måndag 6 februari 2012

Rått är rätt


Jag fick en massa tips på mattidningar i ett blogginlägg tidigare. Jättebra! "Mat och vänner" sprang jag genast iväg och köpte. Tidningen innehöll bl a reportage om chilensk mat, som förutspås bli nästa stora trendkök.

Jag frågade en kollega på jobbet som tidigare varit gift med en chilenare, hon sa att det fanns otroligt fina råvaror i Chile men bland rätterna mindes hon mest att många baserades på komage.

I "Mat och vänner" presenterades däremot bl a ceviche. Jag kunde såklart inte låta bli att laga till en läcker sådan i helgen. "Mat och vänner" föreslog vitfisk, men med tanke på J:s skepsis mot sådan valde jag Salmalax och räkor istället. Och att det är en trend förstod jag när en annan kollega på jobbet idag berättade att han tre helger på raken bjudit olika kompisar på middag, men att förrätten varit så god att de haft samma varje gång - ceviche med lax och räkor!

Ceviche med lax och räkor, 2 pers
150 g salmalax
12 färska räkor
1/2 rödlök
1 liten vitlöksklyfta
1 lime
salt och svartpeppar
1/4 röd chilifrukt
1/2 kruka koriander ("Mat och vänner föreslog persilja, men jag är en korianderfan...)
avokado
sallad
majs

Skala räkorna. Tärna laxen. Skaka och strimla rödlöken mycket fint. Riv vitlöken. Finhacka chili och koriander. Blanda, pressa över lime. Smaka av med salt och peppar.

Servera till sallad, avokado och majs.

Den här rätten är god med fisksås också, men nu skulle det vara lite chilenskt, d v s ingen fisksås.

9 kommentarer:

Red Scream sa...

En rätt rå rätt! :-) Ceviche verkar spännande, det får det bli snart! Vill minnas att någon av deltagarna i "Halv åtta hos mig" gjorde en ceviche och det såg supersmarrigt ut. /Ulf

Sara W sa...

Låter riktigt, riktigt gott! Har ätit ett gäng varianter av ceviche och inte blivit besviken en enda gång.

Mårtenssons kök sa...

Inte illa om det serveras som förrätt så många gånger, då är det verkligen gott!

Nästa att ligga i rökeriet är kyckling, är så sugna nu efter din frestande kommentar:)

Lena sa...

Det tråkiga är att Salmalax har två nackdelar för mig! Omöjligt att få tag på och omöjligt att få tag på.
Men din rätt som sådan dreglar jag friskt över! Mummma!
Jag är en laxälskare av gudsnåde och kan äta denna fisk fyra gånger per dag :D

Fröken Dill sa...

Ulf; du måste absolut testa,det är beroendeframkallande!
Sara; första gången tyckte jag att det var för mycket rå fisk, men om man gör ganska små tärningar och dessutom har med räkor är det toppen!
Mårtenssons; kycklingen blev toppen, kommer i ett blogginlägg snart!
Lena; Salmalax är inte nödvändigt, även om det förenklar. Köp vanlig lax på något ställe där du tror den är så färsk som möjligt (om laxen är hel är det lätt att kolla att den ser färsk ut) frys två dygn så är det inga problem att äta den rå!

Lene sa...

inGå inn på www.salmalax.se Där hittar du alla butiker som har salmalax, och massor med recept....

Fröken Dill sa...

Lene; jättegoda recept, jag har redan kollat in dem och som sagt, för att förhindra ren reklam, med tipset i kommentaren ovan går det lika bra med annan lax!

Postgårdsromantik sa...

Visst är det kul med tidningar som har mat från olika länder som tema! Förutom den spännade rätten kan man lära sig lite om landet i fråga. Med matintresset följer så mycket annat: kultur, geografi, historia. Ja, och vin förstås.

/Anders

Fröken Dill sa...

Chilenska viner - JA tack!