Fredagens pizza toppades med en variant av
en tävlingsvinnare.
Pizza med fikon och getost, 2 pers
Pizzadeg: färdigköpt eller ditt favoritrecept
Sås: Muttis tomatpuré rörd med lite god olivolja, oregano, salt, nymald svartpeppar
Topping: 3 färska fikon, 200 g chèvre, 1 påse pinjenötter, ca 2 msk flytande honung (vi tog en vansinnesgod variant från Skebo, smaksatt med Calvados), basilikablad
Kavla ut degen tunt. Bred på tomatsås. Skär fikon i tunna skivor. Lägg på pizzan och ringla över honung. Skär bort kanterna på osten och lägg på denna i skivor. Rosta pinjenötterna i en panna och strössla på dem. Grädda pizzan på förvärmd sten, på högsta värme under ugnens grillelement. Servera pizzan med färska basilikablad.
När jag bakade den lilla pizzan för bilden (på lördagen p g a dagsljuset) höll det hela på att sluta i katastrof. En flik av bakplåtspappret antändes på ugnens grillelement när jag snabbt skulle slänga in pizzan innan en framrusande nyfiken iller satte sin lilla nos i den tokvarma ugnen. Med ett sprattlande husdjur i famnen var det rätt svårt att samtidigt släcka elden. Tur att J var hemma och snabbt och rådigt fick tag i en blomspruta med vatten!
Pizzan blev väldigt god, men passar nog allra bäst som ett drinktilltugg, på en buffé eller som förrätt/efterrätt med det söta fikonet och den härliga gratinerade chèvren.
9 kommentarer:
Den såg god ut! Snor receptet för kommande frestelser!
Detta låter helt klart som en pizza i min smak. På surdegsbotten!
Vissa kombos är svårslagna, getost och fikon är en av dem tycker jag.
Låter som en bra idé att ha den som drinktilltugg!
Fikon och getost, jäklar vad gott det lät!
Det här låter bara såå gott :) ska verkligen pröva.
Åh, kombon getost/fikon är supergod! Jag lägger getost på surdegsbröd, på med en dadel och in i ugnen.. Honung och valnötter funkar om man inte har dadlar hemma! Kram !
Jag vet i alla fall var jag ska leta när jag vill ha pizzainspiration och goda recept, hos Fröken Dill!
Underbar "rutin" med fredagspizza. Jag måste komma igång själv och framför allt göra egen pizzadeg. Eller köpa ett par klumpar från lokala pizzerian. De färdigköpta typ Sarah Lee håller inte riktigt måttet, tycker jag...
Bondjäntan; det gör du rätt i!
Sara; låter underbart med surdeg, nu ska surdegsgrunden ju komma på burk i affären har jag hört. Låter bra!
Kim; säkert perfekt till glöggfesten, men den är ju lite ur säsong förstås. Får bli till ett glas mousserande vin!
Millan; det är en väldigt god kombo.
Elina; kanske på inflyttningsfest?!
Erika, Smart och självklar snabbvariant!
Lotta; vad kul att det sprider sig, jag har som sagt snott idén från Smaskens-Annika, TACK Annika!
Så gott det ser ut. Blir alldeles hungrig här på senkvällen. Fast man kan väl inte ställa sig och laga mat nu, eller kan man...hm... Och vilken tur att det gick bra för er allihop, djur som människor!
Skicka en kommentar