måndag 13 februari 2012

Fröbyte

lånad bild

I helgen besökte jag föreningen Peppar och Pumpas fröbytardag på Stockholms Stadsmuseum. Stort tack till Tyra och facebook-gruppen som jag fick tipset från. Evenemanget var väldigt populärt. Jag hade tur som anmält mig i tid.

Själva fröbytet blev lätt kaotiskt, men föredragen innan var mycket intressanta.

Yvonne Ingridsdotier inledde sitt föredrag med en bild på en härlig tomatsallad, med olika sorter i all världens färger och former. Yvonne berättade om de bästa tomatsorterna. Flera var sådana jag själv brukar odla, t ex Green Zebra - den snyggt tecknade gröna, lilla söta Green Grape - underbart, nästan självlysande grön, söt liten tomat och Black Sweet Cherry - ett måste varje år, mörk färg, produktiv och jättegod. Blir faktiskt bättre på friland än i växthus har syrran och jag upptäckt. Orange Bourgaine tipsades det också om. Jag har haft den något år och skulle gärna odla den igen. Någon som har frön? Syrran? Nya tips var några större tomater, Canestrino di Lucca och den franska gourmettomaten Summer Cider. Jag har upptäckt att det är svårt för stora tomater att hinna bli klara i min trädgård, så dessa får vänta några år tills jag har ordnat med växthus. Ettt annat intressant tips vara hållbara torktomaten Piennolo. Den skulle jag jättegärna vilja odla. Efterlyser frön!

Christina Bjurlöf höll "bönestund", d v s pratade om bönor, dessa tacksamma köksväxter. Nya tips var att bönplantorna gärna kan kupas. Jag hade nästan bestämt mig för att inte odla bondbönor i år, men efter Christionas inspirerande föredrag kan jag nog inte låta bli. Sorterna Göteryd och Sigvard finns tydligen tillgänglig för medlemmar i Sesam. Bondbönskotten kan också ätas som spenat var ett nytt tips. Precis som jag gillar Christina de platsbesparande högväxta trädgårdsbönorna och tipsade om min favorit, Blauhilde och en ny bekantskap, Violet Podded. Däremot sa hon inget om en upptäckt som jag gjort. Har man det minsta bistert klimat där man odlar är det mycket bättre att förkultivera plantor till trädgårdsbönor.

Min "idol" Lena Israelsson gav sorttips. Vad sägs om vackra, goda huvudsalladen Yugoslavian Red eller gurkan Vert Petit de Paris, som kan användas både till sallad och inläggning. Om man har problem med potatisbladmögel, detta gissel som också smittar tomaterna, ska man välja hyfsat resistenta potatissorten Sarpo Mira. Lenas bästa tomattips var Mei wei, en sort som även jag upptäckte förra året. Så god och lättodlad. Odla den! Lena slog även ett slag för fleråriga växter i trädgården och jag blev sugen på att skaffa mig en planta trädgårdssyra. Tänk att skörda samtidigt som man sår de första fröerna på friland... Av trädgårdssyra lagar fransmännen tydligen en traditionell fisksås som ska vara underbart god. Någon som har ett recept?

Sista kvarten fick Lena sällskap på scen av koreanska Won Kim. Hon är en helt fantastisk odlare på sin kolonilott i Upplands Väsby. Won Kim odlar själv de flesta grönsakerna till sin familj. Mycket av skörden hamnar i kimchi. (Åh vad gärna jag skulle vilja smaka på den och få ta del av receptet!) Spännande att få tips och höra om alla spännande sorter. Jag blev sugen på kinesisk gräslök och en perilla-släkting, "koreansk bladmynta", kkaennip. Att odla chilipeppar på friland tror jag däremot inte mig själv om. Stora krukor som tas in vid dålig väderlek är min metod. Däremot tog jag till mig att man behöver tio år gammal hästgödsel för att få riktigt fina köksväxter. Välkommen till min trädgård om tio år!

4 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Vilken tur att ni hängivna varelser finns som kan så mycket om fröer, tomatsorter och annat som jag bara inte orkar ta in eller ens fundera på... Så kan jag och alla andra slöhäckar bara njuta av det ni kommer fram till är det bästa och godaste :-) Tack!

Åsa sa...

Oh, jag har aldrig som nu velat ha balkong/alt större lägenhet för alla "starters" inför säsongen... Så mycket grönsaker jag drömmer om...

Anna sa...

Tack för en fin artikel om oss som höll föredrag ... en fråga om jag få lägga en länk till denna sida på min LinkedIn-konto?

Gela sa...

Jag vet att jag kommenterar sent men tack för ett fint inlägg. Läser in mig om tomaten Piennolo Sälls och hittade hit vilket jag är glad för./Gela