fredag 3 februari 2012

Den älskade moroten


Innan det är dags att svulla fredagpizza och rödvin bjuder jag på lite nyttigheter.

Morot tror jag är en råvara som de flesta experter är överens om är nyttig. Att den dessutom är god, billig och håller hela vintern gör ju den inte precis sämre. Oräkneliga är dessutom de rätter som kan lagas med morot. Häromdagen blev jag sugen på en sallad med lite heta smaker. Så här blev den:


Morotssallad med yoghurt

3 morötter
1 tsk senapsfrön
ca 2 cm riven ingefära
1 msk kallpressad rapsolja
1/4 finhackad färsk chili
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl turkisk yoghurt
hackad färsk mynta (godast) eller persilja
salt och peppar

Skär morötterna i tändsticksstora julienner. Rosta senapsfrön i en kastrull. Passa så att de inte bränner. Häll på olja och låt ingefära, chili och vitlök fräsa med. Tillsätt morötterna och fräs hastigt så att de får lite färg. Låt svalna, blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar och de gröna kryddorna.

Uppdaterat: Och jag inser plötsligt att originalet till denna eminenta sallad naturligtvis är genialiska Lisas!

4 kommentarer:

Katinkas Kitchen sa...

Morötter är en stor favorit! Jag älskar att koka dem och bara servera med smör och olivolja i ljuv förening. Eller marockanska morötter fulla av smak av citron och koriander..!

The Rosegarden in Malevik sa...

Tack för recept :)
å missa nu inte.....

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Pralin från matmedmera sa...

Morot är min favorit grönsak.Sallad eller kaka, eller snacks, här är jag lila kanin

Fröken Dill sa...

Katinka; marockansk kryddning är perfekt till morötter!
Håkan; varsågod! spännande...
Pralin; nu blev jag sugen på morotskaka, men de sista morötterna hamnade i gårdagens brödbak...