söndag 21 mars 2010

Matminnen från Istanbul



Mina arbetskompisar C och V reste till Istanbul. Lyckliga dem!

Jag har underbara matminnen från staden. Var där för några år sedan på en studieresa. Även om det var lite jobbigt att gruppen; sju blonda, unga svenskor trots långärmade, långbenta kläder drabbades av en del oönskad uppmärksamhet var ändå helhetsintrycket av staden positivt. Så vackert och spännande, för att inte tala om maten.

Det bästa var nästan att äta sig mätt på mezes. På restaurangerna brukade hovmästaren komma ut med stora brickor och sedan var det bara att peka på dem man ville ha.

Här kommer min egen tolkning på en mezebuffet:

Likya
Jag hittade inget recept på den goda röran, men så här gjorde jag: Grovhacka skalad morot. Stek bitarna i olivolja. Låt svalna och blanda med turkisk yoghurt, hackad dill, riven vitlök, salt och peppar.

Lammfärsspett
Blanda lammfärs med riven gul lök och finhackad persilja. Krydda med spiskummin, chiliflakes, lite riven vitlök, pressad citron, salt och peppar. Sätt färsen på spett och grilla eller stek.

Vinbladsdolmar
Här i Gröndal finns en deli som säljer de godaste vinbladsdolmar man kan tänka sig, så dem gör jag inte själv.
Fetaoströra
Mosa fetaost med yoghurt. Blanda i finhackad färsk mynta. salta och peppra och slå i en skvätt olivolja.

Stark tomatröra (receptet kommer från boken Meze maritime av Camilla Thulin och Uluc Telmen)
3 tomater
1/2 hackad rödlök
2 vitlöksklyftor
1/2 knippe bladpersilja
Chiliflakes (2 tsk säger receptet, men så tuff är inte jag)
2 msk paprikapuré (jag tog ajvar relish)
1 msk tumatpuré
4 msk olivolja
Salt

Kör tomater, rödlök, vitlök, persilja och chili i en mixer. Lägg röran i en sil och låt rinna av.

Blanda röran med puréer och olja. Smaksätt med salt. Låt stå och dra minst en timme för att få fram smakerna.

Imam Bayildi

Phyllodegsfingrar med spenat och fetaost

Stek bladspenat, färsk eller fryst i smör. Smula i fetaost, pressa över lite citronsaft, salta och peppra. Smält en klick smör. Ta fram phyllodegen. Förvara under fuktad handduk. Klipp degen ca 15 cm kvadrater. Pensla arken med smör och lägg ca 4 st på varandra. Lägg på fyllningen som en sträng och rulla ihop till snygga "fingrar". Grädda i ugn, 200 grader, ca 15 minuter.

6 kommentarer:

Skogseva sa...

Jag hamnade i nostalgiska matdrömmar när jag läste ditt inlägg. Inte från Istanbul men väl från en plats strax söder om Aten där vi åt fantastiska mezes som lagades till och serverades oss på en terrass högt över havet med den underbaraste utsikt. Särskilt minns jag små friterade spenat/fetaostknyten som var gudomliga. Och deras oliver. Och friterad zucchini. Mmmmm...

Frida sa...

Meze är en av mina absoluta favoriter. När vi vill lyxa till det lite här i stugan så beställer vi hem från Beirut Café. Hoummus och Baba Ganough är annars så långt jag har kommit på hemmagjorda meze-rätter. Men efter dina bilder får jag nog ta och bredda min repetoar!

yasemin sa...

Ditt recept på Likya stämmer. Däremot visste jag inte att det kallades så, måste va ngt turistnamn det har satt på den :) Kul att du gillar Istanbul. :)

Anonym sa...

Men gudars så gott det låter. Kanske blir att laga plockmat i helgen - fast det tar ju lite tid med så många olika rätter.

Anna B sa...

Jättefina recept, tack ska du ha! Tänkte göra vindolmar på blad från vinrankan i somras, men det blev aldrig av. Får ta nya tag, snart spricker knopparna.

Fröken Dill sa...

Eva; det låter hur gott och trevligt som helst!
Frida; nu var det ett bra tag sedan jag besökte Beirut café (en möhippa och paret i fråga har nu redan två barn..), men då var det verkligen riktigt, riktigt bra. Går gärna dit igen!
Yasemin; härligt med en riktig expert på mezes!!!
Kumminosten; man behöver ju inte göra så många åt gången och vissa saker typ oliver köps ju färdiga
Anna; vad harligt med vinplantan. Då finns hopp om vår!
Tror fröken Dill