måndag 21 maj 2012

Picknick vid Fredhällsklipporna


En intensiv helg med massor trädgårdsarbete, husdjur, långpromenader och födelsedagsfirande av J:s svägerska avslutades i härlig försommarvärme nere vid Fredhällsklipporna.

"Jag är sugen på Shrimp saganaki", sa J. Eftersom den gratinerade rätten inte är helt lämpad som picknickmat gjorde vi om den lite. En lyxig räksallad fick helt enkelt sällskap av grillade paprikaklyftor fyllda med den kryddiga osten. Tillsammans med ett glas vin smakade det toppen i kvällssolen nere vid vattnet.

söndag 13 maj 2012

En stunds ro - vi lagar thailändska fishcakes


Helgerna i maj ger inte överdrivet många tillfällen för matlagning. Igår, en ganska typisk majlördag, ordnades det med båtboj i hamnen i stan och åktes sedan upp till landet för några snabba ärenden. Lunchen blev en wurre på korvmojen i Rimbo. På vägen hem passade jag på att klara av några jobbärenden, kolla kulörer och  fasad på ett hus vi jobbar med. J skaffade födelsedagspresent och efter en snabb dusch hemma for vi iväg på mottagning för att fira en nybliven 17-åring.

Nästan förvånade befann vi oss på hemväg redan vid femtiden. Det kändes ovant att handla och planera en god middag! Basen var några tinade rödspättefiléer från frysen. Jag var sugen på något thailändskt och mycket grönsaker till det. Frysfisk passar perfekt att mala och använda som bas för fishcakes.

Vi åt de fina fiskbiffarna med sweet chilisås, en stor sallad med mycket gott i och dressing med lime, fisksås, socker, färsk koriander, salt, peppar och olja.


Fishcakes, 2 pers

300 g vitfiskfilé
2 vårlökar
1/4 röd chilifrukt
1/4 kruka färsk koriander
1 tsk fisksås
pressad saft av 1/2 lime
1 msk äggvita
socker och salt
neutral rapsolja till stekning

Hacka fisk, vårlök, chili och koriander fint och rör samman. Tillsätt salt, socker, lime, fisksås och äggvita. Rör inte för mycket, då kan smeten bli seg! Vi provstekte lite av smeten för att smaka av kryddningen. Forma små biffar. Låt vila i kylskåp en halvtimme. Stek i olja på medelstark värme. Låt biffarna rinna av på hushållspapper. Servera med sweet chilisås och sallad.




onsdag 9 maj 2012

Persikoblom


Inte mycket blir lagat och ätet i sköna maj, stressiga maj.

När jag hinner komma loss någon minut från alldeles för många och struliga jobbprojekt försöker jag intala mig själv att Kelda-soppa och pressbyråns varmkorv är OK mat. Jag är inte övertygad...

På landet blommar i alla fall mitt nya persikoträd så vackert och på något sätt har jag lyckats peta ner en del frön i jorden.Några små, små rädisplantor har redan visat sina blad.

Hoppas snart kunna återkomma med mer god vårmat och annat som hör årstiden till.

måndag 7 maj 2012

Rabarbersmulpaj


Sköna maj är här med vårstress och primörtider.

När rabarberplantorna börjar få stjälkar som är i alla fall några decimeter kan man ju inte låta bli att stjäla ett par. Varsin liten portionspaj med krispigt smul smakar så gott med en skopa vaniljglass.


Rabarbersmulpajer, 2 små portionspajer

2 rabarberstjälkar (eller 4 korta)
4 msk socker
30 g smör
1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
5 mandlar

Smörj 2 portionsformar. Skär rabarbern i tunna skivor och lägg  i formarna. Strö över ca 3 msk socker.
Nyp samman smör, havregryn, mjöl och 1 msk socker till en smulig deg. Fördela över rabarbern. Hacka mandeln grovt och toppa med denna. Grädda i 225 graders ugn ca 20 minuter.

fredag 4 maj 2012

Biffsallad med päron och grönmögelost


Den här goda salladen har vi ätit inte mindre än två gånger de senaste dagarna. Det beror dels på att den vägrade fastna på bild första gången och dels på att den är så god att den absolut är värd att ätas ofta!

Salladen är dessutom ett bra sätt att få en biff att räcka till två personer.


Biffsallad med päron, grönmögelost och balsamicosirap, 2 pers

1 biff
salt, peppar och ev någon god grillkrydda
smör eller olja att steka i
2 portioner romansallad
10 cocktailtomater
2 päron
75 g blåmögelost, t ex St Agur
4 msk röd balsamvinäger
2 msk flytande honung
ev en näve valnötter
olivolja och flingsalt

Krydda biffen och låt den ligga framme en stund och rumstempereras. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Stek biffen på hög värme så att den får fin färg, men är rosa i mitten. Låt den ligga och vila några minuter.

