När iskylan håller landet i ett järngrepp känns det rätt att hålla sig inomhus i värmen. Igår passade vi på att äta fondue. Förutom att det är gott så är det också mysigt att samlas runt grytan på den brinnande lågan och trevligt plockigt att spetsa godsaker på funduegafflar, koka i den mustiga buljongen, dippa i salt och nymalen svartpeppar och avnjuta tillsammans med goda såser.
Till fondue brukar jag alltid ha minst två olika sorters kött, t ex utskuren biff och fläskkotlett i fina tärningar. Champinjoner och paprika är också gott att spetsa på gafflarna. Man kan såklart äta potatis till fonduen, men en grönsallad räcker nästan.
Buljongen
1 fonduegryta nästan full med kraftig god grönsaksbuljong
1 dl sherry eller madeira
1/2 gul lök i skivor
1 liten bit ingefära i skivor
Koka buljongen några minuter på spisen innan fonduegrytan ställs på sin låga.
Såser
Basen till mina fonduesåser är hälften gräddfil som fått stå och rinna av sig i ett kaffefilter någon timme och hälften hemgjord majonäs.
"Rosa sås"
Smaksätt basen med finhackad gul lök, Heinz chilisås, tabasco, salt och peppar
Vitlökssås
Smaksätt basen med finhackad gul lök, pressad vitlök, italiensk salladskrydda, salt och peppar
Sås med soltorkade tomater
Mixa basen med soltorkade tomater och basilika, smaka av med salt och peppar
Såser
Basen till mina fonduesåser är hälften gräddfil som fått stå och rinna av sig i ett kaffefilter någon timme och hälften hemgjord majonäs.
"Rosa sås"
Smaksätt basen med finhackad gul lök, Heinz chilisås, tabasco, salt och peppar
Vitlökssås
Smaksätt basen med finhackad gul lök, pressad vitlök, italiensk salladskrydda, salt och peppar
Sås med soltorkade tomater
Mixa basen med soltorkade tomater och basilika, smaka av med salt och peppar
När fonduefesten är slut, glöm inte att spara den goda buljongen!
7 kommentarer:
Fantastiskt gott med fondue! Vi brukar göra med kyckling eller räkor. Supergodis och ett härligt sätt att äta i lugn och ro, socialt ätande. Fin bild och härlig läsning!
Fondue var så otroligt länge sedan jag ätit, det är ju så gott och med alla fantastiska tillbehör som man kan ha till.
Ha en skön söndag/ Jimmie
Jäklarns vad gott. Och praktiskt att alla tillagar vad de själva vill.
Jag gillar konceptet när man sitter länge vid köksbordet, det blir ju så mycket roligare så.
Här bjöds det också på fondue i går, även vår på buljong, så skönt att slippa rökosen från oljefondue. Och buljongen - den är hälld på påse och ligger i frysen och väntar!
Oj, vad gott med fondue! Det var så himla längesedan jag åt det, kan inte ens minnas när. Men nu blev jag riktigt sugen!
Fondue är så himla gott!
Våra barn älskar det så det bruakr vara standard som middagsönskemål vid födelsedagar bland annat.
Vi har aldrig tagit reda på buljongen efteråt, men det är så klart massa goda smaker i den!
Erika; tack, ja fondue blir alltid uppskattat!
Jimmie; vet inte varför grytan får stå och samla damm så länge mellan varven?
Mårtenssons; Oljan var farlig och osade in så förskräckligt, Saknar den inte! Man kan göra fondue inomhus och låtsas att man befinner sig i Alperna!
Helena; kan rekommenderas!
MÅ Gott; ja det är riktig födelsedagsmat för den kalla säsongen!
Skicka en kommentar