onsdag 4 april 2012

Välkommen till anonyma kött- och fiskberoende!


I måndags hade till och med J(!) hakat på rörelsen "meatless monday". Vi skulle äta några snabba fyllda wraps och plötsligt kräver J att de ska vara vegetariska. "Jag mixar ihop min goda hummos" säger han övertalande. Sagt och gjort, vegetariska wraps med stekt halloumiost, hummos, alla upptänkliga grönsaker, svarta bönor, starka såser och gräddfil inrullade i värmda tortillabröd.

Det smakar såklart gott, väldigt gott till och med, men trots det längtar jag efter köttet från det grillade kycklinglår jag vet finns i kylen. "Nästan vegetarisk" är mer min melodi. Några strimlor kött eller ett par räkor i wrapsen till exempel. Jag tror i och för sig att det är en vanesak och nu efterlyser jag goda vegetariska recept som kan få mig att glömma kött- och fisklängtan!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kolla in Lilla Matderivén och Green Kitchen Stories för inspiration. Mitt bästa tips är också att byta ut ex hälften av färsen i ex biffar, lasagne till kokta linser, mixad kikärtor etc. Du kommer inte att märka skillnad.
//Emma

Erika sa...

Jag äter mest vitt kött, dvs, kyckling, fisk och skaldjur. Senaste tiden har jag dock fått en längtan efter lamm eller oxkött. Jag begränsar mig dock till en gång i veckan. Fläskkött äter jag aldrig. Jag försöker ha minst en helt vegetarisk middag i veckan, ofta blir det mer. En vanesak tror jag.

Lisa sa...

Jamen visst är det svårt att sluta helt med köttet, det är väl den där smaken Umami som man blir beroende av som ligger och lockar. Ska visst finnas i tomat också. Några tusen års köttätande suddar man nog inte ut så fort ur systemet. Men jag byter också ofta ut mer än hälften av köttet till grönt, som Emma tipsade om. Svärmors köttbullar/pannbiffar gjorde hon alltid på mer än 50 procents riven kokt potatis i smeten. De var lika goda för det.
Lisa/Lisas trädgård

Postgårdsromantik sa...

Mitt köttberoende är större under vintern. Det är mörkt och kallt. Under sommarhalvåret blir det mer fisk men även vegetariskt ibland. Man klarar sig då bra på mindre tung mat.

God fortsättning på påsken!

/Anders

Fröken Dill sa...

Emma; smart, det ska jag testa!
Erika; jag tror som du att det är en vana, vill absolut hitta lite goda gröna rätter så att man inte ens saknar kött!
Lisa; som sagt, det låter verkligen som ett bra tips!
Anders; det stämmer absolut. Den här kalla april har vi mer än en gång "tröstat" oss med biff och bea, men förhoppningsvis blir det mer vårligt snart.
Hoppas fröken Dill