Koka ihop honung och balsamvinäger i en liten kastrull tills det får simmig konsistens. Passa noga, det bränner lätt.

Lägg upp sallad, tomater i halvor, päron i strimlor och ost i bitar på tallrikar. Skär biffen i tunna skivor. Toppa salladen med biffen och rostade valnötter. Ringla över balsamicosirap och servera med flingsalt och olivolja.

tisdag 1 maj 2012

Sköna maj välkommen!




Äntligen maj! Och äntligen en långhelg med helt underbart väder. Jag är smått ledbruten efter att ha jobbat hårt med trädgården på landet. Rensa, rensa, förbereda kökslanden och börja så de första fröerna utomhus. Mängder med förodlade plantor krukades också om.

Mitt i alla trädgårdsbestyr hann jag också fika i pergolan när mina föräldrar kom på besök och premiäräta en sillunch i solen med J.


På valborgskvällen skålade vi i mousserande vin och åt en riktig vårmiddag - enkla rosor av Väddöskinka med ramslökscreme och till huvudrätt grillad, lättgravad rödingfilé med nässelrisotto.


Rosor av rökt skinka med ramslökscreme, 2 pers

10 skivor riktigt god rökt skinka, vi tog Väddöskinka
ramslökscreme:
100 g färskost
ramslök, ca 1 dl finhackad
rivet skal från 1/4 citron

italiensk salladskrydda
salt och peppar

Mosa samman ingredienserna till ramslökscremen. Smaka av med kryddorna. Bred cremen på skinkskivorna och rulla ihop till snygga rosor. Klart!


Lättgravad, grillad rödingfilé med nässelrisotto, 2 pers

2 rödingfiléer med skinn
2 msk socker
1 msk salt
1/2 dl klippt dill

Rör samman salt och socker. Klappa in blandningen på rödingfiléerna. Lägg samman dem i en plastpåse med skinnsidorna utåt och dill mellan. Ställ i kylskåp ett dygn. Vänd några gånger.
Grilla filéerna från skinnsidan på en kolgrill.

Recept på nässelrisotto finns här.

söndag 29 april 2012

Sparrisfrossa


Den lyxiga gotländska sparrisen är uppäten! När man har en begränsad mängd av en sådan exklusiv primör gäller det att tillaga den på det absolut godaste sättet.

Min favorit är perfekt kokt sparris med hemlagad hollandaisesås och flagad rostad mandel. Så gudomligt gott i all sin enkelhet!

Flagad mandel rostas lätt i en torr stekpanna.

Till just sparris gör jag en mycket enkel, ren hollandaise med äggula, vatten, citron, salt och peppar. Se recept nedan.

Sparrisen behöver ofta skalas med potatisskalare längst ner på stammen. Sedan skjuder man den i saltat vatten tills den är nätt kokt. Använd helst ett lågt, brett kärl, t ex en stekpanna och lägg gärna upp själva knopparna på kanten efter en kort stunds skjudning. Stammen kräver lite längre koktid, men passa noga. Färsk sparris behöver inte många minuters tillagning.


Hollandaisesås, 2 portioner

2 äggulor
1,5 msk vatten
100 g smör
2-3 tsk pressad citron
salt och peppar

Smält smöret och låt svalna något,. Vispa samman äggulor och vatten i en liten kastrull. Sänk ner kastrullen i ett skjudande vattenbad i en större kastrull och vispa kraftigt tills det börjar tjockna. Lyft upp och häll med långsam stråle i den klara delen av det smälta smöret under kraftig vispning. Den grumliga bottensatsen ska inte användas. Smaksätt såsen med citron, salt och peppar.


Här finns fler förslag på tillagning av sparris! Hur tillagar ni läsare sparris?

fredag 27 april 2012

Vårlig kycklinggryta med dijonsenap och dragon


Min nya, fina gryta har redan kommit till användning flera gånger.

I förra veckan tillagades en kycklinggryta med smaker som jag länge har velat testa; dijonsenap, vitt vin och dragon. Smaksättningen visade sig vara en riktig fullträff. Såsen blev otroligt god - lent gräddig, aromatisk och med bra sting från dijonsenapen.

En ljus kycklinggryta kan lätt bli lite bleksiktig till utseendet. Krispiga, färgrika grön- och rotsaker passar därför fint som sällskap till kycklingen.


Vårlig kycklinggryta med dijonsenap och dragon, 4 port

1 kyckling i delar
2 msk smör
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
1,5 dl grädde
2 msk dijonsenap
salt och peppar
2 rejäla kvistar färsk dragon
2 morötter, skalade i bitar
8 shalottenlökar
1 paket sockerärtor
Klippt persilja

Skala lökarna. Finhacka två av dem.

