söndag 29 april 2012

Sparrisfrossa


Den lyxiga gotländska sparrisen är uppäten! När man har en begränsad mängd av en sådan exklusiv primör gäller det att tillaga den på det absolut godaste sättet.

Min favorit är perfekt kokt sparris med hemlagad hollandaisesås och flagad rostad mandel. Så gudomligt gott i all sin enkelhet!

Flagad mandel rostas lätt i en torr stekpanna.

Till just sparris gör jag en mycket enkel, ren hollandaise med äggula, vatten, citron, salt och peppar. Se recept nedan.

Sparrisen behöver ofta skalas med potatisskalare längst ner på stammen. Sedan skjuder man den i saltat vatten tills den är nätt kokt. Använd helst ett lågt, brett kärl, t ex en stekpanna och lägg gärna upp själva knopparna på kanten efter en kort stunds skjudning. Stammen kräver lite längre koktid, men passa noga. Färsk sparris behöver inte många minuters tillagning.


Hollandaisesås, 2 portioner

2 äggulor
1,5 msk vatten
100 g smör
2-3 tsk pressad citron
salt och peppar

Smält smöret och låt svalna något,. Vispa samman äggulor och vatten i en liten kastrull. Sänk ner kastrullen i ett skjudande vattenbad i en större kastrull och vispa kraftigt tills det börjar tjockna. Lyft upp och häll med långsam stråle i den klara delen av det smälta smöret under kraftig vispning. Den grumliga bottensatsen ska inte användas. Smaksätt såsen med citron, salt och peppar.


Här finns fler förslag på tillagning av sparris! Hur tillagar ni läsare sparris?

13 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Grön sparris är ljuvligt gott! Tänk att en så "enkel" sås kan bli så god. Enkel i alla fall sett till ingredienserna.

Hoppas du har en härlig valborgshelg!

Kim sa...

Härligt när sparris är i säsong! Är lite feg med att göra såser, har fått för mig att det är svårt... Men det där såg så himla gott ut, så det är värt att testa tror jag!

Red Scream sa...

Åh vad gott med sparris! :-)

Jag brukar steka min gröna sparris i massor av smör och flingsalt. Gärna så den blir lite delvis svart.

Katinkas Kitchen sa...

Mmm så gott med gotlandssparris! Och vilken vacker bild! Håller med om att Hollandaise är fantastiskt gott till både grön och vit sparris. Fast min man tycker grön sparris är att likna mer vid broccoli, uppvuxen i Tyskland som han är:) Men den vita är också god, och så annorlunda att jag tycker det är som två olika underbart goda vårprimörer. Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinkas Kitchen sa...

Glömde ju önska dig trevlig Valborg!

Urbansociologen sa...

Det ser verklingen gott ut ... ska ut till kolonilotten i morgon och se hur långt min sparris har kommit

Postgårdsromantik sa...

Hollandaise sås har jag ofta spanat på, men aldrig riktigt vågatr mig på. Men nu...

Önskar dig en fortsatt fin valborg.
//Lena i Postgårdsromantik

Jimmie Lannér sa...

Men så gott, har inte ätit den kombon på år å dar ! Tack för påminnelsen :)

Frostrosor sa...

Sparris och en hollandaise till är verkligen gott! Jag kan inte riktigt bestämma mig för dock om hollandaisen slår parmesancremen eller inte!:-)

Åsa sa...

Ah, sås till sparrisen har jag aldrig haft (vad jag kan minnas just nu iaf). Brukar snabbt och enkelt steka i olja tillsammans med vitlök skuren i tunna skivor och sen flingsalt på och ev lagrad Homage (hård getost som påminner om parmesan).

Fröken Dill sa...

Lotta; Tack, det var underbart!
Kim; Hollandaise är lite tricksig, men det brukar gå bra för det mesta.
Ulf; stekt eller grillad är den också god!
Katinka; Ja i Tyskland är de verkligen helt galna i sin vita sparris. Inte dum den heller!
Yvonne; vilken lycka med egen sparris. DET ska jag också ha! Tyvärr står det en stor tallstubbe i mitt blivande sparrisland, så det tar nog ett par år innan jag kommer igång...
Lena; som sagt, den brukar bli bra för det mesta.
Jimmie; sparrisfrossa är inte dumt!
Frostrosor; parmesancreme, mums, måste jaga mer sparris!
Åsa; låter toppen och spännande med en ost som jag aldrig testat!

Åsa sa...

mjo, kanske har du smakat. Iaf liknande (har för mig du visade ostar efter en resa till Holland och att det där var en så påminde om denna)
Glömde visst ett m - Hommage ska det vara. Det är en holländsk lagrad getost. Brukar ha ett svart/mörkblått hölje och den mildare och krämigare sorten ett vitt (ilken för övrigt är gudomligt god på en rostad brödskiva med smör och marmelad).

Katarina sa...

Ser jättegott ut! Sparris äter jag allt för sällan har liksom inte erövrat den ännu. Men nu är det dags, blir så himla sugen när jag ser kombinationen sparris med hallandaisesås och mandel!