söndag 27 december 2009

Julklapp till oss själva - OSTAR


I julklapp till oss själva köpte vi tre perfekt mogna ostar med tillhörande drycker. Vi har tullat lite hela julen, men först igår var vi tillräckligt hungriga för den riktiga provningen.

Ostarna var en riktigt lagrad gryère, en St Agur och en Morbier. Dryckerna var Tommasi Amarone, sauternevinet Chateau Grillon och portvinet Grådask.

Gryèreosten var nog min favorit i den här provningen. "This is my favourite" så fransmannen som sålde den till oss på bruten engelska och han hade helt rätt. Amaronevin är ett mycket uppskattat vin här hemma, men inte helt lätt att kombinera med ost. Jag tycker att denna kombo fungerade fint. Ostens nötiga sälta som mötte det intensiva, nästan russinsmakande vinet.

St Agur är alltid en god ost och just denna var dessutom av mycket god kvalitet. Blåmögelostar ska ju pola bra med sauternevin och visst fungerade detta, även om jag nästan tycker att sauterner (i alla fall denna) är lite FÖR söta.

Morbier är en ost som jag började älska när jag köpt den i alldeles perfekt lagrad form från ostaffären i Strägnäs. Mourbier säljs lite överallt, men den är sällan tillräckligt lagrad och smakar då lite menlöst. Nu hade vi fått tag på en rikigt fin bit och den åts till många ostars vän, det hederliga portvinet Grådask.

Mums, vilken julklapp!!!!

Om ni vill läsa mer om ost rekommenderar jag Sofias blogg.



11 kommentarer:

Martina sa...

Det låter riktigt gott med ost och vinprovning! God fortsättning...

Elin sa...

jag ar lojligt fortjust i gradask!

halsningar fran england!

Chezsofia sa...

Vilken underbar julklapp! Helt i min smak ;-)

Jag kan tänka mig att guyere och amarone var en bra kombo!
Vi har också testat sautern till grönmögelostar några gånger men jag håller med dig att den är lite för söt nästan. Till kraftiga grönmögelostar så krävs lite mer "stick" i vinet skulle jag säga. Då gör sig portvin oftast bättre.

Morbier är en underbar ost när den är vällagrad. Jag kan rekommendera zinfandelvin till. Nu blir jag sugen på ost!

Remsan sa...

Vi gjorde precis likadant! Det är så gott att prova olika ostar med olika sorters dryck.

Mikkan sa...

Morbier är ju riktigt trevligt! God prövning önskas! :)

anne sa...

Härligt med goda ostar! Jag köpte lummelundagrottosten (minns inte exakt vad den hette men du vet kanske vilken det är?) i Visby och dumma som vi var så småsmuttade vi bara på den första gången för den var ju så förtvivlat dyr, och sedan fick den bara självdö i kylen. Rena helgerånet, men är man dum så får gommen (eller plånboken) lida...

Erka Perka sa...

Mmm, vad gott. Tre favoriter. Passade inte gruyèren också till sauternen? God fortsättning!

Unknown sa...

Hoppas att du har haft en lugn & skön julhelg och god fortsättning. Jag är barnsligt förtjust i gruyere med champagne till.

Nässelblom och choklad sa...

God fortsättning! Vilken trevlig present; ost och vin är så gott! Gillar dock inga typer av mögelostar, men för övrigt är ost något jag gärna äter mycket av. Kul att testa på det här sättet.

Ia sa...

Julklapparna till sig själv brukar vara de bästa julklapparna! St Agur ät verkligen min favorit!
Trevlig kväll!

Fröken Dill sa...

Martina;detsamma!
Elin; det är verkligen ett av de bästa starkvinerna! Härligt med jul i England.
Sofia; portvin är en favorit till många ostar. Zinfandel blir det nästa gång jag får tag på fin Morbier!
Remsan; ost och vin ÄR livet.
Mikaela; en bra lagrad Morbier är toppen(tyvärr svår att få tag på)
anne; lummelundagrottost låter spännande. Minns hur häftigt det var att besöka den berömda grottan som barn!
Erika; helt rätt, gryere och sauterne, yes!!!
Kristin; låt toppen, men lagom till nyårsbubblet har jag gofflat i mig den sista smulan ost.
Hälsar fröken Dill