Salta och peppra kycklingdelarna och bryn i smör så att de får fin färg. Sänk temperaturen och låt den hackade löken fräsa med utan att ta färg.

Tillsätt vin, buljong, grädde och dijonsenap. Lägg i dragon och låt koka sakta under lock ca 40 minuter.

Tillsätt morotsbitar och lökar när det är ca 5 minuter kvar av koktiden. Tillsätt sockerärtorna när det är bara någon minut kvar.

Smaka av med salt, peppar och senap.

Klipp över persilja.

Servera till pressad potatis eller färskpotatis.

onsdag 25 april 2012

Gotland i sparrispremiärtider


Min kompis, K jobbar ett par dagar per vecka i Visby. Det här veckan passade jag på att följa med till min favoritö Gotland. Visby utanför turistsäsong är en nästan drömlik upplevelse. När man promenerar längs de medeltida gränderna är det lätt att känna sig förflyttad i tiden. Det är också något speciellt med ljuset på Gotland. Något soldisigt, liksom ljusare och vitare än på andra ställen i Sverige...

Gotland i slutet av april blir ju inte sämre av att sparrissäsongen just startat och att jag fick åka med några av K:s vänner ut till Lilla Bjers, där sparrisen både odlas och säljs helt nyskördad. Vilken skatt jag har med mig hem i bagaget! Hoppas få återkomma och bjuda på den tillagad.

Igår var en sån fin kväll. Folk satt ute och drack öl i solen på stora torget. Själva fick vi en kväll på stan, först i sällskap med K:s gotländska bokklubb och en sejfilé med spännande tillbehör på restaurang Friheten och senare över ett glas vin på Gamla Masters.

Idag har jag promenerat runt i stan och i Botaniska trädgården, där träden knoppades och marken var täckt av doftande vårblommor. Lagom till lunchtid kom ösregnet, men vi höll oss under tak. Några av K:s vänner samlades på LEVA en bit utanför stan. Fin miljö; restaurang, café, stenugnsbageri och gårdsbutik inrymt gamla kungslador och växthus. Verkligen ett tips för sommaren! Vi avnjöt en ekologisk buffet med panerad torsk och ramslökscreme. Ett annat tips är att även Lilla Bjers startar gårdskrog i nybyggt växthus i sommar. Tanken är att laga mat på de fina råvarorna som gården producerar. Spännande, det får nog bli ytterligare någon resa till Gotland i år.
 
 




måndag 23 april 2012

Laxspett med teriakisås


Jag mötte japansk mat för allra första gången under ett besök på restaurang East när jag var en liten tjej, innan sushin ens börjat sitt segertåg över Sverige.

Den rätt jag åt på East var lax med teriakisås. Minns att jag tyckte det var supergott och spännande med de härliga söt-syrlig-salt-umami-baserade smakerna. Laxen var nog vanlig grillad, med ris och kanske något grönt till, men såsen lyfte hela rätten till kulinariska höjder.

Än idag älskar jag teriakisås. Man kan göra egen, men den färdigköpta är heller inte dum.

Laxen uppdaterar jag däremot efter ett tips från Elle Mat och Vin: stora laxkuber på spett med ljus misopasta och svarta sesamfrön.

Som tillbehör väljer jag en risnudelsallad med salladslök, chili och lättwokade mungbönsgroddar, sockerärtor, morötter och pac choi-blad. Pressa lime och slå teriakisås över det hela och låt de asiatiska smaklökarna sjunga!


Laxspett med teriakisås och glasnudelsallad, 2 pers

250 g benfri laxfilé
2 msk ljus misopasta
2 msk svarta sesamfrön
2 portioner glasnudlar, nätt tillagade enligt förpackningen, sköljda i kallt vatten
2 salladslökar, tunt skivade
¼ färsk chilifrukt, hackad
1 morot, skalad, skuren i juliennestavar
10 sockerärtor
1 dl mungbönsgroddar
2 - 4 pac choier, delade i blad
smakneutral rapsolja
1 limefrukt
teriakisås
(wasabi och inlagd ingefära - gari)

Skär laxen i stora kuber, trä upp på fyra blötlagda träspett, bred på miso och rulla i sesamfrö.

Stek spetten i olja tills laxen är nätt färdig.

Woka morot, sockerärtor, groddar och till sist pac choiblad hastigt i olja. Blanda med glasnudlar, salladslök och chili.

Pressa över lime och slå på rikligt med teriakisås.

Wasabi och gari fungerar också till den här rätten, men är inget måste.

söndag 22 april 2012

Trädgårdsarbetarlunch på landet

Det går långsamt med våren i år. Kallt, grått och mulet... Igår lyckades jag i alla fall pricka in denna helgs enda två soliga timmar till lite njutning och arbete i trädgården på landet.

