Det är intensivt på jobbet nu och därmed inte så mycket nyskapande mat hemma. I förgår var ett undantag då vi lagade Markus Aujalays burmesiska kycklinggryta. I ”Mästerkocken” berättade Markus att denna favoriträtt var en av de första som fick honom att intressera sig för smaker. Vi håller med, spännande, gott och annorlunda! Möjligen hade vi kunnat tänka oss aningen chilihetta också. Jag har gjort några små förändringar i receptet, originalet hittade jag här!
Burmesisk kycklinggryta, 4 port
1 kilo kyckling, skinnfria bitar med ben
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten bit ingefära, skalad och finhackad
rapsolja till stekning
2 teskedar gurkmeja
1/2 tesked kardemummakärnor, stötta
1 tesked korianderfrön, stötta
5–7 hela nejlikor
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 dl vatten
1 burk kokosmjölk
3 msk koncentrerad kycklingfond
saft från 1 citron
salt och peppar
topping: hackat hårdkokt ägg, rostade salta jordnötter, strimlad purjolök, färsk koriander
till servering: äggnudlar
Stek kyckling, lök och vitlök och ingefära i lite olja utan att det får färg. Låt gurkmeja, kardemumma, koriander och nejlikor steka med en stund på slutet.
Tillsätt vatten. Låt koka ihop i några minuter.
Häll i kokosmjölk och koka i 20–25 minuter under lock. Smaka av med salt, peppar och citron.
Servera med kokta äggnudlar. Toppa rätten med ägg, jordnötter, purjo och koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar