirogreceptet lät riktigt gott, det måste jag testa nån gång. Perfekt utflyktsmat ju.

Fröken Dill sa...

Det är snudd på att pirogerna är FÖR goda. Jag lämnade ett gäng i frysen hos J och nu tror jag inte det finns någon kvar! Dags att baka en ny omgång.

Hälsar fröken Dill