Hårt arbete kräver mat. Jag lagade snabb allt-i-en-panna-mat över wokbrännaren ute i pergolan. Råstekt potatis, skivor av rökt sidfläsk, stekt ägg och några ugnsbakade tomater toppad med gräslök skördad i trädgårdslandet. Perfekt mättande och det var faktiskt riktigt skönt att äta lunchen utomhus.

Odlingslanden är ganska tomma så här års, men förutom den spirande gräslöken såg löklandet fint ut. I höstas satte jag både vitlök och shalottenlök och de har kommit upp hur bra som helst.

Min rabarberplanta börjar också röra på sig.

Nysådd får däremot vänta minst en vecka. Någon annan som längtar efter sol, värme och vårväder?


torsdag 19 april 2012

Mangosmoothie med mynta


Ibland måste det gå snabbt.

Smoothies är suveränt när det gäller att få något fantastiskt gott och nyttigt på kort tid.

Den senaste favoriten har jag lärt mig av ett café nära jobbet.

Mixa mangojuice med fryst mango och myntablad. Klart!

Har ni läsare några smoothietips att bjuda på?

måndag 16 april 2012

Kryddiga, orientaliska köttbullar med otrolig bulgursallad


Den här middagen började som typisk spontanmatlagning hemma hos oss, men blev riktigt, riktigt, ovanligt god. Bulgursallad med hela korn blir ju nästan alltid bra och denna gång fick den sig en extra dimension genom att J blandade i hackade inlagda citroner. Vilken hit! Citronerna kan vara svåra att få tag i, men kan hittas i orientaliska affärer eller på saluhallar. Om ni springer på dem - KÖP! (Man kan också göra egna, men det tar några veckor.)

Kryddiga köttbullar med orientaliska smaker är något jag ofta längtar efter. Vi gillar våra med stark kryddning och rejält chilisting, men justera kryddmängderna efter egen smak!


Kryddiga orientaliska köttbullar med bulgursallad och vitlöksyoghurt, 4 port

400 g ox- eller lammfärs
malen spiskummin
malen koriander
rivet skal från 1/2 citron
grillkrydda citrus (Santa Maria, vår favvogrillkrydda för tillfället)
chiliflakes
salt och svartpeppar
hackad persilja

4 portioner hel bulgur
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 rödlök, skalad och hackad
1 röd paprika, skuren i små bitar
10 cm gurka, skuren i småbitar
1 inlagd citron, skuren i små bitar
1/2 kruka färsk mynta, hackade blad
saft från 1/2 citron
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

sås:
1,5 dl tjock yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk smakrik olivolja
salt och svartpeppar

Koka bulgur enligt instruktion på paketet med kycklingfond i kokvattnet för extra mustighet.

Blanda samman ingredienserna till vitlöksyoghurten.

Krydda färsen och forma till avlånga köttbullar som steks eller grillas.

Låt bulguren svalna något. Blanda med grönsaker och mynta. Blanda citronsaft och olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Häll dressingen över salladen.

Servera de kryddiga köttbullarna med bulgursallad och en klick vitlöksyoghurt.

söndag 15 april 2012

Fisk- och skaldjursgryta som hälsade våren tillbaka


Premiärrätten som lagades i den nya emaljerade grytan var en mustig fisk- och skaldjursgryta. Solen hade redan kommit fram på lördagseftermiddagen och grytan värmde oss ytterligare.

Apelsinerna är inte längre lika goda som i vintras, men som smaksättning duger de bra. När man ska använda skalet kan det vara smart att välja en ekologisk apelsin. Tvätta noga, även de ekologiska är vaxade.

Till den goda fiskgrytan åt vi hemlagad aioli. Här är ett bra tips att vispa majonäsbasen riktigt fluffig. Det gör verkligen skillnad!. J hade också bakat goda surdegsbaguetter.


Saffransdoftande chilispetsad fisk- och skaldjursgryta med doft av apelsin, 4 port

1 gul lök, skalad, skuren i bitar
1 fänkål, i bitar
1 morot, skald i bitar
1 msk olivolja
6 potatisar, skalde, skurna i bitar
1 kuvert saffran, mortlat med lite grovt salt
5 dl fiskfond (koncentrat + vatten)
2 dl vitt oekat vin
salt och peppar
chiliflakes
saft och finrivet skal från 1/2 apelsin
1/2 purjolök, strimlad
3 tomater, i klyftor med borttagna kärnor
150 g vit fiskfilé, t ex torsk, skuren i bitar
150 g laxfilé, skuren i bitar
200 g räkor med skal, skalde
1/2 nät musslor, tvättade, borstade
färsk timjan

Fräs lök, fänkål och morot i oljan utan att det tar färg.

