lördag 25 februari 2012

Tupp i vin


Nu är det hög tid att laga de sista mustiga grytorna innan det är dags för vårsäsongens krispiga, fräscha mat.

Jag har, konstigt nog, aldrig lagat Coq au vin. Inte heller igår blev det jag som lagade för när jag kom hem rådde redan rena Lutzendimman i lägenheten och J stod vid spisen och stekte perfekt styckade kycklingbitar. Vi har lärt oss hur kyckling ska styckas från Mästerkocken på TV!

Receptet på Coq au vin som J använde var Per Morbergs. Eftersom det var J som lagade följdes instruktionerna noggrant. Rätten blev underbart mustig och god. Den fina ekologiska kycklingen utnyttjades verkligen till fullo tillagad på det här viset.

Jag har bara ett litet förslag, om man ska bjuda på Coq au vin eller använda grytan som fotomodell KAN det vara ett tips att tillsätta någon tesked mörk soya. Ljus kyckling i vinsås blir nämligen lite lilafärgad...


Coq au vin, 6 port

1 stor ekologisk kyckling
1 gul lök
3 små morötter
1 purjolök
3 msk smör
125 g rökt sidfläskeller fin bacon (vi tog Nibble-bacon)
1 flaska oekat rödvin
2 lagerblad
0.5 tsk svartpeppar
1.5 tsk timjan
några kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
Skalet från 1/4 citron
några persiljestjälkar
10 schalottenlökar
300 g champinjoner, färska
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja till garnering

Skölj och stycka kycklingen. Skär fläsket i strimlor.

Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken.

Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta.

Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar.

Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15 minuter. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten.

Borsta svampen. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.

Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.

Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter.

Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Vi avnjöt vår gryta med basmatiris.

6 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Mycket gott i den grytan! Vilken lyx att komma hem och den redan är på gång... Det är lite skämmigt att erkänna men jag har fortfarande inte till denna dag styckat en kyckling...

Får väl plocka fram en hederlig gammal kokbok med steg-för-steg-instruktioner och lära mig jag med.

Ha en fin lördag!

Lina sa...

Det såg riktigt gott ut!

Mårtenssons kök sa...

Ja, snart är grytetiderna över på ett tag känns det som, lite blandade känslor inför det. Men de ljusare tiderna bjuder på godsaker de också, tack och lov!

Mrs Sunshine sa...

Åh, denna rätt har jag inte lagat på mycket mycket länge!
Uj, stycka kyckling tillhör inte mina favoritsysslor precis. Brukar delegera till Mannen så fort jag kommer åt:-)

Erika G sa...

Per Morberg kan aldrig ha fel. Jag älskar Tupp i vin, men du har rätt i att den blir lite läbbig i färgen. Å andra sidan är det så gott att man blundar, haha!

Fröken Dill sa...

Lotta; stycka kyckling är lätt och man behöver ju egentligen inte ha jättesnygga bitar i en gryta!
Lina; det bästa är att denna rätt än ännu godare än den ser ut!
Mårtenssons; skiftande årstider ger verkligen inspiration i köket!
Mra Sunshine; väldigt skönt att det var klart när jag kom hem!
Erika; Per M är inte min favorit, men han gör verkligen god mat!