måndag 6 februari 2012

Vintersport och belöningen efteråt


Igår hade kylan mildrats något och Stockholm fick en fin vinterdag. V och jag tog bussen ut till Hellasgården för att åka skidor på längden. Turen blev en dryg halvmil både genom skogen och på isen, där vinterbadare som hoppade i vak kunde beskådas. Brrr! Vi begav oss istället upp till storstugan i förhoppning om fika. Tyvärr hade fler än oss hittat dit och köerna fick oss att istället gå till den enkla serveringen i bastureceptionen. Sortimentet var lite glest. Tur att både V och jag gillar det lite torra bakverket mandelkubb!

Väl hemma i lägenheten belönade jag mig också med det ultimata efter-vintersport-bakverket. Jag har för mig att detta också kallas finska vinterstjärnor eller något ditåt, men för mig är det helt enkelt hembakade wienerbröd. Lyxiga och otroligt enkla och snabba att göra. Råvarorna är sådant man alltid kan ha i frys, kyl och skafferi. Wienerbröden är perfekta att göra om man till exempel får oväntat fikabesök.

Wienerbröd
Degen är färdigköpt smördeg som delas till kvadrater och kavlas ut. Skär från hörnen, på diagonalen, men spara mitten hel och vik in varannan flik. Som fyllning fungerar nästan vilken sylt eller marmelad som helst. Jag rörde lite körsbärsmarmelad med någon tesked körsbärslikör och lite potatismjöl. Wienerbröden gräddas i 200 graders ugn, pudras med florsocker och avnjuts sedan varma och frasiga till en kopp kaffe.


Fortfarande nerkyld efter skidturen kändes det toppen att stoppa ner sig själv i ett varmt bad!

3 kommentarer:

Blue Peony sa...

Hej, dessa stjärnor kallas för bl.a. plommonstjärna eller "jultårta" i Finland. De är typiska julbakelser.

Lotta i Två små kök sa...

Vilken härlig dag! Typiskt bara att det alltid ska flockas så mycket folk där man själv vill vistas.. Hellasgården ligger nästgårds från mig och kan nås på en kvart med cykel, fast inte så här års förstås :-)

Skulle gärna ta en promenad på isen på landet men tyvärr finns inga möjligheter att sjunka ner i ett varmt bad efteråt. Men till helgen om vädret håller i sig så kan ju en bastu efteråt duga också.

Impad att du hann ställa dig och baka också!

Fröken Dill sa...

Solo Maman; visste att det var något med Finland, tack!
Lotta; Bastu på landet låter toppenlyxigt. Jag ska ha en vedeldad när nya boden blir byggd!