Tillsätt potatisbitar, saffran, fond och vin. Koka under lock tills potatisen är nätt färdig. Smaka av med salt, peppar, chiliflakes och apelsin.

Tillsätt purjo och tomat och koka ytterligare någon minut.

Tillsätt fisk och musslor. Koka någon minut under lock tills musslorna öppnat sig och fisken är nätt färdig.

Lägg i räkorna, toppa med färsk timjan och njut till hemvispad aioli!

lördag 14 april 2012

Snökaos och grytglädje!


För den här lördagen hade jag planerat landetmys med lite ogräsrensning, förberedelse inför odlingssäsongen och plockning av de första nässlorna.

Sedan kom snöovädret...

Vi vaknade till en vit värld. Snötyngda grenar och minst fem centimeter snö på marken. Besvikelse är inte ett tillräckligt starkt ord. Snön fortsatte att falla halva dagen och jag låg nerkrupen under täcket med en spännande bok och föresatsen att bara GLÖMMA vädret utanför!

Fram på eftermiddagen kom J hem från båtbestyr och vi for iväg och hämtade min gryta. Det är knappt att jag tror att det är sant, men jag har vunnit en sån där emaljgryta (Le Creuset), som jag önskat mig i många år! Tävlingsvinnaren var ett sopprecept som föll Kryddburken, Linda från Öland i smaken. Otroligt roligt! En emaljgryta är bland det mest användbara man kan ha i köket.

Ikväll ska vi premiärlaga en annan värmande rätt i den fina grytan. Det blir en mustig saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta med aioli.Länk

fredag 13 april 2012

Nya smaker - Burmesisk kycklinggryta


Det är intensivt på jobbet nu och därmed inte så mycket nyskapande mat hemma. I förgår var ett undantag då vi lagade Markus Aujalays burmesiska kycklinggryta. I ”Mästerkocken” berättade Markus att denna favoriträtt var en av de första som fick honom att intressera sig för smaker. Vi håller med, spännande, gott och annorlunda! Möjligen hade vi kunnat tänka oss aningen chilihetta också. Jag har gjort några små förändringar i receptet, originalet hittade jag här!


Burmesisk kycklinggryta, 4 port

1 kilo kyckling, skinnfria bitar med ben
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten bit ingefära, skalad och finhackad
rapsolja till stekning
2 teskedar gurkmeja
1/2 tesked kardemummakärnor, stötta
1 tesked korianderfrön, stötta
5–7 hela nejlikor
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 dl vatten
1 burk kokosmjölk
3 msk koncentrerad kycklingfond
saft från 1 citron
salt och peppar
topping: hackat hårdkokt ägg, rostade salta jordnötter, strimlad purjolök, färsk koriander
till servering: äggnudlar

Stek kyckling, lök och vitlök och ingefära i lite olja utan att det får färg. Låt gurkmeja, kardemumma, koriander och nejlikor steka med en stund på slutet.

Tillsätt vatten. Låt koka ihop i några minuter.

Häll i kokosmjölk och koka i 20–25 minuter under lock. Smaka av med salt, peppar och citron.

Servera med kokta äggnudlar. Toppa rätten med ägg, jordnötter, purjo och koriander.

onsdag 11 april 2012

Nyuppfunnen räkmacka


Finns det något godare än en riktigt bra räkmacka?

Originalet med tekaksbotten, grönsaker, lagom kokt ägg, majo och drivor av handskalade räkor toppad med en dillkvist är underbart.

I helgen blev det en nyuppfunnen variant då vi hittade en hel skål marinerade räkor som skulle varit med på påskbordet, men råkade glömmas.

Räkorna var marinerade med saft och skal från citron, olja, klippt dill och pepparrot, men alldeles vanliga hemskalade räkor går också bra till den goda räkmackan.


Nyuppfunnen räkmacka med avokadokräm

handskalade räkor
rejäla skivor av lite mörkare bröd, med mycket frön
smör
salladsblad
tomatklyftor
rädisor, skivade
gurka, skivad
lättkokt grön sparris

Avokadokräm:
mosad avokado blandad med ungefär lika mängd crème fraiche
wasabipasta
pressad citron
salt och peppar

dillvippor, citronklyftor

Stek brödskivorna frasiga i smör. Låt svalna något. Blanda samman och smaka av avokadokrämen. Täck de stekta brödskivorna med sallad, grönsaker och rejäla drivor räkor. Toppa med avokadokräm och en dillvippa. Servera med citronklyftor till ett glas iskall öl!

måndag 9 april 2012

GLAD PÅSK!

äntligen blåsippor på tomten, i tre kulörer

grönärtssoppa med löjromssnittar

äggen på äggbrickan, inköpt av syrran som barn och ett MÅSTE varje påsk

champinjonsallad med vitlök och persilja

den stora vårsalladen

varmrökt lax - direkt från grillen

saffransgul påskkorv med hemlagad senap

passionsfrukcheescake

Vilken helg!

