fredag 17 februari 2012

Citrus!


En stor tröst i vintern är att det är säsong för citrus! Perfekt också för att hålla den där förkylningen som ständigt nafsar i hasorna hyfsat i schack.

Tack vara matälskaren-Lisa fick jag tipset om den nya bekantskapen Ortanique. Denna smakade verkligen gott, som en slags mycket aromatisk blandning mellan apelsin och mandarin. Smaken dröjde kvar i munnen länge, länge.

Annars finns det fortfarande saftiga, söta vanliga apelsiner och så förstås mina storfavoriter blodapelsinen (den korta säsongen lider mot sitt slut, så skynda, skynda!) och den blonda grapefrukten.

10 kommentarer:

Red Scream sa...

Som vi har knaprat blodisar! :-) Har en stor skål vid middagsbordet så det är så lätt att efter maten sträcka sig efter en, skala och mumsa upp i två tuggor.

Lotta i Två små kök sa...

Fräscht och nyttigt. Och vilken jättefin bild. Gillar skarpt!

Ha en trevlig helg, fröken Dill!

Erika sa...

Citrus är underbart! Jag har alltid citroner och lime i en skål hemma. Och så är de ju så vackra också!

Skogseva sa...

Vi äter blodapelsin så länge möjligheten finns, vi gillar den speciella sötman och aromen. Citroner och limefrukter finns också alltid hemma i en skål och används till mycket; finraspat skal i såser och sallader, skivade i bordsvattnet, pressade till en salldsdressing - användbara till allt där lite syra önskas. Och sensuellt vackra...
Kram från Eva

Mårtenssons kök sa...

Grapefrukt expieras en hel del i vårt kök, liksom blodapelsin och vanlig apelsin. Men även ugly och sweetie är gottis.
Men Ortanique, det var nytt.

Nina sa...

Jag håller verkligen med om att citrussäsongen förgyller vintern. Vi äter blodapelsin som galningar här hemma. Jag älskar att mixa blodapelsin och frysta jordgubbar till juice på morgonen, mums!

Anna sa...

Fängslande fotot underbar färgkombination.
Fantastiskt med alla citrusfrukter nu = c-vitamin kick

Fröken Dill sa...

Ulf; mmmm blodapelsin, vad skulle man göra på vintern om inte citrus fanns?
Lotta; J var fotografen och det är den där appen Hipstamatic som nyttjades igen.
Erika; håller med, mycket bättre än vanliga prydnadssaker!
Eva, det gäller att frossa i citrus nu när det fortfarande är säsong.
Mårtenssons; jag testade sweetie för första gången för ett tag sen - mycket god!
Nina; mums vilken lyxdryck!
Yvonne; som sagt, J:s foto och visst är hans skål fin också?

Åsa sa...

Letade efter dem i veckan men har inte sett några. Fick däremot med mig ett gäng små tjockhudade men ack så söta Navelapelsiner hem och några bloggrapes. Gott att blanda med färsk grönkål och kokos.

Anna sa...

skålen är jätte fin