onsdag 29 februari 2012
Tomater, tomater!
Ännu har alla inte hunnit komma ner i jorden, men nu är årets tomatsorter utvalda:
Cheerio - ful planta som jag tjuvar och binder upp trots att den anses vara en busktomat, är alltid tidigast, otroligt tålig för kallare väder, frisk, syrlig smak.
Garderner`s Delight - trotjänaren bland cocktailtomater, lååånga friska klasar
Black Sweet Cherry - en fantastisk god cocktailtomat, med brunsvart skal och underbar, nästan grön färg på tomatköttet
Dansk Export - en lättodlad normalstor tomat som brukar bli bra även utan växthus, lite väl tjockt skal, men det uppvägs av tåligheten vid frilandsodling
Gelbe Dattelwein - min mammas favorit, enorma klasar med söta, saftiga, droppformade ljusgula tomater
Sweet 100 (den variant som inte är en F1-hybrid) - mängder med extremt söta, små, röda tomater
Yellow pearshaped - även dessa gula droppformade, men mörkare i färgen och mer köttiga
Ruthje - mångas favorit och anmärkningsvärt god
Mei Wei - förra årets nya favorit, den enda tomaten man behöver odla enligt Runåbergs fröer!
Green Grape - oslagbart god och vacker, nästan självlysande gulgrön färg
Olivade - liten plommontomat, en av få F1-hybrider jag brukar odla, mångas smakfavorit
Principe Borghese - sorten som ska torkas för vinterns behov
St Pierre - fransk gourmettomat som jag inte har odlat på några år, men blev sugen på att testa igen efter att ha fått den rekommenderad från flera håll
Malinowe - en polsk stor, blåröd bifftomat, har jag fått rekommenderad som smakfavorit från en annan tomatodlarentusiast. Troligen svår utan växthus, men skam den som ger sig!
Green Zebra - grön och strimmig, lite syrlig, god smak
Isis Candy - goda och snygga, guldgula med oregelbundna röda fläckar
Piennolo - lär egentligen inte vara en speciell sort, utan mer ett sätt att behandla vissa små, tjockskaliga sorter. Spännande och kommer förhoppningsvis ge tillgång på tomater sent på säsongen!
De fyra första sorterna satte jag redan tidigare som ett experiment på om jag kan få mogna tomater redan i början av juli. De är omplanterade och lever ett bra liv under lysrör i fönstergarderoben. Resten av fröerna kommer förhoppningsvis i jorden i slutet på veckan. I år har jag som vanligt valt liiite för många sorter. Det brukar ändå vara några som misslyckas, så jag tror att plantorna bör gå att knöka in vid min södervägg på landet. Planen är också att skaffa ett eller två exemplar av "Earth box", förra årets nyupptäckt, som fungerade helt fantastiskt både på J:s balkong och i syrrans växthus. Syrrans tomater i Eart boxen blev nästan löjligt kraftiga jämfört med de plantor som växte i odlingshinkar.
Jag saknar fortfarande fröer till tomatsorten Orange Bourgoin. Någon som vill byta? Undrar också om någon har tips på riktigt gourmetgoda busktomater. Har testat några; Vilma, Tiny Tom, Tumbeling Tom och några fler, men inte blivit riktigt nöjd med smaken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Vad gjorde jag utan tomater... Jag älskar tomater! Och vill så gärna ha mina egna på landet. Jag ska följa dina inlägg om tomater och kanske rentav prova någon av alla dina sorter även om det mest är grekiska för mig. Frilandsodling liksom, vad betyder det :-)
Lycka till med odlingen. Du verkar ha grymt gröna fingrar!
Jag återkommer i kväll med vilka som är mina favo-tomater... när jag har bättre tid:-)
En annan sak, kan inte du ta bort ordkontrollen? den är svår att läsa nuförtiden och gör att många struntar i att ge sin åsikt...
Tomater i all ära men jag såg hos Matderiven att du brukar odla physalis, tell me all about it!
Ah, underbart! Älskar tomater! Är det för sent att så nu?
... jag har frön till Orange Bourgain eller rättare sagt Bourgoin ...för när jag skulle ta fram lite fakta om tomaten Orange Bourgain inför föreläsningen på Stockholms stadsmuseum kunde jag konstatera efter intensiv efterforskning på nätet att namnet Bourgain måste vara en felstavning av Bourgoin, som fortplantat sig genom trådarna och att det alltså handlar om samma tomat.
Monsieur Bourgois från Ile d’Oleron, i Frankrike är alltså fadern till denna skapelse…
Han ville få fram en salladstomat som till storleken var ordinär men smaken skulle vara sjufaldig körsbär och så blev det Orange Bourgoin.
Källa: http://ventmarin.free.fr/passion_tomates/tomates_o/tomates_o.htm
Kontakta mig så löser vi fröproblemet ;)
Alltså, vi blir så avundsjuka på de av er som har egna planteringsmöjligheter. Vilken önskedröm för oss med en minibalkong i norr, inte så mycket som kan odlas där om vi själva också vill få plats på den:)
Inget dåligt tomatsortiment du får tillgång till!
...det finns en hel del som man kan odla på en balkong i norrläge Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal har tips
www.rappne.nu/odlingsbeskrivningar/KRUKODLING.pdf
Oj, det var många sorter och alla låter väldigt spännande. Jag testar en tomat som heter Basinga i år som ska bli aprikosfärgad rätt stor. Busktomat men kan kanske behöva bindas upp. Ska bli spännande att se hur den blir i växthus resp balkong.
Lotta; åh, du har en härlig ny sysselsättning att njuta av. Lektion 1. är enkel - frilandsodling är helt enkelt odling som sker utomhus, inte i växthus alltså.
Bondjäntan; spännande, och tack för tipset, den fåniga ordkontrollen är borta!
Moma; nu finns det inlägg om physalisodling!
Ulf; nej, snarare lite för tidigt, men det brukar gå bra om man tar hjälp av lite extra lysrörsbelysning.
Yvonne; jättekul att både få veta lite om namnet och få tillgång till fröer! Perfekt för min syster hade såklart glömt att ta frö från sin planta förra året...
Mårtenssons; på något konstigt sätt har jag lyckats odla ätbart och för det mesta tomater ända sedan jag flyttade hemifrån. Lånade trädgårdar, hemma hos mamma, en inte alltför nöjd planta på en nordostlig balkong...
Yvonne igen; vilket bra tips!
Elina; vad spännande, den har jag aldrig ens hört talas om!
när det gäller busktomater har du provat green grape och black sea man, som igentligen är en busk men de flesta tjuvar och binder upp den. Detsamma gäller stupice och out door girl
Hör av dig om du är intresserad
Skicka en kommentar