Ledigheten inleddes med tråkförkylning och noll intresse för mat. Jag låg mest och kurade under en filt, läste böcker, eldade i öppna spisen och tittade på det snöblandade regnet som vräkte ner utanför fönstren. Lagom till det stora firandet med familjen kom livsandarna tillbaka och vädret vände för härlig vårsol som smälte snön.

Vi avnjöt ett dignande påskbord i mitt hus på landet.

Festen inleddes med grönärtssoppa i glas och löjromssnittar.

Äggen kom från bonden Bosse. De vita kokade vi med skal från röd och gul lök fäst med aluminiumfolie och små fina vårblad som gav mönster.

Sillarna; en vårgrön inlagd stömming och en variant på matjessill kom från Hötorgshallen.

Mamma hade gravat lax och gjort gravlaxsås. Vi hade varmrökt lax som fick sällskap av en sötstark sås.

Jag hade blandat en lyxig vårsallad med ångade sparrisknoppar, sockerärtor, kronärtskocksbottnar och rädisor på blandade gröna blad. Den vårgröna basilikadressingen (tips!) gjorde salladen ännu godare.

En sallad med vitlöksstekta champinjoner blev snabbt slukad.

Systern och svågern hade med sig salami, direkt från Rom.

J stod för den riktiga påskspecialaren. Han hade fått i uppgift att laga något som min pappa, fiskskeptikern kunde uppskatta. Resultatet var en härligt gul, hemgjord påskkorv och egenrörd senap.

Till maten drack vi påskmust, påsköl och Aalborgs jubileums akvavit.

Vi blev proppmätta av maten, men hade ändå lite plats för systerns goda och vackra efterrätt, lättfryst passionsfruktcheescake.


Kyld grönärtssoppa med löjromssnittar, 8 pers som små smakportioner

1 shalottenlök, skalad hackad
1 msk smör
1 dl vitt oekat vin
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
250 g små fina ärtor
1/4 kruka färsk mynta
salt och vitpeppar

4 skivor formbröd
1 msk smör
100 g löjrom
1 dl gräddfil eller smetana
1 shalottenlök, skalad finhackad

Fräs shalottenlök mjuk i smör. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ca 10 minuter. Häll i ärtorna. Värm och mixa slätt tillsammans med myntan. Smaka av med salt och peppar. Kyl eller servera soppan varm om vädret är kallt.

Kantskär brödet och skär till trekanter. Stek frasiga och gyllene i smör. Fördela löjrom på snittarna. Klicka på smetana och strössla över lök.


Varmrökt lax med sötstark sås

Att varmröka lax är inte alls svårt och den blir otroligt god som helt nyrökt. En ABU-rök fungerar, men vi föredrar nästan en klotgrill. Blötlägg rökspån i någon timme. Ta fram laxfilé med skinnet kvar. Torka av den och låt det stå och torka till en stund. Tänd briketter i halva grillen. När du har en fin glöd är det dags att lägga på rökspån. Laxen läggs med skinnet ner på gallret på den del av grillen där det inte är glöd under. Stäng locket och lämna spjället i botten med bara en liten öppning som håller igång glöden. Hur lång tid laxrökningen tar beror på hur varmt det är, kontrollera efter ca 15 minuter. Vår bit var färdig efter 25 minuter.

sås:
1 dl hemlagad majonäs
1 dl crème fraiche
2 msk mycket finhackad persika (eller äpple)
2 msk mycket finhackad mango (från frysen går bra)
2 msk bostongurka
1 mycket finhackad röd chilifrukt
1 cm finriven färsk ingefära
lite pressad lime
salt och svartpeppar

Rör samman ingredienserna till såsen och smaka av med lime, salt och peppar.


Vårgrön basilikadressing

2 krukor färsk basilika
1 dl kallpressad rapsolja
1 msk honung
saft från ca 1 pressad lime
salt och svartpeppar

Mixa basilika med olja och honung. Smaka av med lime, salt och peppar.


Gul påskkorv med gröna pistagenötter, 1 kg korv

3 m svinfjälster
750 g fläskkarré
250 g späck
25 g salt
2,5 g muscavadosocker
1 g saffran
35 g skalade pistagenötter
20 g vitlök mixad i 1 dl vitt, oekat vin
färsk salvia och rosmarin efter behag

Tänk på att hålla god hygien vid korvtillverkning. Kyl köttingredienserna en stund i frysen innan de mals.

Kött och späck mals grovt. Pistagenötter hackas grovt. Saffran stöts med socker. Vitlök mixas med vin. Köttfärs och kryddor blandas omsorgsfullt. Smeten fylls i korvfjälster.

