onsdag 25 april 2012

Gotland i sparrispremiärtider


Min kompis, K jobbar ett par dagar per vecka i Visby. Det här veckan passade jag på att följa med till min favoritö Gotland. Visby utanför turistsäsong är en nästan drömlik upplevelse. När man promenerar längs de medeltida gränderna är det lätt att känna sig förflyttad i tiden. Det är också något speciellt med ljuset på Gotland. Något soldisigt, liksom ljusare och vitare än på andra ställen i Sverige...

Gotland i slutet av april blir ju inte sämre av att sparrissäsongen just startat och att jag fick åka med några av K:s vänner ut till Lilla Bjers, där sparrisen både odlas och säljs helt nyskördad. Vilken skatt jag har med mig hem i bagaget! Hoppas få återkomma och bjuda på den tillagad.

Igår var en sån fin kväll. Folk satt ute och drack öl i solen på stora torget. Själva fick vi en kväll på stan, först i sällskap med K:s gotländska bokklubb och en sejfilé med spännande tillbehör på restaurang Friheten och senare över ett glas vin på Gamla Masters.

Idag har jag promenerat runt i stan och i Botaniska trädgården, där träden knoppades och marken var täckt av doftande vårblommor. Lagom till lunchtid kom ösregnet, men vi höll oss under tak. Några av K:s vänner samlades på LEVA en bit utanför stan. Fin miljö; restaurang, café, stenugnsbageri och gårdsbutik inrymt gamla kungslador och växthus. Verkligen ett tips för sommaren! Vi avnjöt en ekologisk buffet med panerad torsk och ramslökscreme. Ett annat tips är att även Lilla Bjers startar gårdskrog i nybyggt växthus i sommar. Tanken är att laga mat på de fina råvarorna som gården producerar. Spännande, det får nog bli ytterligare någon resa till Gotland i år.
 
 
7 kommentarer:

Åsa sa...

Åh vad härligt! Visby och Gotland finns på min allt längre platser-att-resa-till-någon-gång-när-ekonomin-tillåter. Har aldrig varit på Gotland och nu med sparrisen lockar det mer än någonsin!

hedlund_mattias@hotmail.com sa...

smaskigt med färsk sparris

Lotta i Två små kök sa...

Jag säger inget mer än att jag blir FRUKTANSVÄRT avundsjuk. Det säger allt :-)

Martina sa...

Åh, vad härligt du har det och sparris redan nu! Lyx!

Anna/gourmetodling&kökshemligheter sa...

Åh vad härligt de ser ut! Har aldrig varit på Gotland faktiskt men det måste jag göra snart :)

Amy's piece of cake sa...

Vilka fina bilder från Gotland! Älskar ön fastän man inte är där så ofta. Sparris är riktigt gott (fastän jag tydligen inte tål det och får magknip av det!)

Fröken Dill sa...

Åsa; tur att det finns odling av sparris på västkusten också!Gotland är jättefint, men det är ju lite knöligt att ta sig dit, tyvärr.
Mattias; den första färska sparrisen är magisk!
Lotta; snabbvisit på Gotland gav verkligen en kick!
Martina; kunde inte ha varit bättre tajming med Gotlandsbesöket.
Anna; Gotland är helt fantastiskt! Synd att det är lite knepigt att ta sig dit. Lite enklare från Stockholm förstås...
Amy; det går inte att komma ifrån att Gotland ÄR speciellt. Trist att inte tåla sparris...