måndagen den 9:e april 2012

GLAD PÅSK!

äntligen blåsippor på tomten, i tre kulörer

grönärtssoppa med löjromssnittar

äggen på äggbrickan, inköpt av syrran som barn och ett MÅSTE varje påsk

champinjonsallad med vitlök och persilja

den stora vårsalladen

varmrökt lax - direkt från grillen

saffransgul påskkorv med hemlagad senap

passionsfrukcheescake

Vilken helg!

Ledigheten inleddes med tråkförkylning och noll intresse för mat. Jag låg mest och kurade under en filt, läste böcker, eldade i öppna spisen och tittade på det snöblandade regnet som vräkte ner utanför fönstren. Lagom till det stora firandet med familjen kom livsandarna tillbaka och vädret vände för härlig vårsol som smälte snön.

Vi avnjöt ett dignande påskbord i mitt hus på landet.

Festen inleddes med grönärtssoppa i glas och löjromssnittar.

Äggen kom från bonden Bosse. De vita kokade vi med skal från röd och gul lök fäst med aluminiumfolie och små fina vårblad som gav mönster.

Sillarna; en vårgrön inlagd stömming och en variant på matjessill kom från Hötorgshallen.

Mamma hade gravat lax och gjort gravlaxsås. Vi hade varmrökt lax som fick sällskap av en sötstark sås.

Jag hade blandat en lyxig vårsallad med ångade sparrisknoppar, sockerärtor, kronärtskocksbottnar och rädisor på blandade gröna blad. Den vårgröna basilikadressingen (tips!) gjorde salladen ännu godare.

En sallad med vitlöksstekta champinjoner blev snabbt slukad.

Systern och svågern hade med sig salami, direkt från Rom.

J stod för den riktiga påskspecialaren. Han hade fått i uppgift att laga något som min pappa, fiskskeptikern kunde uppskatta. Resultatet var en härligt gul, hemgjord påskkorv och egenrörd senap.

Till maten drack vi påskmust, påsköl och Aalborgs jubileums akvavit.

Vi blev proppmätta av maten, men hade ändå lite plats för systerns goda och vackra efterrätt, lättfryst passionsfruktcheescake.


Kyld grönärtssoppa med löjromssnittar, 8 pers som små smakportioner

1 shalottenlök, skalad hackad
1 msk smör
1 dl vitt oekat vin
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
250 g små fina ärtor
1/4 kruka färsk mynta
salt och vitpeppar

4 skivor formbröd
1 msk smör
100 g löjrom
1 dl gräddfil eller smetana
1 shalottenlök, skalad finhackad

Fräs shalottenlök mjuk i smör. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ca 10 minuter. Häll i ärtorna. Värm och mixa slätt tillsammans med myntan. Smaka av med salt och peppar. Kyl eller servera soppan varm om vädret är kallt.

Kantskär brödet och skär till trekanter. Stek frasiga och gyllene i smör. Fördela löjrom på snittarna. Klicka på smetana och strössla över lök.


Varmrökt lax med sötstark sås

Att varmröka lax är inte alls svårt och den blir otroligt god som helt nyrökt. En ABU-rök fungerar, men vi föredrar nästan en klotgrill. Blötlägg rökspån i någon timme. Ta fram laxfilé med skinnet kvar. Torka av den och låt det stå och torka till en stund. Tänd briketter i halva grillen. När du har en fin glöd är det dags att lägga på rökspån. Laxen läggs med skinnet ner på gallret på den del av grillen där det inte är glöd under. Stäng locket och lämna spjället i botten med bara en liten öppning som håller igång glöden. Hur lång tid laxrökningen tar beror på hur varmt det är, kontrollera efter ca 15 minuter. Vår bit var färdig efter 25 minuter.

sås:
1 dl hemlagad majonäs
1 dl crème fraiche
2 msk mycket finhackad persika (eller äpple)
2 msk mycket finhackad mango (från frysen går bra)
2 msk bostongurka
1 mycket finhackad röd chilifrukt
1 cm finriven färsk ingefära
lite pressad lime
salt och svartpeppar

Rör samman ingredienserna till såsen och smaka av med lime, salt och peppar.


Vårgrön basilikadressing

2 krukor färsk basilika
1 dl kallpressad rapsolja
1 msk honung
saft från ca 1 pressad lime
salt och svartpeppar

Mixa basilika med olja och honung. Smaka av med lime, salt och peppar.


Gul påskkorv med gröna pistagenötter, 1 kg korv

3 m svinfjälster
750 g fläskkarré
250 g späck
25 g salt
2,5 g muscavadosocker
1 g saffran
35 g skalade pistagenötter
20 g vitlök mixad i 1 dl vitt, oekat vin
färsk salvia och rosmarin efter behag

Tänk på att hålla god hygien vid korvtillverkning. Kyl köttingredienserna en stund i frysen innan de mals.

Kött och späck mals grovt. Pistagenötter hackas grovt. Saffran stöts med socker. Vitlök mixas med vin. Köttfärs och kryddor blandas omsorgsfullt. Smeten fylls i korvfjälster.

Påskkorven steks i panna. Frys korv som inte går åt inom någon dag.


Senap, J använder ett recept från boken "KORV den godaste korven stoppar du själv"

1 msk gula senapskorn
1 msk bruna senapsfrön
2 msk kallt vatten
2 tsk honung
1/2 tsk salt
2 tsk vinäger

Mal de gula senapsfröna fint och de bruna till valfri grovlek.

Blanda fröna med vatten, honung, salt och vinäger. Låt senapen stå och mogna i några dagar.


Receptet till den goda påskefterätten var syrrans. Återkommer med det!


På påskdagen var vädret strålande. Det kändes nästan försommarvarmt i solen. J och jag vårstädade i trädgården, eldade gammalt ris i tunna, räfsade löv och rensade. Det blev fint och vår belöning blev lyxiga rester från påskmaten till lunch.

10 kommentarer:

Martina sa...

Låter som ni hade det härligt. Glad Påsk på dig!

Mårtenssons kök sa...

Så många godsaker, vilken tur att matlusten infann sej igen:)

Frostrosor sa...

Men wow! Vilken bildsymfoni och alla goda recept! Påskkorven blev jag riktigt nyfiken och så fick vi receptet också!

Ormen sa...

Har du/ni inget salt/saltlag när ni röker laxen?

Korven måste provas, har suktat efter att göra korv men inte riktigt kommit till skott, nu ska det bli av.

Tack för all inspiration.

Lilla Kråkan sa...

Gud så lockad jag blev på att göra egen korv nu när jag såg er fina påskgula variant! finfin senapsburk också!

Erika G sa...

Vad gott allting låter! Utom matjessill som jag tyvärr inte KAN lära mig att äta. Jag röker också min egen lax i en liten rök hemma. Det är bara sååå gott tycker jag!

Erika Skogly sa...

Oj, så mycket gott! Hoppas du haft en glad påsk!

Åsa sa...

Oj oj oj, sikken god påsk du haft! Och den där svamphistorian har jag helt glömt av! Den är ju busenkel att blanda ihop. Finhackar ibland lite purjo istället för persilja som jag inte är helt överförtjust i.

Härligt med egna blåsippor! Har inte sett en enda än i år. Gissar de snart är utblommade :s

tina sa...

Ljuvlig, ljuvlig, ljuvlig mat. Och ljuvliga blåsippor!

Fröken Dill sa...

Martina; detsamma i efterskott!
Mårtenssons; Absolut!
Frostrosor; Kul och korven var toppengod!
Ormen; Nej ingen saltslag denna gång, vi ville ha en mjuk konsistens och laxen åts helt nyrökt så hållbarheten var inget problem.
Lilla Kråkan; det är verkligen en ny värld detta med korvtillverkning, även om det mest är J som är aktiv!
Erika G; stor skillnad på helt nyrökt och köpt varmrökt lax tycker jag!
Erika S; detsamma!
Åsa; champinjonsallad har varit lite av tradition på våra jul- och påskbord. Lätt att göra och supergott. Snart borde vitsipporna komma istället!
tina; stort tack!