Påskkorven steks i panna. Frys korv som inte går åt inom någon dag.


Senap, J använder ett recept från boken "KORV den godaste korven stoppar du själv"

1 msk gula senapskorn
1 msk bruna senapsfrön
2 msk kallt vatten
2 tsk honung
1/2 tsk salt
2 tsk vinäger

Mal de gula senapsfröna fint och de bruna till valfri grovlek.

Blanda fröna med vatten, honung, salt och vinäger. Låt senapen stå och mogna i några dagar.


Receptet till den goda påskefterätten var syrrans. Återkommer med det!


På påskdagen var vädret strålande. Det kändes nästan försommarvarmt i solen. J och jag vårstädade i trädgården, eldade gammalt ris i tunna, räfsade löv och rensade. Det blev fint och vår belöning blev lyxiga rester från påskmaten till lunch.

onsdag 4 april 2012

Välkommen till anonyma kött- och fiskberoende!


I måndags hade till och med J(!) hakat på rörelsen "meatless monday". Vi skulle äta några snabba fyllda wraps och plötsligt kräver J att de ska vara vegetariska. "Jag mixar ihop min goda hummos" säger han övertalande. Sagt och gjort, vegetariska wraps med stekt halloumiost, hummos, alla upptänkliga grönsaker, svarta bönor, starka såser och gräddfil inrullade i värmda tortillabröd.

Det smakar såklart gott, väldigt gott till och med, men trots det längtar jag efter köttet från det grillade kycklinglår jag vet finns i kylen. "Nästan vegetarisk" är mer min melodi. Några strimlor kött eller ett par räkor i wrapsen till exempel. Jag tror i och för sig att det är en vanesak och nu efterlyser jag goda vegetariska recept som kan få mig att glömma kött- och fisklängtan!

tisdag 3 april 2012

Planer inför påsk


Det lutar mot kyligt väder under påsken i år, men vi tänker inte låta oss hindras från att fira. För första gången ska vi äta påskbuffé i mitt hus på landet. Vanligen firar vi hos syrran som har ett mer modernt hus (rinnande vatten, vattentoalett...), men i år håller syrran på att bygga om sitt kök.

Det finns vissa saker som är ett måsten på påskbuffén, kokta ägg - vackert färgade, gravad lax med gravlaxsås, kallrökt lax, sill och en god efterrätt.

Mamma har redan gravat lax och syrran har lovat att göra en smarrig efterrätt (det ryktas om något med passionsfrukt).

Själva tänker vi handla en del saker saker på saluhallen och laga annat själva. J har fått i uppgift att hitta på något som min pappa, fiskskeptikern, kan gilla. Jag har planer för att varmröka lax i utegrillen. En riktigt god sås till måste vi ha! Kanske en som är både het och fruktig...

Det kommer att bli en vårlig sallad och någon form av marinerade räkor. Om iskylan fortsätter behöver vi kanske en soppa att värma oss med?

J och jag tänker också inleda själva påskledigheten med en tradition från J:s familj, galna drinken "Vildhöna"!

Vad har ni för planer eller tips att dela med er inför den kommande helgen?

måndag 2 april 2012

Vi trotsar vintervädret - Sommarlax!


Trots SMHI:s varning blev det en sån besvikelse när vinter med snö, blåst och kyla var tillbaka på lördag morgon. Jag var tvungen att krypa tillbaka under täcket och läsa en bra bok i flera timmar innan jag kunde förmå mig att gå upp.

Vädret var så eländigt att vi till och med tog bilen för att handla, något som extremt sällan händer!

Till middagen trotsade vi vädret och lagade en riktigt lyxig sommarrätt, grillad lax på spenat-zucchinibädd med rökt vitvinssås. Receptet kommer från Fejans skärgårdskrog och rätten smakade verkligen lyxig restaurang, trots att den var enkel att laga. Den rökiga såsen var pricken över i.


Grillad lax på spenat-zuccinibädd med rökt vitvinsås, 4 port

4 portionsbitar laxfilé
någon tesked Santa Maria chipotlepasta utrörd med olja till önskad styrka

såsen:
1 liten gul lök, hackad
50 g hackad purjolök
1/2 krm torkad timjan
1/2 lagerblad
4 dl vitt vin
1 dl fiskfond
salt och peppar
1-2 droppar Liquid smoke
4 dl grädde

grönsaksbädden:
1 kvist färsk dragon
100 g gul zuccini, grovt strimlad
100 g färsk bladspenat
4 shalottenlökar, i klyftor
1 msk smör
salt och peppar

Såsen: Fräs lök, purjo, lagerblad och timjan i lite smör. Slå på vin och fiskfond. Koka ihop till hälften. Passera genom finmaskig sil. Slå på grädden och låt såsen koka tills den blir simmig. Smaka av med salt och peppar och droppa i lite Liquid smoke så att såsen får en lätt röksmak.

Grönsakerna: fräs alla ingredienser en kort stund så att grönsakerna mjuknar men ändå har spänsten kvar. Salta och peppra efter smak.

Pensla laxbitarna med chipotleblandnigen. Stek eller grilla laxen tills den är nätt genomstekt.

Lägg upp en bädd av grönsakerna på varje tallrik och placera laxen ovanpå. Ringla såsen runt och garnera med färsk timjan. Servera laxen till pressad potatis.


Igår träffade vi en kompis och åt middag på en indisk restaurang vid Hornstull. Gott, gott! När vi skulle gå hem över Liljeholmsbron såg vi hur mörka moln tornade upp sig från väster. Sedan kom snö/haglet mot oss som en vägg. Dramatiskt! Fast idag är värden vit igen...

lördag 31 mars 2012

En verkligt god efterrätt - med ananas!


Det är inte ofta vi äter efterrätt, men idag låg en mogen, färsk ananas och pockade på uppmärksamhet på köksbänken. En efterrätt värdig finrestaurangen blev det goda resultatet! Muscavodosirapen blev oväntat lyckad - mild, mörk, aromatisk och inte alls översöt!


Grillad ananas med muscavodosirap och lime, 2 port

2 skivor ananas
1 msk smör
1/2 dl mörkt muscavodosocker
skal och saft från 1/2 limefrukt
en handfull mandlar
2 msk mörk rom

till servering: den godaste vaniljglass du kan hitta eller göra själv


Hacka mandeln grovt. Rosta i torr stekpanna.

Koka upp muscavadosockret i en liten såskastrull med vatten som precis möjliggör kokning. Koka ihop till simmig sirapskonsistens. Passa noga, det bränner lätt!

Ansa bort skal och skär bort den grova mittstocken från ananasskivorna. Grilla (grillpanna eller över glöd) eller stek i smör. Strö på lite muscavadosocker, häll på rom, pressa över lime och sprinkla över limeskal.

Servera ananasskivorna med vaniljglass, muscavadosirap och hackade rostade mandlar.

fredag 30 mars 2012

Biffen är haffad!


När jag skulle köpa fredagsbiff hamnade jag i kön bakom en kille som också skulle handla kött på FineFood. Såklart att han la beslag på precis den biten hängmörad fin biff från USA jag hade bespetsat mig på...

Nu gjorde det inte så mycket för jag shoppade istället loss på svensk hängmörad biff i Liljeholmen.

Svenskt kött innebär ju både kortare transporter och att vårt öppna landskap bibehålls.

Om man nu ska äta oxkött tycker jag man ska äta riktigt bra kött och helst inte så ofta.

Idag kommer vi att äta de fina biffarna med hemlagad bearnaisesås och ungsrostade grönsaker. Hur äter ni andra carnivorer där ute en riktigt fin biff?

Matnostalgi när den är som bäst - Persiljejärpar


Jag kommer ihåg hur överlycklig jag blev som barn när mamma hade lagat persiljejärpar. Hur gott det doftade i hela huset! Syrran tyckte också om persiljejärpar, har jag för mig, men hon fullkomligt älskade gräddsås med potatis!

Jag har inte mammas recept på persiljejärpar, men våra egna blev också suveräna. Vi provade både att blanda persilja i köttfärssmeten och att göra en gömma med riktigt gott persiljesmör mitt inne i järparna. Båda varianterna blev supergoda och varför inte kombinera dem?


Persiljejärpar med gräddsås, 4 port
500 g blandfärs (vi maler hälften högrev och hälften fläskkarré ganska fint)
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök, skalad och finhackad
1 ägg
½ dl finhackad färsk persilja
salt och svartpeppar
en skvätt Worcestershiresås
2 dl köttbuljong (fondkoncentrat + vatten)
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soya
1-2 msk idealmjöl

Persiljesmör:
50 g smör
1 dl finhackad persilja
1 shalottenlök, skalad och finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
saft och finrivet skal från ½ citron
salt och peppar

Låt ströbrödet svälla i mjölken några minuter. Blanda i ägg, lök, persilja och kryddor. Rör samman med färsen.

Mosa samman ingredienserna till persiljesmöret.

Forma avlånga järpar med en klick persiljesmör i varje.

Stek järparna i smör på medelvärme. När de är färdiga, häll köttbuljong i pannan, vispa ur och sila såsgrunden. Håll tillbaka i pannan, tillsätt grädde och soya. Vispa i idealmjöl till lagom såskonsistens. Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera järparna med gräddsås till kokt eller pressad potatis. Grönsallad, saltgurka eller pressgurka hör också till.